I år startade man ute vid Brygghuset mellan klockan 11 till 12:30 och sedan valde deltagarna själva i vilken ordning de provade de övriga serveringarna; Restaurang Prime, Guldkant, Vimmerby Stadshotell, Ramons Tapasbar och Bakfickan Konditori. Ända till dagen avslutades vid klockan 17.
Vid varje servering fick delatagarna en mindre portion mat och för de som ville erbjöds det passande drycker att köpa.
Starka räkor
På Ramons Tapasbar befann sig Lisa Nestor, Jonna Gottling Nestor, Emmie Nestor, Oliver Schott och Daniel Gottling Nestor som var framme på provsmakarrundans tredje stopp:
– Vi har varit på Brygghuset, Prime och nu är vi här. Om det går så tar vi Bakfickan, sedan Stadshotellet och avslutar på Guldkant, inledde Lisa
– Det blir hela rundan. Det är faktiskt första gången vi går den. Vi har inte gått den någon annanstans, fortsatte Daniel.
– Vi var mest imponerade av Brygghuset hittills. Bra förrätt och bra pris på dryckerna, svarade Emmie och fick medhåll av de andra som uppskattade både maten och miljön vid Åbros restaurang samtidigt som de gav tummen upp för tapasbarens starka och goda vitlöksräkor.
– Kul att det händer något som det här i stan och att man kommer ut. Man träffar mycket folk man känner också så det är en väldigt rolig aktivitet. Har man inte gått så rekommenderar jag den om den kommer tillbaka, konstaterade Daniel.
Populär dagsutflykt
Moveateventen är populära dagsutflykter och på Stadshotellet satt Hanna Bogren, Isak Bogren, Engla Bogren samt Thomas Eek från Oskarshamn och väntade in varmrätten.
– Det är sista stället vi testar för dagen. Alla ställen har varit jättebra. Det är första gången vi går här i Vimmerby men totalt fjärde gången för mig, berättade Hanna. Det var Thomas andra Moveat och Isak och Engla var debutanter.
På frågan om de hade någon favorit som stack ut bland lördagens matupplevelser så blev svaret att alla ställena serverat goda rätter och nivån var "genomgående hög".
– Moveatrundan brukar ta fem till sex timmar men vi har gjort det ganska snabbt. Vi tog bilen från Brygghuset och eftersom vi är från Oskarshamn har vi inte mött någon vi känner som vi fastnat hos. Det är kul att prova lite nya ställen som man inte går på annars, avslutade Hanna.
Utomhusfika på Bakfickan
Om det var fullsatt och rörelse på Stadshotellet så var det svängrum och mer stilla hos Camilla S. Johansson, Christer Johansson, Lotta Åberg, Jörgen Åberg, Elain Gustafsson och Mats Gustafsson som ensamma njöt av en behaglig novemberbris och drack kaffe med bakverket hallonmousse med chokladbotten på Bakfickans uteplats.
– Det är fint väder så då tog vi plats här ute, det tyckte vi blev bra, konstaterade Camilla och de andra instämde glatt att det var trevligt att få ta en paus och sitta ute en stund.
Inne på konditoriet var det fullt med gäster och vid ett av fönsterborden satt Rickard Lilja, Emma Karlsson, Fredrik Pettersson och Angelica Pettersson som just fått sina bakelser och kaffe. De fyra uppskattade att man efter inledningen på Brygghuset själva kunde välja ordningen på restaurangbesöken.
– Om det är mycket folk på en av restaurangerna så kan man gå förbi och se hur fullt det är på ett ställe och ta ett annat däremellan. Det är ju gångavstånd mellan alla ställena i centrum, svarade Angelica.
Kvar att beta av var Guldkant och Ramons Tapasbar och Emma och Angelica tyckte att Stadshotellets ryggbiff med whiskeysås än så länge var matrundans höjdpunkt. De uppskattade även deras service.
– Det är premiär för oss att gå den här rundan men vi kan absolut tänka oss att göra det igen. Kanske nästa år, svarade Angelica.
Tillfälle att testa utbudet
Längst inne på Guldkant satt Alexander Lidström, Henric Fransson, Emilia Kvillhammar och Sandra Lidström och pratade efter den avslutade måltiden.
– Vi har två ställen kvar på rundan, inledde Henric.
– Så vi tänkte sitta här en stund och ta det lugnt och inte stressa i oss utan njuta, tillade Sandra.
– Jag tycker vi haft en lagom takt. Vi har varit på varje ställe en fyrtiofem minuter till en timme, konstaterade Alexander.
Även för gänget på Guldkant var dagen ett tillfälle att besöka några restauranger som de aldrig varit på tidigare. Henric och Emilia hade aldrig tidigare besökt Ramons och gav bra betyg åt räkorna. Sandra tyckte dagen kan leda till att fler får upp ögonen för matutbudet:
– Man är väl lite dålig överlag som småbarnsförälder att ge sig ut att äta och njuta och kanske kommer man börja att gå ut mer.
– Det är lätt med hämtmat annars. När vi är färdiga med matrundan fortsätter vi hem till oss och umgås där på kvällen, avslutar Alexander.