Annons:

Sök

Annons:

Erik och Albin kan ge sig ut mitt i natten:

Erik Nilsson och Albin Rydqvist är eftersöksjägare. Foto: Simon Henriksson

Erik och Albin kan ge sig ut mitt i natten: "Varje eftersök är unikt"

Erik Nilsson och Albin Rydqvist är båda mycket intresserade av jakt. Nu kör de tillsammans "Jakt och eftersök" – vilket är att likna vid en livsstil.
– Inget eftersök är det andra likt, säger de.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Om du kör på ett rådjur mitt i natten på väg hem från Malmö räknar du med att en eftersöksjägare ska komma och hjälpa rådjuret att slippa lida. Likaså om du är ute på jakt och djuret inte dör med detsamma.

Två som ägnar sig åt det är Erik Nilsson och Albin Rydqvist. 

– Vi började tillsammans med det för ett halvår sedan. Det var ett gemensamt intresse som fick oss att sammanstråla. Det är en fritidssyssla för oss och mer en ideell tjänst och hobby för oss, säger Albin Rydqvist. 

Mestadels handlar det om skyddsjakt.

– Det är när det uppstår problematik i form av vallar, spannmål eller såna saker, där det behövs insatser. Vi är ingen del av trafikeftersök än, utan det är främst privata vi hjälper. Vi tar inget betalt, men är det långt att åka kanske det blir en bensinpeng.

"Väldigt varierande"

Erik Nilsson säger att det är en belöning och träning för deras hundar också.

– Det är mycket för deras utveckling, för att de ska få jobba året runt. Varje eftersök är unikt och inget eftersök är det andra likt. Det blir som en stor ryggsäck med kunskap och erfarenhet, säger han.

Hur lång tid tar ett eftersök?

– Det är väldigt varierande. Det kan vara löst på fem till tio minuter – eller så tar det många timmar. Tidsmässigt vet man aldrig när man åker. Vid vissa eftersök inser man efter ett tag att det här löser inte. Då får man ta hjälp av någon annan med andra förutsättningar. Det är en stor samverkan för den goda gärningen för ett vilt som lider, säger Albin Rydqvist.

"Samma värderingar"

Mellan februari och april är det en lugnare period när det är brunstuppehåll.

– Men med vårbruket blir vildsvinen mer aktiva på fälten och då ökar jakttrycket och kvantiteten av eftersök för oss. Vildsvinsstammen fortsätter öka krafitgt med milda vintrar. Jakten fram till den ordinarie jaktsäsongen i oktober är ganska stor. Mellan oktober och februari är det mycket löshundsjakt, så då jagar man mer sina egna jaktdagar men det är en del eftersök också.

De jobbar med eftersök på kronhjort, dovhjort, älg och vildsvin. Utbudet i Vimmerby med omnejd är rätt stort, säger de båda.

– Det finns gott om eftersöksjägare, men kanske är inte alla så sugna på att åka ut mitt i natten. Vi gör gärna det. När jag inte hade hund och man skulle vaka gris, och det gick åt skogen för mig, så ringde jag "Abbe". Går det inte bara ska det ju finnas eftersökspatrull inom två timmar, säger Erik Nilsson.

Kan ni tänka er utveckliga det här ytterligare?

– Det beror på hur många som hör av sig och hur nöjda de är. Det här är ett stort intresse för oss båda och gemenskapen är en stor del i det också. Man träffar många människor med samma intresse och som delar samma värderingar. Vi försöker vara alerta så hundarna får jobba året runt. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: