Annons:

Sök

Annons:

  • Möt Ljunghälls nya vd:

    Anders Melin har nyligen tillträtt som vd för Ljunghäll i Södra Vi. Foto: Simon Henriksson

  • Möt Ljunghälls nya vd:

Möt Ljunghälls nya vd: "Bara upp till oss själva om vi ska finnas kvar"

Ljunghäll AB är kommunens största privata arbetsgivare. Numera är företaget också en global spelare – med fabriker i Kina, Tjeckien och Kanada.
– Det är fantastiskt bra och en stor anledning till att jag blev intresserad, säger företagets nya vd Anders Melin i en lång och öppen intervju.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det tar tre timmar och 19 minuter mellan Alingsås och Södra Vi. Under förutsättning att man kör lagligt förstås. Nästan 25 mil skiljer mellan Anders Melins hemstad och hans nya kontorsplats. 

Men avståndet mellan hem och jobb är inget problem för Ljunghälls nya vd Anders Melin, som började sin anställning på kommunens största företag för några veckor sedan. Dagens Vimmerby träffade honom på hans tredje arbetsdag och pratade om just det, om Ljunghälls framtid och den omställning som måste till. 

– Som du ser har jag några mil på mätaren, säger Anders Melin och ler. 

Han har hunnit bli 58 år gammal. Vissa kanske vill trappa ned vid den åldern och bara invänta pensionsåldern. För Anders Melin väntar ett nytt uppdrag många mil hemifrån.

– Jag har inte småbarn och min fru och jag har ställt om, vi har flyttat från hus till lägenhet och behöver inte ha det så stort längre. Barnen är utflugna, har egna arbeten och lever sina egna liv. Jag tycker att jag kan verka här utan problem. Jag kommer hit på måndagen och åker hem på fredagen. I veckorna kan jag lägga all min energi här och sedan lägga all min energi på familjen på helgen. Det kommer fungera. Jag har en andra hälft som också varit med i det här beslutet. Ur ett familjeperspektiv är förstås det mest optimala att jobba nära där man bor, men jag ser inget problem med det här. 

Kan en flytt till Vimmerby bli aktuell någon gång?

– Jag är ganska ärlig nu och det finns inga sådana planer. Men jag ser inte det som nödvändigt heller. Jag kommer att vara närvarande varje arbetsvecka och när jag är på plats kan jag använda all min tid till arbete om så krävs.

Hur är det att ta ett nytt jobb mitt i pandemin?

– Det är inte optimalt, men det går. Det är lite svårare att träffa alla människor som jag ska träffa, men man får ta till digitala möten. Det personliga mötet är dock viktigt.

Kommer ni tillåta hemarbete mer efter pandemin?

– Det tror jag och det gäller nog för de flesta företag. Man får vara inställd på att det blir sådana lösningar, absolut. Sedan är det klart att om vi jämför oss med ett IT-företag är det enklare för dem, som jobbar med programmeringar och IT-lösningar. Vi kanske inte kan utnyttja det lika mycket. 

"Många nya ansikten"

Ljunghäll är en stor arbetsgivare med över 560 anställda. Att sätta sig in i det är förstås ingen lätt uppgift – helst inte under brinnande pandemi. 

– Det handlar om att förstå hur organisationen fungerar och hur man jobbar. Det blir mycket möten och det är mycket det som de närmaste två, tre veckorna handlar om för mig. Det kommer säkerligen ta en liten stund. Det går inte att komma in och tro att man vet hur verksamheten fungerar, utan det handlar om att komma in med en ödmjuk blick och försöka att förstå. Jag märker redan att det finns en massa kunskap här och den kunskapen ska vi använda för att utveckla företaget ytterligare.

Har du lärt känna alla ansikten?

– Det är väldigt många nya ansikten. Jag har varit här på ett antal besök tidigare för att lära känna de som jobbar närmast mig. Nu har jag gått ned ett led och börjar träffa fler. Att se och lyssna är viktigt för att få en bild av deras vardag. Självklart vill jag träffa alla anställda men det kommer kanske ta en tid.

Hur upplever du att Ljunghäll fungerar?

– Det är en tidigt ställd fråga, men som jag upplever det hittills är det ett företag med en hög och god kunskap. Det finns många människor som har ett stort engagemang och en stor lojalitet. Ett första intryck jag har fått är att det finns många som är glada och positiva kring det arbete de gör. 

Utbildad ingenjör

Anders Melin är i grunden ingenjör och även om han själv säger att det är preskriberat, är han utbildad till civilingenjör på Chalmers. Han läste maskinteknisk linje och började sin arbetsbana inom bilindustrin.

– Jag jobbade mest som anställd hos Saab och Volvo i ett antal olika roller. Det var allt från kvalitetsingenjör till logistikfrågor. 

Därefter blev han ansvarig för produktionen i en fabrik och senare för flera fabriker. Han hamnade sedermera på Husqvarna och gjorde därefter elva år på ett företag som startade som ett telekombolag. 

Det bolaget konverterades till att bli ett health care-företag. Vi arbetade med kommunikation inom sjukhus, äldrevård och vårdavdelningar för att stödja vårdpersonalen i att ständigt ha rätt information vid rätt tidpunkt och plats.

De senaste två åren har han varit vd på CJ Automotive i Dalstorp.

– Det företaget som jag ansvarade för hade 225 anställda och omsatte ungefär en halv miljard, säger Anders Melin.

Då blir det här ett ordentligt hack upp?

– Ja, uppgiften känns större hos Ljunghäll. Tidigare under mitt arbetsliv hade jag dock organisationer med upp emot 1 200 personer, så jag har haft ansvar för större organisationer tidigare.

Hur väcktes ditt intresse?

– Jag blev kontaktat av en firma som företaget här arbetade ihop med. Det var en urvalsprocess och först visste jag inte om jag var helt intresserad. Jag var ju mitt uppe i en förändringsresa med min tidigare arbetsgivare säger Anders Melin och fortsätter:

– Men jag har en liten anknytning till Ljunghäll sedan tidigare. På 90-talet jobbade jag på Volvos motorfabrik i Skövde, som då var en stor kund till Ljunghäll. Jag var ansvarig för alla leverantörer in till fabriken. Där fick jag min första kontakt med företaget. Jag var också medveten om att Ljunghäll hade genomgått stora förändringar på ägarsidan de senaste tio åren. När jag väl kom till Södra Vi väcktes ett stort intresse. Ägarna hade investerat för framtiden och de personer jag träffade gav mig gott hopp om en ljus framtid. Så det växte fram kan man säga.

Erfarenhet av branschen

Anders Melin har lång erfarenhet av branschen och vet mycket väl vilka utmaningar man står inför om bensin- och dieselmotorn ska försvinna på sikt. Det senaste budet från Volvo är att man 2030 endast ska sälja elbilar.

– Det händer väldigt mycket i bilindustrin, vilket gör att verksamheten måste utvecklas och förändras för att hänga med. Det gör den både intressant och tuff. Det kräver väldigt mycket av människorna som jobbar i den. Det är en väldigt konkurrensutsatt verksamhet, men det är också kittlande. Det är samtidigt riktigt att industrin står för en omställning och den har påbörjats. Det blir en omställning även för det här företaget och för oss handlar det om att säkerställa att vi hänger med i utveckla. Det är inte samma typ av produkter i framtiden och på något sätt måste vi bredda oss och applicera det på Ljunghälls produkter. 

Hur svår blir den omställningen?

– Vi är redan inne på elmotorsidan. Vi för dessutom en dialog med samtliga våra kunder om det. Vi behöver säkerställa att vi följer med i våra kunders omställning och fyller upp den kapacitet som vi har. Gör vi ingenting kommer vi tappa över tid. Vi behöver kanske bredda vårt produktsortiment och kanske titta på produkter som tidigare inte har varit intressanta för oss. Självklart arbetar vi med en del nya tekniker som våra kunder förhoppningsvis ska uppskatta och ytterligare förstärka vår position på marknaden.

Hur snabbt tror du att utvecklingen kommer gå?

– Jag sitter inte med spader ess och vet precis hur det kommer gå. Klart är dock att det kommer vara betydligt fler elbilar om fyra till sex år jämfört med i dag, men kanske inte i majoritet förrän om tio år. Det finns brister med elbilarna i hur vi som kund vill och kan använda dem i dag. Batterierna limiterar förmågan att förflytta sig längre sträckor, speciellt där det är kallt som i vår del av världen. Jag tror att det kommer vara en lång period där man växlar över. Det är jag tämligen säker på.

Hur jobbar ni med den här omställningen?

– Genom ett nära samarbete med våra kunder. Vi måste utnyttja våra starka sidor samt ligga långt framme vad avser teknik. Våra ägare har investerat mycket pengar i vår verksamhet för att säkerställa att vi har kapacitet och effektiva processer. Detta ska vi förvalta, säger han.

"Önskan om att öka"

Efter flera år med runt 100 miljoner i vinst blev det ett minusresultat för Ljunghäll 2019. Omsättningen är en bra bit över miljarden, men 2019 blev det ett minus på cirka sex miljoner kronor.

Ljunghäll har samtidigt gjort omfattande investeringar de senaste åren och upplevde ett delvis turbulent 2020 under pandemin. Först varslade man, sedan drogs varslet tillbaka – sedan nyanställde man. Nyligen skars ett visst antal tjänster bort. 

– Nu ligger vi nog ganska nära vad som är rätt. Att ständigt ligga med rätt bemanning är viktigt för att vara konkurrenskraftiga, effektiva och skapa värde för våra kunder. Klarar vi inte det finns vi inte på lång sikt oavsett om man ligger i Malmö, Luleå, Södra Vi eller Vimmerby. Verksamheten måste vara effektiv. Jag tror förutsättningarna för det finns men då måste vi utvecklas. 

På sikt – tror du att fler eller färre komma jobba på golvet här?

– Gör vi ingenting kommer vi vara färre. Gör vi något kan vi nog vara där vi är nu. Vi har en önskan om att öka lite igen, men det är svårt för mig att ha en uppfattning om det precis nu. 

Är det mellan 550 och 650 anställda som är rimligt?

– Det kommer nog flukturera kring det över tid kanske, det tror jag.

"Fantastiskt bra"

Ljunghäll är sedan flera år tillbaka en global aktör. Det finns fabriker i Kina, Tjeckien och Kanada. Just att vara en global spelare tilltalade Anders Melin.

– Det är fantastiskt bra och en stor anledning till att jag blev intresserade. Det lokala är inte Södra Vi, det lokala är Europa. Vi lever i en stor värld och då är det en fördel att ha fabriker på olika kontinenter. Det är något vi ska dra ännu mer nytta av. Även om vi är fantastiskt duktiga här, så finns det något de är bättre på i Kanada och vice versa. Det är en fantastisk styrka och fördel.

Det finns en liten oro som man hör ibland, sedan ägarfamiljen sålde, att man ska flytta jobben till Asien eller någon annan del. Vad tänker du om det?

– Jag brukar känna så här: det är bara vi själva som kan se till att vi blir kvar här. Det gör vi genom att ständigt utvecklas, vara duktiga och tillfredsställa våra kunder. Det är ingen utifrån som kommer och löser de problem vi har. Det måste vi göra. Vi har ett stort antal kunder som finns i Sverige, det är naturligtvis en fördel för oss. Men vi måste skapa mer värde för kunden. Gör vi det kommer vi gå vinnande ur spelet.

Du är okänd för många som läser det här. Hur är du som ledare och vd?

– Jag tycker om att jobba med människor. Jag har bara en av många roller på det här företaget. För mig är det viktigt att lyssna på varandra. Kommunikation är jätteviktigt och för mig ska kommunikation vara rak och inte hymlande. Jag tycker om att se det som ett lag och att få se lagutveckling är fantastiskt. Mitt jobb är att få laget att gå åt ett gemensamt håll. Jag är sprungen ur idrotten och tror att man har mycket nytta av det. Jag sätter hellre en riktning åt personer och sedan får de själva ta beslut. Att delegera beslut tycker jag är viktigt.  

Hur är du som person utanför jobbet?

– Jag och min fru försöker vara mycket i naturen. Vi är inga fanatiker, men vi tycker om golf och tycker att det är en skön avkoppling. Jag tittar gärna och går på idrott, likaså konserter. Jag gillar att laga mat och gärna mat som man gör i andra delar av världen. Det går i perioder, men just nu är det mycket koreansk mat som jag försöker efterlikna. 

Känner till Astrid Lindgren

Anders Melin har ingen egentlig koppling till Vimmerby. 

– Som alla andra känner jag till området kring Vimmerby genom Astrid Lindgren och hennes fantastiska verk. Jag har själv varit här med min familj. På min frus sida har det också funnits släkt lite söder om Vimmerby, men annars har jag ingen anknytning hit alls. Men alla i Sverige vet ju vad Vimmerby är genom Astrid Lindgren. Jag tycker mig också se att det finns en väldigt stor entreprenörsanda i bygden. Det finns många företag och även inom industrin. Det tyder på nyfikna människor med idéer som man också är beredd att förverkliga. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: