Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet markerar kraftigt mot SD i lång intervju:

Tomas Peterson (M) avslöjar i en stor intervju med Dagens Vimmerby att han ogillar Metallica, lyssnar på Bob Dylan och har rest runt i Europa på en motorcykel i ungdomen. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet markerar kraftigt mot SD i lång intervju: "Helt omöjligt"

I spellistan finns The Beatles och Bob Dylan, men absolut inte Metallica. På helgerna tycker han om att jaga och fiska och när han var ung åkte han motorcykel genom hela Europa. Han har respekt för att bli gammal, men är inte rädd för att dö. Möt människan bakom politikern Tomas Peterson.

Jag har förberett säkert tjugo frågor innan jag traskar upp mot stadshuset. Det är de gamla vanliga, och tråkigt självklara: Varför var Moderaterna mer splittrat än Socialdemokraterna i skolnedläggelseprocessen? Hur ser du på ett fortsatt samarbete med S efter valet? Hur ser du på ett samarbete med Vimmerbyalliansen? Kommer ni gå till val på att stänga landsbygdsskolor? Det är frågor om skattesatsen, om kommunens framtid och om en ny skola. 

Frågor som flera gånger besvarats. Frågor som oftast bär självklara och väntade svar. 

Några minuter innan vår intervju känner jag att den här gången vill jag bli mer personlig. Gå innanför skinnet lite. Varför är Tomas Peterson moderat? Är han rädd för att bli gammal? Vad tror han om reinkarnation? Slänger in flera frågor jag inte tänkt ställa.

Men först spolar vi tillbaka bandet en bit, till den 20 augusti 2015. Tomas Peterson har precis blivit presenterad som nytt kommunalråd och är tillbaka som den moderata stjärnan i Vimmerbypolitiken. På presskonferensen får han frågor av undertecknad om den uppmärksammade pensionsaffären som offentliggjordes 2011. Tomas Peterson avsade sig samtliga politiska uppdrag efter att han tillsammans dåvarande kommunalrådet Carl-Axel Centerstig (C) och Jan Henriksson (S) skrivit under ett pensionsavtal för kommunchefen och de två biträdande kommuncheferna två år tidigare.

I efterhand har jag slagits av tanken att det är modigt av honom att ta sig an det här uppdraget igen. Redan då tog han fullt ansvar för att han och de övriga inte beviljades ansvarsfrihet. Han lämnade sitt uppdrag med anledning av de fel som begåtts. Ändå är det något som medborgarna ofta återkommer till. Vad hände med att få en andra chans?

– Jag tog mitt ansvar för att det begicks ett fel. Kritiken var berättigad, men jag kan tycka att konsekvenserna var hårda. För min del är det där överspelat i dag, säger kommunstyrelsens nuvarande ordförande Tomas Peterson (M). 

Den här intervjun ska inte handla om den pensionsaffär som han redan fått svara på frågor om många gånger. I stället ska den handla om människan Tomas Peterson och naturligtvis om de viktigaste framtidsfrågorna för Vimmerby kommun. 

Tomas Peterson är 63 år, men känner sig inte färdig på långa vägar. Han är fortfarande hungrig på sitt uppdrag och lever som han lär när det gäller den moderata arbetslinjen. Han har tidigare öppnat upp för att skjuta fram pensionen och sitta kvar som ordförande i kommunstyrelsen.

– Så länge jag tycker att det är roligt och man har förtroende, så är jag absolut intresserad av att vara kvar. Det är fortfarande lika roligt att gå upp på morgonen. Jag tycker om att arbeta och att möta människor, samtidigt finns det annat man vill göra, jag skulle vilja resa lite mer och känna mig lite friare. 

Är du rädd för att bli gammal?

– Nej, jag är inte rädd. Däremot har jag respekt för det. Det finns stora behov, men vi har bra vård och omsorg i Sverige och man har möjlighet att bli gammal på ett fint sätt. Hälsan måste ju vara med, men det är tråkigt med människor som får stroke eller andra sjukdomar. 

"Mer samsyn"

Micael Glennfalks sjukdom gjorde att Tomas Peterson fick ta över ordförandeklubban mitt i den kanske tuffaste och vildaste tiden i Vimmerbys politiska historia, med en budget inför 2016 som innebar tuffa besparingar och med en folkomröstning kring skolorna på landsbygden.

– Det har varit mycket arbete i efterdyningarna av folkomröstningen. Nu har vi kommit igenom den. 

Har det blivit mer samsyn i politiken?

– Jag tror att det har det. Vi har en samsyn på vart vi vill med de kommunala besluten. Jag tror att det delvis beror på min person, på mitt sätt att agera och att jag tycker att det är viktigt med en bred bas och en gemensam syn på vart man ska. Inte därmed sagt att det är samsyn i samtliga frågor. 

Utåt har de socialdemokratiska företrädarna visat upp en enhällighet kring skolorna som Moderaterna avundsjukt kunnat blicka på. I Petersons parti har däremot ett flertal politiker sågat förslaget, gått emot dem – eller till och med lämnat politiken av den anledningen. 

– Jag tror inte att vi har varit mer splittrade, men vi har haft olika viljor. Vi har starka lokalpolitiker i Gullringen och Djursdala som har haft svårt att ta de här bitarna och vi hade inte så mycket intern dialog i partiet innan budgetförslagen lades. Det var de som hade ordförande- och vice ordförandeposterna som satt med.

Hur har det påverkat er att flera visat sitt missnöje?

– Det är så det är och vi har, och ska ha, högt i tak. Man är vald på ett personligt mandat och har möjligheten till en personlig vilja. Många verkar nyfikna på oss och vi har fått en del nya medlemmar. Sedan finns det väl säkert en del som tycker att det har varit jobbigt, men vi har en bra sammanhållning i den moderata gruppen.

"Inte orolig för vår framtid"

Det finns ett innan och ett efter Micael Glennfalk i Vimmerbys politiska historia. Det fanns en tid före den framgångsrike entreprenören gav sig in i den politiska världen. Då var Moderaterna ett marginaliserat parti och agerade stödparti till Centerpartiet. 2006 blev man visserligen tredje största parti med 12,9 procent av rösterna, men var långt från Socialdemokraterna och Centerpartiet. 2002 hade man bara 8,4 procent och var blott tredje största borgerliga parti efter C och KD.

Med Micael Glennfalk förändrades allt över en natt. 2010 fick M var fjärde röst och bröt den centerpartistiska dominansen.

– Jag är inte orolig för vår framtid. Jag känner tillförsikt, men det är viktigt att vi är observanta och på tårna. Vi ska följa medborgarandan. 

Vad talar för att Moderaterna inte tappar väljare igen?

– Vi andra och framför allt jag får göra ett så gott jobb att vi får förtroende på andra meriter än de Micael företräder. Vi moderater valde att stötta C för en borgerlig allians, men på 90-talet var det ofta vi som hade säryrkanden. 

2010 gick de fyra borgerliga partierna – Centerpartiet, Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna – gemensamt fram som Vimmerbyalliansen. Men efter fyra år bröts samarbetet efter valet 2014. Överraskande kunde inte Moderaterna och Centerpartiet komma överens och i stället bildades den nuvarande majoriteten med Moderaterna och Socialdemokraterna. 

"Arbetet misslyckades på grund av att Moderaterna valde att lämna förhandlingsbordet och inleda en förhandling med Socialdemokraterna som nu resulterat i en lila allians. Det är med sorg vi konstaterar att 43 års borgerligt styre i Vimmerby kommun nu har avslutats av Moderaterna", skrev Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Nu öppnar Tomas Peterson för ett nygammalt samarbete igen.

– Min målsättning är fortfarande att vi ska ha ett alliansstyre. Det är det bästa för Vimmerby kommun. Samtidigt har det fungerat bra med den nuvarande majoriteten och det är ingen omöjlighet. Väljarna får betygsätta oss i valet och därefter får vi se. 

Väljarna kanske vill veta det innan? Jag kan tänka mig att många socialdemokrater och moderater inte hade velat se ett samarbete när de lade sin röst 2014. 

– Men det tror jag inte att vi kommer kunna säga. Jag anser att varje parti bör gå fram fritt. 

Kan ni gå fram tillsammans med alliansen?

– Det vet jag inte. Det har inte diskuterats. 

Kan ni gå fram tillsammans med Socialdemokraterna?

– Jag tror inte det. Vi planerar att var och en går fram med sina egna partilinjer.

Känner du att Moderaterna och Centerpartiet närmat sig varandra igen?

– Det ska till två för att dansa tango och det känns inte 100 procent på alla gånger. Det finns många starka viljor i båda partierna och vi har olika syn på saker och ting.

Kan alliansen regera med stöd av Sverigedemokraterna?

– Det skulle jag aldrig acceptera. Vi hade den möjligheten senast och det var det första vi uteslöt. Det måste till en väsentlig förändring i sådana fall. 

Vad är det du vänder dig mot hos SD?

– Främlingsfientligheten. Det är väldigt ensidigt och tendentiöst här. Man har inget budgetförslag, ingen ekonomisk politik och pratar bara om en enda fråga. 

Så det är en omöjlighet?

– Man ska ta ställning till det efter ett valresultat, vi vet inte ens vilka personer det blir. Man ska inte låsa upp sig tycker jag. Men min åsikt är att det inte är möjligt. 

Kommer ni gå till val på att stänga skolor?

– Nej, men på en bra och sund ekonomi och en bra skola för elever och lärare. Jag tror inte att skolan är verktyget för landsbygdsutveckling. Man måste vara öppen för att allt kan hända, men det måste en majoritet ta ställning till efter valet. 

Borde inte väljarna få ta ställning till det inför valet?

– Det finns många andra frågor som man inte tar ställning till. Vi kan inte precisera varje fråga. 

Men den här har ju varit ojämförbart het.

– Ja, men det viktiga är att vi har bra utbildningsmöjligheter. Nu planerar vi för en ny skola i Vimmerby stad som kommer omfatta många elever och jag vill ha fritt mandat från väljarna att hantera utbildningsfrågor och socialfrågor. 

Tolkar ni en röst på er som ett stöd för att lägga ned skolor?

– Nej, det tycker jag inte att vi kan, men vi kan tolka det som en fråga som vi hanterat och som man från väljarnas sida är nöjd med. 

"Inte alls snyggt av henne"

Tomas Peterson (M) tyckte inte om Ingela Nilsson Nachtweijs (C) kritik mot majoriteten i samband med den nyligen presenterade medborgarundersökningen. 

– Jag tycker inte alls att det var snyggt av henne. Det var politiken generellt som fick kritik, inte den styrande majoriteten. Jag kan tycka att det behövs mer självkritik därifrån. Man försöker rida på en opinionsvåg och man kan inte bara vända kappan efter vinden. 

Tycker du att media varit tillräckligt hårda mot oppositionen?

– Jag tycker att media kunde granskat oppositionen hårdare, absolut. Det är mycket i deras förslag som inte är underbyggt. Som det här förslaget att byta oljepannor i resecentrum och Pelarne skola. Det finns inget förnuft i det eftersom det inte finns någon kommunal användning under överskådlig framtid.

Vill sänka skatten

Kommunen kommer att göra ett överskott på drygt 20 miljoner kronor 2016. Det är tio miljoner mer än budgeterat och innebär ett steg i rätt riktning. 

Men det är inte guld och gröna skogar. 

De stora nämnderna har fortsatt svårt och Vimmerby har Smålands högsta skattesats och kommuninvånarna är näst mest belånade i hela landet. I flera olika mätningar har Vimmerby rasat i ranking.

– Vi har fortfarande underskott i de stora verksamheterna och vi lägger för mycket resurser på landsbygden och har för lite i stan. Men vi har tagit beslut om att ha det så här. Strukturerna är inte riktigt som de ska. Vi jobbar i strukturer som fungerade på 1960- och 70-talet och det behövs förändringar.

– Att vi har tappat i mätningar är inte bra, men det är samtidigt inte det vi känner när vi är hos folk och olika företrädare. Det känns mer som en knäpp på näsan.

Varför görs inte större förändringar inför 2017?

– Vi kände att vi genomfört kraftiga förändringar inom kultur- och fritidssektorn och vill se effekterna av det. Vi behöver ett mellanår, men jag tror att 2018 års budget blir kraftfullare igen. Jag är inte rädd för framtiden, Vimmerby har goda förutsättningar: bra näringsliv, bra arbetsmarknad, mycket inpendlande arbetskraft. Bekymret är det stora investeringsbehovet. Men vi får ta det i den takt som vi kan. Det är många saker som kommer upp framöver.

Hur länge ska Vimmerby ha länets högsta skattesats?

– Så kort tid som möjligt. Jag hade gärna justerat ned den nu, men vi har stora utmaningar framför oss. 

Har ni en plan för att kunna sänka den? SKL (Sveriges Kommuner och Landsting reds.anm.) har pratat om att kommuner behöver höja skatten med två kronor de kommande åren. 

– Nej, vi har ingen plan och jag tror inte att det är möjligt den här mandatperioden. Möjligtvis nästa.

"Vill ha en inriktning"

I höstas presenterade den lila majoriteten ett mycket överraskande förslag kring att bygga en ny skola i Vimmerby stad. 

– Jag tycker att responsen var bra när vi lade fram det, men nu när vi vill markera och sätta ned foten, så blir diskussionen snedvänd. När amerikanerna skulle landa på månen så sa man att man skulle göra det om 8 år, men senaten var tveksam. Då sa ledningen att så ska det bli och man klarade det också och lyckades. Sedan kan det ta tid innan det går att genomföras. Men vi vill tydligt visa vad vi vill göra och vi vill ha en ändamålsenlig byggnad och inte lappa och laga på AL-skolan. 

Men till och med kommunchefen Carolina Leijonram har varit kritisk?

– Vi har inte kommunicerat det på tjänstemannanivå och det finns inte mycket att kommunicera. Planen ska arbetas fram nu och då kommer tjänstemännen få den uppgiften. Det ska bli en process med medborgarna. Man har missförstått oss, det här är ett inriktningsbeslut. Sedan kanske det inte blir som man vill, men vi vill gå till botten med det. 

Är det rimligt att gå fram med det i det här läget? 

– Vi vill ha en inriktning, att vi ska jobba för det. Själva förslaget kan vara flera år bort. Så ja, jag tycker det är fullt rimligt och det kan ta tid. AL-skolan som byggnad är inte lämplig för skolverksamhet fortsatt och inte lämpad för dagens pedagogik. 

Är det ett alternativ att höja skatten för att finansiera en ny skola?

– Jag kan inte föregripa det, men jag vill inte gå ut med en skattehöjning. Det är inte min vilja. Jag tycker att det är bättre att avvakta en bättre ekonomi för kommunen och jag ser framför mig att VEMAB kommer ha en mycket god ekonomi i framtiden. Hela området är mycket intressant och attraktivt för framtida exploatering och för bostäder i framtiden.

Idrotten pockar också på dörren och vill ha nya anläggningar. När kan det bli verklighet?

– Det går inte att säga, men det frågan kan inte prioriteras i det här läget. Behovet finns, vi vill, men andra satsningar är mer nödvändiga när vår situation är pressad. De måste vänta. 

"Alltid varit höger"

Tomas Peterson (M) andas och sover Vimmerbypolitik. Kärleken till hembygden är stor. Här har han spenderat 57 av sina 63 levnadsår.

– Jag är en samhälls- och naturintresserad person, som arbetat med näringslivsfrågor i hela mitt liv. Jag har alltid bott i Vimmerby förutom när jag studerade och har varit väldigt föreningsaktiv och suttit som styrelseledamot och ordförande i flera föreningar.

När väcktes ditt politiska intresse?

– Det vaknade när debatten om löntagarfonderna var som hetast. Då kände jag att det fick vara nog. Att socialisera näringslivet i Sverige är helt fel väg att gå. Jag har alltid varit höger. 

Varför?

– Jag är uppväxt i en företagarfamilj, där man vet vad det handlar om. Både mina föräldrar och mina farföräldrar var engerade till höger politiskt. Jag ser inte att de vänsterregimer som finns har lyckats, snarare tycker jag att de grovt har misslyckats. Idén låter bra, men jag tror att det funkar bättre med individens frihet och valmöjligheter.

Gillar country

En ledig helg lägger Tomas Peterson gärna på jakt och fiske. Han umgås också ofta med familjen och läser en del, men inte litteratur erkänner han. 

– Mycket publikationer så jag håller mig aktuell i olika frågor. Jag tycker att musik- och teaterevenemang är intressant och vi åker emellanåt till Linköping och Växjö. 

Vad har du för musik i din spellista?

– Jag lyssnar på det mesta och gillar klassiker som The Beatles och Abba. Jag gillar country med. Bob Dylan är ju en fantastisk textförfattare och musiker. Jag lyssnar gärna inte på Metallica.

Favoritkanalen är Kunskapskanalen. 

– Jag ser gärna nyhetsprogram och naturprogram. Jag gillar lagom svåra frågeprogram, det är kul att hänga med själv. 

Har du tagit någon tiopoängare i På spåret den här säsongen? 

– Nej, ingen på tio. Men jag har tagit en del poäng. 

Reste runt i Europa

Som ung hoppade han gärna på motorcykeln och lät den gå genom Europa och upptäckte land efter land.

– Jag reste en hel del när jag var mellan 18 och 23. Det var Spanien, Italien, Frankrike, Polen, Finland och Tjeckien och ännu fler. Det här var innan Berlinmurens fall och det var speciellt att vara i östländerna. Vi var fem, sex stycken från en motorcykelklubb som åkte. Sedan hade vi med oss tält och övernattade och tände brasor. 

Ibland hamnar han i existentiella grubblerier. 

– Jag funderar ibland, var kommer jag:et ifrån? Vart tar jag:et vägen? Jag tänker flickan med svavelstickorna och jag tänker på om man sitter där uppe eller vart tar man vägen? Att kroppen antingen förbränns eller förmultnas vet man ju, men vart tar sinnet och jag:et vägen? Det är spännande med inkarnation, att man går vidare till ett djur. Men jag tänker att det gärna inte kan vara så, för vi blir ju fler och fler invider och själarna skulle inte räcka till. Filosofiskt? Nävars, men det är sånt som man funderar på ibland. 

Är du rädd för att dö?

– Nej, det är en naturlig del, tänker jag. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: