Annons:

Sök

Annons:

  • Niklas firar stora triumfer på bowlingbanan –

    Vimmerbykillen Niklas Johansson blir en annan person på bowlingbanan. Foto: Stefan Härnström

  • Niklas firar stora triumfer på bowlingbanan –

    Prisskåpet är överfyllt. Foto: Stefan Härnström

Niklas firar stora triumfer på bowlingbanan – "Man är i sin egen värld"

Vimmerby har fler talangfulla bowlare än storstjärnan Jesper Svensson. I A-klass ränna är Niklas Johansson från BK Bullerby en av landets toppbowlare med massor av priser och medaljer i vitrinskåpet. Så många att han faktiskt har svårt att komma ihåg alla. Dock är han väldigt glad över sitt senaste guld i stortävlingen Malmö Open för några veckor sedan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

– Jag får vara ärlig och säga att om någon ber mig ta fram ett favoritpris eller säga en tävling jag har starka minnen av så måste jag tänka efter. Sedan börjar jag grubbla över när jag vann ett visst SM-guld eller vilken plats jag kom på i Action Jubal det eller det året. Det är för mycket priser och för lite dokumenterat, konstaterar 31-årige Niklas med ett gapskratt när vi inleder intervjun i hans kök.

Tysta tävlingar

Han tävlar som ovan nämnts i A-klass ränna. Deltagarna har funktionsbegränsningar som nedsatt rörlighet och de har med sig en assistent som lägger upp kloten på rännan. Deltagarna ger instruktioner och visar hur de asymmetriskt balanserade kloten ska ligga innan de knuffas iväg; förhoppningsvis för en strike.

 – Jag använder tre klot. Ett standardklot, ett spärrklot och så ett specialklot, med väldigt speciell balans, när det är ett extra svårt läge med käglorna. Man får en väldigt unik kontakt med sin assistent och man kan läsa varandras tankar. Jag och min assistent har tävlat ihop länge och vi har en jättetyst kommunikation. Några snabba handsignaler, en finjustering och en vinkning. Sedan ska klotet iväg.

Förändringen är väldigt påtaglig så fort Niklas kommer upp på banan. Den vanligtvis pratsamme och gestikulerande bowlingveteranen blir oerhört koncentrerad, tystlåten och kommunicerar mest med eftertänksamma miner eller ett nöjt ”hm” efter en viktig strike. Såväl på träning som tävlingar.

 – Visst, man är i sin egen värld. De flesta som tävlar blir väldigt tysta. Som mest blir det en glädjeyttring i form av att jag viftar med knytnäven och säger ”JA!” om jag festar till det när det går bra, skrattar Niklas.

809 poäng på fyra serier

Det senaste guldet spelade han nyligen hem under Malmö Open. En tävling han har ett guld från 2018 samt silver från 2017 och förra året. Träningen har legat efter den senaste tiden så vinsten var en överraskning. Vanligtvis är det ett pass i veckan med två eller tre extra gånger veckorna före en stortävling som är standard.

 – Att jag spelade hem guldet trots att jag inte hunnit träna var jättekul. Jag tog 809 poäng på fyra serier. Psykologiskt är det den inställningen man måste ha i bowling. Att mentalt hänga i trots att man gjort några dåliga tävlingar eller är osäker på formen och ta vara på de oväntade segrarna. En gång spelade jag en katastrofserie med bara en strike och en spärr. Ibland är det livet som kommer i vägen. Då måste man ha psyket att kunna tänka att det ska vända. Det är på ditvägen och hemvägen jag jag gör det djupare analyserandet kring hur det gått och hur jag vill att det ska gå, svarar han efter en stunds tystnad.

”Man ska ha minnesalbum”

Niklas började, kanske lite trevande, med bowling som 15-åring. Han fick smak för det och gjorde sina första tävlingar i gymnasieåldern. Efter en stunds funderande på om han kommer ihåg sin första tävling ger han upp och svarar att det är lite som med priser och medaljer – det har blivit mycket.

 – Det är sånt man ska ha minnesalbum till så man kan slå upp när någon frågar. Jag har tävlat över hela södra Sverige. Kalmar, Uppsala, Göteborg, Norrköping... det snittar på tre till fyra stortävlingar om året som SM och så är det DM och mindre tävlingar på det, säger Niklas samtidigt som vi väljer ut de pokaler och medaljer han vill ha med på bilden. Vi inser nämligen snabbt att han har för många för att få med allt.

Han rycker lite på axlarna och fortsätter berätta om vårens spikade tävlingar.

 – Nästa tävling är i Västervik då det är distriktsmästerskap i mars. Den har jag börjat ladda inför. Den viktiga tävlingen i vår är SM i Helsingborg i maj. Då skulle det sitta fint med ännu en guldmedalj – det är nog så att jag brinner för den här sporten, konstaterar han.

Stefan Härnström

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: