Annons:

Sök

Annons:

Lokal ordförande om att Reinfeldt nomineras:

Eva Kindstrand Ströberg är ordförande i Storebro IF. Hon är kritisk till att Fredrik Reinfeldt nomineras till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Foto: Stefan Härnström/Bildbyrån

Lokal ordförande om att Reinfeldt nomineras: "Tycker det är tragiskt"

Fredrik Reinfeldt nomineras av valberedningen som ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Storebro IF:s ordförande Eva Kindstrand Ströberg är mycket kritisk till det.
– Jag tycker det är tragiskt. Här hade man en chans att visa att jämställdhet inte bara är en fin text på papper, säger hon.

Annons:

Eva Kindstrand Ströberg är ordförande i den lokala föreningen Storebro IF. Hon har ett stort idrottsligt engagemang och brinner för jämställdhet.

Hon reagerar starkt på att den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt nomineras till posten som ordförande för Svenska Fotbollförbundet. I en kommentar på sociala medier skriver hon att det är tragiskt.

"Fanns flera kompetenta kvinnor nominerade. Här hade man en chans att visa att jämställdhet inte bara är fin text på papper", skriver hon i kommentaren.

– Det tycker jag även när jag vaknar dagen efter. Vi har en strategi om ett visst mått av jämställdhet och här fanns flera kompetenta kvinnor nominerade. Nu hade man chansen att välja det och jag tycker att det är dåligt, säger Eva Kindstrand Ströberg till vår tidning på torsdagen.

Caroline Waldheim, från Rockneby utanför Kalmar, har varit den kandidat Smålands Fotbollförbund nominerat.

– Hon är förstås en särskilt kompetent jag tänker på. 

Du kallar det tragiskt. Kan du utveckla det?

– Jag tycker att det är tragiskt. Många jobbar hårt för att få in fler kvinnor inom fotbollen. Man tar små kliv, men det krävs mycket mer. Det är ju ingen som mår dåligt av jämställdhet.

Aldrig haft en kvinna som ordförande

Svensk fotboll har aldrig haft en kvinna på den högsta ledande positionen. Den tidigare norska stjärnspelaren Lise Klaveness är ordförande för det norska fotbollförbundet.

– Det finns ett stort signalvärde i det här och det var ett bra läge att få en första kvinnlig ordförande för fotbollförbundet. Tittar man på Norge så diskuteras en del andra frågorna och de mjuka värdena får en helt annan plats. Så blir det när vi blandar män och kvinnor. Jag tror att det hade kunnat vara bra för barn och ungdomar också. Vi ser machokulturen inom idrotten och att jobba med de mjuka värdena tror jag är en bra väg att gå långsiktigt. För att få ett mjukare och mer inkluderande klimat.

Upplever du att valberedningen har bortsett från kompetenta kvinnor?

– Absolut. Nu har jag lite dålig koll på valberedningen (fyra av sex är män, reds.anm) men generellt väljer män också män. Det krävs att man ändrar på sig och jag sticker ut hakan lite, men det kanske är så att män måste flytta på sig för att kvinnor ska få plats.

"Inget emot honom personligen"

Eva Kindstrand Ströberg hade fått en del reaktioner på sin kommentar.

– Jag skrev den inte för att få gillamarkeringar, men jag har noterat att flera män har gillat den, och det blir jag glad för. Det visar också att många män tycker att det krävs förändringar någon gång.

Fredrik Reinfeldt är stor Djurgårdssupporter och är kanske i fotbollskretsar mest känd för sitt ogenerade firande bredvid Tysklands förbundskansler Angela Merkel när Sverige kvitterade till 4-4 i Berlin i oktober 2012. Reinfeldt var moderat statsminister i Sverige mellan 2006 och 2014.

– Jag har inget emot honom personligen och det är inte helt säkert att det blir dåligt. Han pratade mycket om fotbollen globalt och vad vi i Sverige ska stå för hörde jag. Nu hade vi haft alla möjligheter att visa våra svenska värden och gått samma väg som Norge. Han har en del att bevisa känner jag. Om han blir vald hoppas jag att han bevisar att jag har fel, men jag tycker fortfarande att det krävs fler kvinnor.

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: