Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Teknikern har sadlat om till tränare: ”Brinner verkligen för det”

Jimmy Svensson har sadlat om och är numera tränare i Västerviks FF.

Teknikern har sadlat om till tränare: ”Brinner verkligen för det”

Som spelare var Jimmy Svensson en tekniskt skicklig mittfältare. Nu är han en helt oerfaren division tre-tränare.
– Jag brinner verkligen för det här och har fått en nytändning. Glöden för fotbollen är tillbaka, säger Jimmy Svensson, ny huvudtränare för Västerviks FF, inför fredagskvällens seriepremiär borta mot topptippade IK Sleipner.

Annons:

Efter sju säsonger i Vimmerby IF valde Jimmy Svensson att vända hem till Västerviks FF inför säsongen 2017. Där har han egentligen aldrig riktigt hittat motivationen - förrän nu.

– Jag har haft bristande motivation som spelare en längre tid. Det började egentligen de sista åren i Vimmerby när jag tyckte att allt blev lite sämre. I slutet med VFF blev det lite slentrian och jag spelade mest för att jag alltid gjort det och för att det var kul att vara med i gänget, säger Jimmy Svensson.

”Inte det bästa läget”

När han för drygt ett halvår sedan presenterades som ny huvudtränare för Västerviks FF var det en överraskning för många.

– Jag kände att jag var tvungen att testa det när jag fick chansen. Egentligen var det inte det bästa läget att ta uppdraget med en liten dotter här hemma. Men jag ville prova mina vingar och det var också lockande att få vara med och coacha många av de jag spelat med. Än så länge funkar det bra.

Har tankarna på att bli tränare funnits länge?

– Visst har jag tänkt att det skulle kunna vara något när jag själv lägger av. Men det är inte så att jag har gått och tänkt och grubblat på det och väntat på att få frågan. Sen kom det upp bland spelarna först, att de var sugna på en ny tränarkonstellation och att de ville testa med mig som tränare. Jag känner ett jättestort förtroende från laget. Sen har jag ju noll erfarenhet, det vet både spelarna och jag om. Jag åker till träningarna och gör mitt bästa, sen får vi se hur långt det bär, säger Jimmy Svensson.

Bygga en kultur

Så här dagen innan premiären i division tre känner Jimmy Svensson att valet att hoppa på tränaruppdraget var rätt.

– Jag brinner verkligen för det här och har fått en nytändning. Glöden för fotbollen är tillbaka. Just det här att vara ett lag som kämpar mot samma mål är något jag har saknat. Just nu funkar allt jättebra och jag är väldigt inspirerad för den här uppgiften.

Hur vill du uppfattas som tränare?

– Jag vill försöka vara den som ser och hör alla. Självklart ställer jag en hög kravbild på alla, men jag gör det inte genom att stå och skrika. Det handlar om att sakta men säkert bygga en kultur i föreningen med vad vi står för, hur vi ska spela, hur vi ska vara mot varandra och så vidare.

Du var själv en teknisk spelare, kommer det att märkas på ert sätt att spela fotboll?

– Jag gillade att spela en teknisk fotboll och då var jag ändå många år i Vimmerby IF, som var väldigt raka. Jag vill att vi spelar med ett högt bolltempo och att vi tar oss framåt i planen på ett strukturerat sätt.

Hyllar tränarduon

Jimmy Svensson gör alltså debut som tränare och dessutom på en respektabel nivå i seriesystemet.

Tar du med dig något från de tränare du haft under din spelarkarriär?

– Absolut. Tommy Svensson Pöder och Christer Eriksson-eran i Vimmerby IF var min absolut bästa tid som spelare. Sättet de fick ihop gruppen på, hur de tänkte fotboll och såg alla... Jag tar med mig många bitar från den tiden in i det jag gör nu.

Just division fyra-laget Vimmerby IF stod för motståndet i VFF:s enda träningsmatch inför seriepremiären. När lagen möttes i tisdags var det VIF som vann med 2-1.

– Vimmerby var otroligt raka, det var nog det rakaste laget jag sett spela fotboll. Det var jättebra för oss att få en match mot ett hårt kämpande Vimmerby. Jag tycker att vi gav dem två ganska billiga mål och när vi bytte in vår tänkta elva tog vi över. Som vi agerade i den andra halvleken är snarlikt så jag vill att vi ska spela. Däremot behöver vi titta på hur vi ska skapa fler målchanser, men det går heller inte att vara naiv och tro att allt ska funka i första matchen.

Viktiga ledare

Förra säsongen klarade sig Västerviks FF kvar i division tre med liten marginal i en serie som spelades över elva matcher.

Hur ser du på årets trupp jämfört med förra säsongens?

– Den är bredare. Vi har fått in ganska många spelare blandat med både rutin och lite yngre killar. Vi har också fått behålla de flesta spelarna från förra året så vi har lite mer alternativ nu, säger Jimmy Svensson.

Vad ser du för styrkor och svagheter hos er som lag?

– Vi har inte de spetsspelare som lag som Sleipner, Assyriska och Nässjö har. Däremot har vi en bred trupp där vi kan hålla högt tempo och använda oss av många olika spelare. Kollektivet är vår styrka och vi måste jobba hårt.

Vilka spelare ska bära VFF på sina axlar?

– Jag tycker att alla är så jämna spelmässigt. Sen finns det förstås viktiga kuggar i ledare som Fält (Jonathan Fält-Öhr) och ”Holma” (Johan Lundin). Alla har sin roll och måste knyta ihop säcken för att vi ska få ihop det.

Många tidigare VIF-spelare

Nämnda duon är bara två av många spelare som tidigare har lirat med Vimmerby IF. Bland övriga märks, bland annat, Amel Komina, Fredrik Lindhe, Simon Larsson och Karl-Viktor Söderquist.

– Tidigare har det ju varit vi västervikare som har åkt till Vimmerby för att spela, men nu har den pendeln svängt, konstaterar Jimmy Svensson.

Västervik kommer, som alla andra lag, från en speciell försäsong med tanke på pandemin.

– Jag tycker ändå att vår försäsong har varit väldigt bra. För egen del har det inte varit några problem att hålla motivationen uppe. Spelarna verkar också ha fått en nytändning och har hållit igång bra hela tiden. Vi har fått baka in mycket tävlingsmoment i träningen för att locka med något. Sen är det klart att eftersom vi ska spela in ett nytt spelsystem hade jag gärna haft fler träningsmatcher.

Hur lyder VFF:s målsättning?

– Den enda målsättningen vi kan ha är att hänga kvar och etablera oss i trean. Förra året höll vi oss precis kvar och det är tre av elva lag som åker ur i år.

”Skaplig värdemätare”

Premiären i morgon kväll blir tuffast tänkbara; IK Sleipner på bortaplan.

– I den här serien kan det inte bli mycket tuffare än Sleipner borta på deras konstgräs. Det blir en skaplig värdemätare. Det är en anrik klubb och de själva säger att de är favoriter, säger Jimmy Svensson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: