VIBK TAPPADE TREMÅLSLEDNING – DELAD POTT I DERBYT

IF Ariel har precis kvitterat till 5–5 mot Vimmerby IBK och division 2-derbyt slutade med delad pott. Foto: Ossian Mathiasson

Vimmerby IBK var i ledning matchen igenom. Nykomlingen IF Ariel kämpade sig tillbaka och kvitterade till 5–5 med 21 (!) sekunder kvar. Det blev delad pott i derbyt efter mållös, men chansrik, förlängning.

Att Vimmerby IBK och IF Ariel har respekt för varandra syntes tydligt i matchupptakten när de lät spelmässiga initiativet pendla mellan lagen.

Knappt fyra minuter in i öppningsperioden sköt Elliot Kronstrand 1–0 och Vimmerby fick energi och tog över spelet efter ledningsmålet.

Med två mål inom loppet av tio minuter gick VIBK ifrån till 3–0. Båda gångerna skrev stjärnan Jonatan Green in sig i målprotokollet.

Först spelade VIBK sig igenom Ariels press och Jonatan Green satte prickade rätt, fint framspelad av Elliot Kronstrand. 3–0-målet (Greens andra fullträff) kom i powerplay.

Ariel steppade upp i mittperioden

Efter en förhållandevis avvaktande öppningsperiod skiftade matchen karaktär i andra perioden. Ariel blev betydligt mer aggressivare i presspelet, tryckte till Vimmerby och skapade många chanser som räddades av Jesper Ahnfeldt.

Drygt halvvägs in i andra perioden, mitt i Ariels jakt på mål, skickade Westerviks IBK-lånet Robin Kristiansson in 4–0 från distans.

Kort därpå reducerade Emil Johansson till 4–1 efter en vass action där han fick kontroll på en hög boll, rundade Jesper Ahnfeldt och forcerade in bollen i mål.

Ariel vann skotten med 14–3 i mittperioden och radade upp klara lägen utan att få utdelning.

VIBK tappade 5–2 till 5–5

53 sekunder in i slutperioden fick Ariel in psykologiskt viktiga 4–2. Emil Johansson spelade fram Simon Zetterling som lyfte upp reduceringen i nättaket.

Med knappt åtta minuter kvar av slutperioden återtog VIBK sin tremålsledning när Jonatan Green sköt 5–2 med sitt tredje mål för kvällen. En minut senare sköt Ariel 5–3 genom Viktor Zetterling och Gustav Hagman hittade krysset med 5–3 efter 54.38.

Med drygt två minuter kvar av matchen åkte William Björngard ut två minuter för hårt spel och Ariel fick en gyllene chans att utjämna till 5–5.

Med 30 sekunder kvar fick Hugo Samuelsson iväg ett skot mot Ariels tomma målbur, men en Arielspelare hann ikapp och lyckades få bollen i stolpen. I det efterföljande anfallet, med 21 sekunder kvar, kvitterade Simon Zetterling till 5–5 och Kristdalalagets comeback var ett faktum.

Lagen fick nöja sig med varsin poäng då inget mål föll i en chansrik förlängning.

Vimmerby IBK–IF Ariel 5–5 (3–0, 1–1, 1–4, 0–0)

Första perioden: 1–0 (3.54) Elliot Kronstrand (Jonatan Green), 2–0 (14.52) Jonatan Green (Elliot Kronstrand), 3–0 (16.52) Jonatan Green (Mattias Zeilon) i spel fem mot fyra

Andra perioden: 4–0 (32.37) Robin Kristiansson, 4–1 (34.27) Emil Johansson (Simon Zetterling)

Tredje perioden: 4–2 (40.53) Simon Zetterling (Emil Johansson), 5–2 (52.22) Jonatan Green (Elias Trawtschenko), 5–3 (53.22) Viktor Zetterling (Simon Zetterling), 5–4 (54.38) Gustav Hagman (Adam Waktel), 5–5 (59.39) Simon Zetterling (Adam Waktel) i spel sex mot fyra.