Annons:

Sök

Annons:

Green håller sitt VIBK kärt – ser fram emot efterlängtad säsong i division 1

Att få spela division 1 med Vimmerby IBK har varit en dröm för Jonatan Green i flera år. I morgon väntar Nyköping i den efterlängtad division 1-premiären. Foto: Ossian Mathiasson

Green håller sitt VIBK kärt – ser fram emot efterlängtad säsong i division 1

Jonatan Greens dröm om division 1 med Vimmerby IBK har hållit honom kvar. Nu är han redo där och längtar till morgondagens premiär. 
– Det är efterlängtat. Det är något som jag och många andra i VIBK har fightats för länge, säger han inför premiären mot Nyköping. 

Annons:

Trots att Vimmerby IBK har snubblat på målsnöret flera gånger i division 2 har Jonatan Green stannat kvar säsong efter säsong med drömmen om att avancera i seriesystemet med moderklubben. Den offensivt skicklige vänsterforwarden har tackat nej till flera klubbar högre upp i seriesystemet genom åren och svarat för god poängskörd i VIBK varje säsong. 

Förra säsongen gick drömmen i uppfyllelse och avancemanget säkrades när Nässjö besegrades med 7–5 på hemmaplan i slutet av februari. Jonatan Green satte det avgörandet målet på straff med åtta sekunder kvar och hade svårt att hålla både tårar och glädjeyttringar tillbaka. 

– Division 1 är vad jag har drömt om sedan den där Hovslättsmatchen säsongen 2016. Vi föll på mållinjen och det är känslor och tankar som har suttit i sedan dess. Vi har varit snubblande nära att gå upp flera gånger och att gå upp i division 1 har varit min stora drivkraft, säger Jonatan Green.

"Hårdare konkurrens om platserna"

I morgon förmiddag, klockan 11.00, inleds Vimmerby IBK:s äventyr i division 1 med ett nykomlingsmöte mot FBC Nyköping. 

Han bildar i vanlig ordning en fruktad förstakedja tillsammans med Victor Wall och Albin Alfonsson och det är en kedja som måste leverera stadigt poäng även i år. 

– Så här bra uppslutning har vi aldrig haft på en försäsong. Det märks att det är hårdare konkurrens om platserna, vilket gör att alla spelare ligger i och tränar stenhårt för att belönas med speltid. Jag tycker inte att kraven har ökat så mycket jämfört med förra säsongen. När man går upp en serie så blir det en stor drivkraft i hela gruppen och det är oerhört viktigt att man tränar om man ska spela på den här nivån. 

"Getingbo i toppen och botten"

Lag ett till fyra får kvala till allsvenskan medan de tre sämst placerade lagen från plats tio till tolv åker ner i division 2. 

Vad har ni satt för målsättning för säsongen?

– Målet är att hålla sig kvar och fixa nytt kontrakt, det ska man ha som nykomling. Jag tycker att det är ett rimligt mål, sedan får man ta det andra som bonus om man lyckas klättra ännu högre upp i tabellen. Mycket högre än så tror jag inte att vi kan sikta. Vi kommer gå in som underdogs i varenda match, säger Green och fortsätter:

– Det är en tuff serie så det känns som att alla kommer ha något att slåss för ända in i det sista. Det blir ett getingbo i både toppen och botten, enligt mig. 

I flera års tid har VIBK jobbat för att ta klivet upp i division 1 och levt med pressen om att lyckas. Till denna säsong blir det annorlunda.

– Det är klart att man alltid känner någon form av press men det är inte samma press som vi har haft de senaste åren i division 2. Då har alla haft förväntningar på att vi ska ta steget upp i division 1. Det kommer inte finnas en enkel match i den här serien så vi behöver komma upp i nivå i varje match. Förhoppningsvis gynnar det oss, vi brukar vara bättre mot bättre motstånd. Vi har svårare att föra matcher och det har vi sett under försäsongen.

Flera spelare har imponerat

VIBK har legat i hårdträning i flera månader och gjort bra insatser på försäsongen. Även om det blev förlust med uddamålet (4–5) mot allsvenska Åby på bortaplan imponerade VIBK stort. 

– Vi har tagit kliv under försäsongen och träningen har varit nyttig för många spelare, inklusive mig själv. Det lägger en bättre grund än vad man tror när man får en bra försäsong. Det märks på många spelare som har lagt på sig några extra kilo muskler. 

Är det några specifika spelare som har imponerat under försäsongen?

– ”Z” (Mattias Zeilon) har sett bra ut i de senaste matcherna. Han gör ganska många oväntade grejer och när han gör saker med fart så är han väldigt duktig och svårläst som spelare. John Pettersson har gjort det väldigt bra som back. Det är ingen ordinarie position för honom, vi får in ett hot till. Nyförvärven ser till att konkurrensen blir ännu hårdare och det går inte att klaga på målvaktssidan. Linus (Olsson) har varit bra och jag har aldrig sett ”Bobby” (Patrik Karlsson) så här bra. Av det jag har sett av ”Bobby” på försäsongen så har han nog toppat formen. 

"Riktigt bra bredd i truppen"

Konkurrensen om platserna är hård och 20 spelare finns med i premiärtruppen. 

– Det ser intressant ut och vi har riktigt bra bredd i truppen. Det lär inte vara samma spelare som sitter på bänken i varje match. Det känns som att det är flera spelare som knackar på dörren till speltid. Micke (Michael Elmér) har roterat och gett alla spelare chansen. Det är svårt att ta ut ett lag och så ska det vara.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: