MÄKTIG VÄNDNING I HEMMAHALLEN AV VIBK

VIBK svarade för en klassisk vändning mot Linköping. Foto: Simon Henriksson

Vimmerby IBK var uträknat. Men det har man varit förr i hemmahallen. VIBK vände 5-8 i slutperioden – och vann med 9-8.

Vimmerby IBK rivstartade hemmamatchen mot Linköpings FBC. Efter 5.40 tog VIBK ledningen. Detta på en inövad frislagsvariant, där lagkaptenen Johan ”JC” Carlsson var målskytt. Knappt två minuter senare kom också 2-0. Den här gången var Albin Alfonsson målskytt.

VIBK hann knappt jubla färdigt innan Mattias Zeilon sprang in 3-0 – och just där och då hade Vimmerby satt sig själva i ett mycket fint utgångsläge.

Men Linköping hade inte gett upp. Minuten senare kom 3-1 för östgötarna. Det var dock inte Kevin Rosén nöjd över, som med dagens dittills bästa träff snärtade upp 4-1 i krysset.

En ledning Vimmerby förstås gärna hållit till periodvilan. Men det lyckades man inte med. I stället kunde Linköping reducera när Jonatan Green satt utvisad. Ytterligare några minuter senare kom även 4-3-reduceringen från det vitklädda bortalaget.

Jobbig andra

Den andra akten blev inte alls lika lustfylld för VIBK. Drygt sex minuter in på mittperioden utjämnade Linköping till 4-4. Det var bara början. 36 sekunder tog också gästerna ledningen för första gången. Som om det inte var nog kom också 6-4 mot slutet av perioden, när Ricky Gustafsson satt utvisad.

Vimmerby saknade verkligen inte chanser för att göra mål även i den andra perioden, men Linköping behövde aldrig vittja nätet och hade en tvåmålsledning med sig in till pausvilan.

Sanslös dramatik

Vimmerby behövde få kontakt ganska direkt i den tredje perioden och inledde också hoppingivande. Men hoppet fick sig en ordentlig törn efter knappt sex minuter. Då letade sig en slumpboll in bakom Patrik ”Bobby” Karlsson i hemmamålet och 7-4 för Linköping var ett faktum.

Ridå? Nix. Det dröjde bara fyra sekunder innan Jack Fridh hittade en 7-5-reducering och gav VIBK nytt hopp. Knappt minuten senare fick Fridh ett nytt jätteläge, men skottet letade sig utanför.

Ännu mer hopp fick Vimmerby efter knapp åtta minuter. Då drabbades gästerna av en tvåminutersutvisning. 58 sekunder visades på nytt en Linköpingsspelare ut och VIBK fick nästan en dryg minut på sig att reducera i fem mot tre.

Linköping stod dock för ett enastående bra tre mot fem-spel och hade bollen mer än vad Vimmerby hade. När de hade fått in sin fjärde spelare lyckades gästerna också utöka ledningen i fyra mot fem. Linköpings åttonde mål – och en mardröm för Vimmerby förstås.

Ungefär samtidigt som Linköping på nytt blev fulltaligt kunde Albin Westergren bli helt fri framför mål och skjuta VIBK till ett nytt tvåmålsunderläge.

Jakten intensifierades när Elias Trawtschenko – som fått sitta stora delar av matchen – gjorde 8-7-målet efter 12.15.

Wall avgjorde

Trawtschenko var inte nöjd med det. Med knappt sex minuter kvar skickade han en chansboll mot mål, som letade sig hela vägen in – 8-8 i denna svängiga match.

VIBK var därefter laget som gick för ett segermål i slutdelen av perioden, men ställningen stod sig och matchen gick till förlängning.

I samband med slutsignalen ville Vimmerby se en bortautvisning. Något som domaren inte tog. Protesterna fortsatte och precis när övertiden skulle ta sin början valde domarduon att visa ut Johan ”JC” Carlsson för protest. Därmed fick VIBK inleda övertiden med fyra spelare.

En utvisning som hemmalaget lyckades städa undan.

Efter drygt tre minuters övertidsspel kom också avgörandet. Victor Wall, framspelad av Albin Westergren, avgjorde för VIBK som ännu en gång stod för en osannolik vändning.