Annons:

Sök

Annons:

Sportchefen om Vimmerbys urusla start:

Pelle Johansson konstaterar att Vimmerbys grundserie så här långt är en katastrof. Foto: Ossian Mathiasson

Sportchefen om Vimmerbys urusla start: "Det är katastrof – poängen talar sitt tydliga språk"

Vimmerby Hockey har gjort sin överlägset sämsta säsong i Hockeyettan hittills. Sportchefen Pelle Johanssons förtroende för tränaren Hampus Sylvegård är emellertid mycket stort.
– Där kommer det inte ske någon förändring, säger han i en lång intervju.

Annons:

Redan efter sju omgångar stod det klart att Vimmerby svarat för sin sämsta inledning någonsin i Hockeyettan. Trenden har inte brutits sedan dess. 

Vimmerby står nu på sex poäng efter tio omgångar och har endast vunnit en match så här långt in på säsongen. Efter förlusten mot Tyringe på söndagskvällen är VH ensam och klar jumbo i Hockeyettan södra. 

Det är en situation Vimmerby inte vant sig vid sedan man gick upp i Hockeyettan i början av 2010-talet. Endast en gång har klubben missat Allettan tidigare. 

Sportchef Pelle Johansson är ärlig med vad han tycker om säsongen hittills, när mer än halva grundserien är spelad.

– Vad ska man säga? Det är katastrof. Man kan inte säga så mycket annat helt enkelt. Vi får tycka vad vi vill om att det är orättvist hit och dit. Poängen talar sitt tydliga språk. Jag är sjukt trött på mig själv, att säga att vi varit spelförande och så vidare. Det finns ingen idrott där man får skönhetspoäng, frånsett konståkning kanske. Det är frustrerande, säger han.

"Inte levt upp till förväntningar"

Till skillnad från tidigare säsonger var inte Vimmerby en av de stora förhandsfavoriterna inför. 

– Vi trodde inte att det skulle gå så här illa. Vi hade ändå målsättningen att nå Allettan. Kanske inte topp tre eller topp fyra, men den sista platsen skulle vi absolut ta. Den målsättningen får vi revidera, så är det. 

Vad är det som har gått fel?

– Framför allt är det målproduktionen. Den är extremt låg. Mot Tyringe har vi sju numerära överlägen, men det kändes ändå aldrig som att vi var nära. Vi har ett långt fem mot tre-spel och då ska det vara mål. Så det är framför allt målskyttet. Vi har inte det. Det ser man. Vissa spelare har man haft betydligt större förväntningar på och de har inte levt upp till dem. Det kanske inte är de unga killarna jag syftar på utan det finns andra där man hade stora förhoppningar utan att nämna några namn. 

Dessutom upplever sportchefen att laget hittar vägar att förlora, i match efter match.

– När vi får till det offensivt så sitter vi i utvisningsbåset själva och är svaga i boxplay. När vi är bra där är vi svaga i powerplay. Belastningen på vissa av våra spelare blir också för hög. 

Är det ett misslyckande av dig kring truppbygget?

– Ett misslyckande kan man absolut säga någonstans. Men det är svårt att veta på förhand. Vad är en målskytt? Vad är inte en målskytt? Ena säsongen kan någon göra tio mål och sedan nästa år händer inget. Utan att skylla ifrån mig på något sätt, så är det 350 000 mindre i budget. Det syns någonstans, så är det ju.

Har du haft för lite pengar att röra dig med?

– Du hittar nog inte en sportchef som är nöjd med att budgeten dras ned. Den sportchefen finns inte. Jag kan förstå det också. Förra året fick man mycket coronastöd och man visste inte vad som skulle hända. Skulle publiken komma tillbaka? Skulle det bli nya restriktioner? Man visste inte riktigt.

Många andra av de klassiska topplagen har fläskat på istället. Varför har de kunnat det men inte ni?

– Det undrar jag med hur de har kunnat göra. Det får du gärna forska kring. Jag har inget svar på det. Kanske är det någon som tagit sig vatten över huvudet. Det finns andra lag som kommer missa Allettan och som blåst på ganska bra. 

"Går att skapa utrymme"

Vimmerby har agerat genom att värva kanadensaren David Thomson. Pelle Johansson hämtar upp honom under måndagen. 

– Man måste ha respekt för att det kommer ta tid. Han är inte van vid stor rink och hela den biten. Men nu har vi också lite tid för det, om man ska hitta någon fördel. Vi får försöka utnyttja situationen som den är. Den dagliga verksamheten måste vara tipp topp och det går inte att tumma på det.

Efter en annan svag grundserie hämtade Vimmerby in Kristoff Kontos. Han blev en omedelbar succé i VH. Nu återstår att se om David Thomson kan bli samma positiva injektion.

– Förhoppningsvis kommer han kunna bidra i båda ändar, både med spets och ge oss en annan konkurrenssituation. Det gör också att vi kan avlasta. Även om de inte har producerat så mycket som man önskar, så har Anton (Carlsson) och "Jagge" (Jakob Karlsson) gjort det jättebra spelmässigt. Nu måste vi hitta fler formationer som kan få det att lossna.

Finns det utrymme att värva mer?

– Det finns alltid utrymme, det går att skapa utrymme. Sedan är det en styrelsefråga. Jag har en budget att följa och kan inte ta några egna beslut kring det.

Ligger du på styrelsen?

– Än så länge gör jag inte det. Vi får väl se. Det finns inte mycket på marknaden och jag är inte den enda som letar spelare. Det finns andra lag med större plånböcker som också söker och det är en begränsad marknad. När vi ligger där vi ligger blir vi inte mer attraktiva heller. Man måste ha respekt för det också.

Är det ett aktivt letande nu?

– Letar gör man, men man måste också se sin roll i näringskedjan. Vi får se vad som händer med de allsvenska lagen. Det bör börja röra på sig lite där snart.

Är du rädd för att publiken ska svika?

– Det ena föder det andra, så självklart finns det en oro för det. Det är svårare att locka publik när resultaten går emot. 

Stort förtroende för Sylvegård

Vimmerbys 26-årige tränare Hampus Sylvegård är relativt grön som tränare. Men Pelle Johanssons förtroende för honom är grundmurat. 

– Det är jättestort. Där kommer det inte ske någon förändring. Det är inte där problemet sitter.

Ibland kan det ju ändå vara bra att få en ny röst, för att få till en förändring?

– Det finns inte med i tankarna någonstans.

Finns det planer på att förstärka runt honom?

– Det är i sådana fall mer aktuellt, men det finns inte en uppsjö av namn där heller. Det är skittufft för honom, det är inget jag ska sticka under stol med. Samtidigt gör han det bra och han gör vad han kan. 

Vad tänker du kring målsättning framåt med säsongen?

– Vi måste hitta vägar att vinna matcher. Just nu hittar vi vägar att förlora matcher. Vi måste få en trygghet i spelet som gör att vi kan, även om vi spelar lite halvknaggligt, vinna matcher. Nu spelar vi fantastiskt ibland, men kan inte vinna. Det är en trend vi måste bryta så snart vi kan. Det finns inget trollspö att vifta med. Det är grabbarna i omklädningsrummet som ska lösa det här tillsammans med oss i ledarstaben. Vi ska inte vara där vi är, så är det ju. Det är den stora grejen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: