Annons:

Sök

Annons:

Tonar ned det ekonomiska läget:

Det ekonomiska läget är inte så ansträngt, menar VIK:s ordförande Urban Widén. Foto: Bildbyrån

Tonar ned det ekonomiska läget: "Illasinnade personer vill sprida dåliga rykten"

Västerviks IK:s ekonomiska läge är inte så ansträngt. Det menar ordförande Urban Widén bestämt.
– Enkelt uttryckt är det illasinnade personer som vill sprida dåliga rykten, säger han.

Annons:

Det var Västerviks-Tidningen som nåddes av uppgifter om att Västerviks IK har 1,8 miljoner i skulder i form av obetalda skatter och fakturor. 

Urban Widén, ordförande i Västerviks IK, vill dock tona ned hur ansträngt det ekonomiska läget är. 

– Enkelt uttryckt är det illasinnade personer som vill sprida dåliga rykten. Vi har en omsättning på över 20 miljoner kronor och nästan lika mycket kostnader på en säsong över åtta månader. Det handlar om miljoner i betalning varje månad och också intäkter på flera miljoner varje månad. Fakturor som ska betalas i januari står som obetalda och ligger som en obetald faktura i vårt system. För en lekman kan det låta konstigt, men driver man ett företag i 20-miljonersklassen, så har alla företag fakturor i den här omfattningen. Det är absolut inget konstigt med det här. Det är helt normalt, säger VIK:s ordförande om skuldläget.

Enligt Västerviks-Tidningen har en del gamla skulder dykt upp.

– Det rör sig inte om några stora belopp alls. Vi har också samtidigt hittat saker och ting vi kan fakturera, så det ligger nog på plussidan. 

Så uppgifterna stämmer inte?

– Nej, det stämmer inte. Någon har fått reda på våra obetalda skulder, som inte är förfallna ännu, och tryckt på knappen. Det kan handla om bussar, klubbor och inköp till restaurangen – dessa ska betalas på sikt. Vi har förhandlat om betalningsdatum, eftersom ekonomin har varit misskött historiskt sett. Då måste man ta tag i det någon gång.

Varför har man inte känt till de här gamla skulderna?

– Jag kan inte svara på det. Jag kom in för ett år sedan och förstod då hur illa det var. Det har bara gått bättre sedan dess, men det är fortfarande inte guld och gröna skogar. Det är ett enträget arbete med att öka publikintäkter, publikantal och sponsorernas intresse runt det här. 

Hur pass misskött har klubben varit?

– Jag kan inte säga det exakt. Vita Hästen var djupt bekymrade över fyra miljoner i skulder, men det visade sig sedan vara 11,8 miljoner. Det är inte alls på den nivån här. Att sköta ekonomi är väldigt annorlunda mellan människor.

Hur illa ställt är läget nu?

– Under det senaste året har det aldrig varit bättre. 

Vilka är de största fordringsägarna för de här gamla skulderna?

– Det är inget speciellt vi vill gå ut med. De här gamla skulderna är reglerade. Det som irriterar mig är att de upptäcktes efter bokslutet. 

Inget konkurshot över VIK

Det finns inget konkurshot över VIK, menar Urban Widén.

– Vi kommer absolut inte hamna i en situation som Vita Hästen gjort. Vi kommer få kämpa för åtta procent av omsättningen, men det finns inget konkurshot. Risken för konkurs är väldigt låg och vi anstränger oss maximalt för att lösa det här.

Känner du oro över licensen?

– Inte direkt. Från dag ett började vi ta tag i det här och att det är ett kontrollår är en fördel för oss. Det gör att vi kan kommunicera saker mer öppet och klart. Vi kan inte sopa saker under mattan.

Var det ansvarsfullt att tacka ja till en plats i Hockeyallsvenskan med tanke på det ekonomiska läget?

– Absolut. Vårt mål är att vi ska bli en stabil allsvensk klubb i den nya arenan, som kommer ge oss helt andra kommersiella förutsättningar.

Kommer ni behöva sälja spelare?

– Vi har utgått från att inte göra det. Vi har budgeterat med noll i år på spelarförsäljningar. 

Varför fortsätter man värva spelare om det ekonomiska läget är ansträngt?

– Det är inte så ansträngt. Man har inte förstått hur en förening, en klubb eller ett företag fungerar. Liksom intäkter har man skulder hela tiden. Det viktigaste är nettot. Omsätter man som vi gör per månad och säsong, så är det rörelse. 

"Lever på att sprida dynga"

Urban Widén menar att det finns folk som vill sabotera för klubben. 

– Det är möjligt att det är 1,8 miljoner, men det är saker som ska betalas i december, januari eller februari. Det är "business as usual". Vi bokför en faktura när den kommer in och lägger betalningsdatum längre fram. Trycker man då på obetalda skulder så kan det se ut så. Det är helt bisarrt att göra en tidningsartikel om det här. Det är låg nivå och då får man göra det om varenda företag i Västervik, säger han och fortsätter:

– Det är ett fåtal människor som vill att klubben ska sättas i dålig dager. Många lever på att sprida dynga och bygger hela sin existens på det. 

Är du mer positiv nu än tidigare?

– Det är vi alla. Vi får mycket positiv respons från allmänheten för att vi har tagit tag i det och för att vi är på rätt väg. Det stärker oss verkligen. Jag reagerar inte negativt på 1,8 miljoner i obetalda räkningar. I ett storföretag rör det sig hela tiden och det här är ingen hushållsekonomi.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: