Annons:

Sök

Annons:

VIK krävs på jättebelopp i pandemistöd:

Västerviks IK krävs på närmare en halv miljon kronor. Foto: Bildbyrån

VIK krävs på jättebelopp i pandemistöd: "Kommer lösa det"

Drygt 500 idrottsklubbar och idrottsbolag i landet har återkrävts på närmare 90 miljoner kronor i utbetalt korttidsstöd. Västerviks IK krävs på nästan 700 000 kronor. 
– Vi kommer kunna lösa det, säger VIK:s ordförande Urban Widén.

Annons:

Hela 120 föreningar och idrottsbolag har fått återkrav på över 100 000 kronor efter pandemistöden under 2020 och 2021. Totalt handlar det om 89 miljoner som klubbar och bolag inom idrottssverige krävts på. 

Flera klubbar har varit mycket kritiska mot besluten om återkrav – men nu har Högsta Förvaltningsdomen sagt sitt och gett myndighetens bedömning rätt. Beslutet om återkrav har därmed vunnit laga kraft. Ekonomiskt pressade Västerviks IK krävs därmed på 685 000 kronor i återkrav, enligt Tillväxtverkets databas.

Skälet är att Västerviks svåra ekonomiska situationen inte bedömdes vara orsakad av pandemin. 

– Vi har trott hela tiden att vanligt sunt förnuft skulle fungera i det här läget, men det gjorde det inte. Regeringen propsade på alla idrottsklubbar att söka stöd för permitteringar under pandemin och det gjorde vi. Precis som alla andra, säger ordförande Urban Widén.

"Ingen klumpsumma"

Han tycker att regelverket är mycket skevt.

– Det är format efter aktiebolag och vinstdrivande företag. Alla klubbar är ju i grunden ideella föreningar utan vinstintresse. Vårt mål är att skapa en bättre ungdomsverksamhet och ett bättre a-lag. Från början visste man ju att ingen klubb skulle visa upp stora positiva resultat. 

Enligt Widén kommer VIK dock kunna betala tillbaka pengarna.

– Klart vi kommer lösa det, men det blir ingen klumpsumma. Vi kommer säkert hitta ett sätt med en avbetalningsplan. Vi har inte hanterat det här ännu och har inte fått något från Tillväxtverket om det ännu. Vi har inte fått något krav eller påbud till oss, men vi vet ju hur mycket vi har fått. Vi fick den här siffran i förra veckan och har inte haft något möte om hur vi ska hantera. 

Inget skäl till oro

Han ser ingen anledning till oro i supporterleden.

– Fick man välja att behålla det eller lämna tillbaka det, så vore det givetvis betydligt bättre för oss att behålla det. Men procentuellt sett är det är en rätt liten summa. Vi kommer med säkerhet kunna göra det avbetalningsbart över en längre tid, men det är olyckligt att man satt ideella klubbar i den här sitsen.

VIK hade nyligen ett informationsmöte för att lugna fans, sponsorer och andra kring det ekonomiska läget.

– Vi berättade exakt för alla medlemmar och journalister hur det ser ut. Vi har ingen extraordinär situation just nu och det är två till tre miljoner kronor in och ut hela tiden. Vi kommer kunna hantera det här också.

När Tillväxtverket skickat ut beslut om återkrav har ett företag 30 dagar på sig att betala. Om detta inte är gjort kommer en påminnelse där företaget uppmanas betala tillbaka inom tio dagar. Därefter lämnas ärendet över till Kammarkollegiet som skickar ut ett inkassokrav. Kammarkollegiet kan även fatta beslut om en avbetalningsplan eller ett anstånd. Om betalning inte sker hamnar kravet hos Kronofogden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: