Annons:

Sök

Annons:

VIK kan erbjudas ny allsvensk chans: ”Ska vara väl förankrat”

Tingsryds AIF har ekonomiska bekymmer och flyttas ner i Hockeyettan om de inte får in 2,5 miljoner kronor på en vecka. I så fall går frågan vidare till Västerviks IK. Foto: Bildbyrån

VIK kan erbjudas ny allsvensk chans: ”Ska vara väl förankrat”

Tingsryds AIF är i ekonomisk knipa. Allsvenska klubben behöver få in 2,5 miljoner kronor i kapitaltäckningsgarantier på en vecka för att undvika tvångsdegradering. Västerviks IK står i så fall först på tur. 
– Vi ska inte bara tacka ja utan det ska vara väl förankrat, säger VIK:s klubbchef Petra Axelsson. 

Annons:

Tingsryds AIF redovisade nyligen ett minusresultat på fyra miljoner kronor och ansökte om ett så kallat kontrollår för att klara licenskravet. 

Det säger Svenska ishockeyförbundet nej till. 

Nu måste den småländska klubben presentera en handlingsplan och få in 2,5 miljoner kronor i kapitaltäckningsgarantier innan klockan 12.00 den 3 juli. Annars blir klubben tvångsnedflyttad från Hockeyallsvenskan och riskerar konkurs. 

Om TAIF:s plan inte godkänns står Västerviks IK näst på tur för allsvenskt spel. VIK har trillat ur serien två år i rad och fick i fjol en friplats efter Vita Hästens konkurs. 

– Det stämmer att vi är det högst rankade laget. Tingsryd behöver inte få in 2,5 miljoner kronor utan de ska ha garantier i sin handlingsplan som garanterar att de till nästa sista april kan uppvisa att de har tio procent av eget kapital, säger Petra Axelsson, klubbchef i Västerviks IK. 

"Beslutet är inte bara vårt"

VIK gjorde samma sak i fjol för att få beviljad licens i Hockeyallsvenskan. 

– Det är inte bara att man kan skicka in en ansökan och begära ett kontrollår utan det gäller att skicka in en handlingsplan som både är realistisk och uppnåbar. Om den mot förmodan inte skulle gå vägen ska man ha en garant för att ändå nå licenskravet som nästa år blir tio procent. Nu är det upp till Tingsryd att hitta garanti för att någon eller några kan täcka upp med 2,5 miljoner kronor, säger Petra Axelsson. 

Hur ställer ni er till att ni kan bli erbjudna en ny chans i Hockeyallsvenskan?

– Vi läste det igår och det var nytt även för oss. Ska vi återigen tacka ja till en friplats behöver vi nog ha det mycket mer förankrat i kommun, partners och sponsorer och känna att vi har hela Västervik bakom oss. Publiken behöver komma på matcherna, sponsorerna behöver vara beredda på att ta ett större omtag och kommunen behöver stötta. Vi känner att beslutet inte bara är vårt. 

Vad skulle ni säga om frågan dyker upp?

– Vi ska inte riskera föreningens ekonomi en gång till genom att bara tacka ja och köra på. Nu är vi på banan och har helt andra förutsättningar än vad vi har haft någon annan säsong. Vi behöver få lite stabilitet i organisationen och få jobba framåt. Beslutet kommer vi inte ta själva utan vi kommer vilja att det är förankrat.

"Ska inte bara tacka ja"

Petra Axelsson ser fördelar med spel i både Hockeyallsvenskan och Hockeyettan. 

– Det är klart att Hockeyallsvenskan slår högt och det är där man vill vara på sikt. Ska man vara där ska man också kunna konkurrera på hyfsat lika villkor och det är ganska tufft att ständigt vara ett bottenlag och bara slåss för att inte åka ur. I Hockeyettan har vi kanske en omvänd situation, att vi rankas som ett topplag och att vi förhoppningsvis kommer vara ett lag som går för mycket vinster och det är en situation som är roligare att jobba i. Det är två helt olika scenarier, men man behöver vara bekväm med båda och klara båda. Vi ska inte bara tacka ja utan det ska vara väl förankrat.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: