Annons:

Sök

Annons:

Karlsson fick sista ordet mot rivalen:

Jakob Karlsson klev fram och avgjorde premiären mot Nybro Vikings på straff. "Det var bara att gå ut och ta fram ett gammalt dragskott från 85", säger han. Foto: Ossian Mathiasson

Karlsson fick sista ordet mot rivalen: "Värsta för deras fans"

Jakob Karlsson är ingen van straffläggare. I Vimmerby Hockeys historiska allsvenska premiär klev lagkaptenen fram som matchvinnare med en läcker straff. 
– Att jag får avgöra på straff, det hade jag aldrig tänkt på i min vildaste fantasi, säger han efter 4–3-segern mot Nybro på straffar. 

Annons:

Vimmerbysonen Jakob Karlsson kom tillbaka till moderklubben Vimmerby Hockey 2017 efter att ha spelat med Södertälje, Pantern och Oskarshamn på allsvensk nivå. Efter sju säsonger i Hockeyettan bidrog han i allra högsta grad till att moderklubben tog klivet upp i Hockeyallsvenskan i våras. 

I klubbens första match i landets näst högsta liga klev 35-åringen och blev stor hjälte i straffläggningens fjärde omgång. 

– Det känns osannolikt, sagolikt och magiskt att den här matchen överhuvudtaget händer. Det känns som att vi har jobbat för matchen i tio år. Hela staden har slutit upp sista dagarna och det är fullt och det är bra drag. Vi svarar upp med en jättebra prestation och spelar bra mot ett förväntat topplag. Jag tycker att vi vinner rättvist, säger Jakob Karlsson. 

Jakob Karlsson slår sällan straffar och blev chockad när tränaren Peter ”Piva” Johansson sa att han skulle slå lagets fjärde straff.

– Det måste vara första gången på tio år som jag la en straff. Jag sa bara ”vad fan ska jag lägga för?”, det var första reaktionen. Sedan var det bara att gå ut och ta fram ett gammalt dragskott från 85. Jag tycker inte att jag är så dålig på straffar, men det var längesen jag la en straff, säger Jakob Karlsson. 

Lagkaptenen klev fram och lirkade upp pucken i Tex Williamssons vänstra kryss. 

– Att jag får avgöra på straff, det hade jag aldrig tänkt på i min vildaste fantasi. Han (Tex) är så lång så det svårt att dra honom. Även om man lyckas dra honom så ligger han där och det är svårt att få upp pucken. Jag kan i alla fall inte göra sådana dragningar och för min del var det bara att skjuta, säger Jakob Karlsson. 

"Gillar att slå Nybro"

Sedan semifinalserien i Hockeyettans slutspel våren 2023 har Jakob Karlsson och Nybro Vikings haft en speciell relation som alltjämt hänger i. Karlsson skrev nämligen en kommentar till ett inlägg på Nybros sociala medier och det anspelade på att Nybro värvat en rysk spelare efter invasionen av Ukraina. 

Han blev kraftigt utbuad av Nybrosupportrarna i semifinalmatcherna och det var inget undantag i premiären av allsvenskan.  

Att han fick vinna premiären med Vimmerby och göra det mot Nybro var något som gjorde honom extra glad. 

– Vi har en historia ihop, jag och Nybro, så det är klart att det är lite extra. Jag gillar den där ramsan de kör med ”Karlsson, Karlsson – världens sämsta Karlsson”. Det är lite humor. Det är lite extra laddning att möta Nybro. Jag gillar att slå Nybro och de gillar väl när det går dåligt för mig. I dag var det mig det gick bra för så det är väl tungt för dem. Det är väl det värsta för deras fans, att det är jag som avgör. Det är härligt.

"En helt annan nivå"

Efter många år på Hockeyettan-nivå fick Karlsson återigen spela allsvensk hockey. 

– Det är en helt annan värld med allt runt omkring och intresset som är i stan. Det är nu man fattar det mer och mer vilket mörker det är i Hockeyettan på sätt och vis. Du får jobba så mycket med inre motivation när du spelar i Hockeyettan. Det är ett nålsöga vi har lyckats passera så jag är jätteglad över att det här händer. 

För Vimmerby finns det mycket att plocka med sig från premiären, både vad gäller spelet, inramningen och publikintresset. 

– Att vi fick så bra stämning och så bra start betyder mycket. Många som var här i dag var kanske här för första gången, tyckte att det var jäkligt kul att gå på hockey och kommer förhoppningsvis tillbaka. Spelmässigt tycker jag att vi är minst lika bra som Nybro. Det var lite synd att vi tappade ledningen så tidigt efter 1-0 och 3–2, men man kan inte få allt. Det var många spelare som klev fram i dag.

Kedjekamraten utgick skadad

VH-kaptenen har inga tankar på att fira segern med fansen på stan.

– Det hade varit kul, men jag tror att familjen kallar nu. Det blir nog livat i kväll. Jag cyklade förbi Stadshotellet på vägen upp till hallen och då var det bra fart.

På onsdag väntar ett nytt länsderby, denna gång hemma mot Kalmar HC. 

– Vi har en hyfsad inledning så det är viktigt att ta lite poäng i början av säsongen. Publiken betyder jättemycket och det är jättekul att det är så många här. Att vi får energi från publiken kommer vi behöva.

Kedjekamraten Anton Carlsson utgick skadad i matchens inledningsskede och kom aldrig tillbaka i spel

– Anton är vår bästa spelare och vi har spelat ihop länge så det är klart att vi tappar, men Adam (Petersson) kom in och gjorde det bra.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: