Karlsson kvitterade och njöt av segern:

Med 21 sekunder kvar av matchen kvitterade Jakob Karlsson till 2–2 i Vimmerbys stora match mot Djurgårdens IF. Foto: Ossian Mathiasson

Karlsson kvitterade och njöt av segern: "Något helt annat som vi har skapat"

På väg mot förlust mot storlaget Djurgårdens IF. Då, med 21 sekunder kvar, kvitterade Jakob Karlsson till 2–2.
– Det var skönt att se att den studsade in, säger VH-kaptenen efter den minnesvärda matchen i VBO Arena.

Efter många säsonger i Hockeyettan tog Vimmerby Hockey klivet upp i Hockeyallsvenskan på ett mirakulöst sätt i våras. I kväll väntade en av säsongens höjdpunkter – mesta mästarna Djurgårdens IF på hemmais. Djurgården är nu inne på sin tredje säsong i Hockeyallsvenskan efter SHL-uttåget mot Timrå IK våren 2022.

Vimmerby Hockeys lagkapten Jakob Karlsson tyckte att det var stort att ställas mot den anrika föreningen i hemmahallen.

– Det var magiskt jämfört med hur det har varit tidigare säsonger. Jag är stolt över vad vi har åstadkommit med att vi möter Djurgården hemma, att folk sluter upp, att det är full lada, att vi kan göra en bra match, göra folk glada och tycka att det är kul att komma hit. I de här stunderna får man tänka på att det kunde ha varit Mörrum hemma och 600 personer på läktaren. Det är något helt annat som vi har skapat. Det känns helt fantastiskt, säger Jakob Karlsson.

"Klart att många har respekt"

Djurgården dominerade första perioden och Vimmerby fick mestadels ägna sig åt försvarsspel. Ställningen var visserligen 1–1 efter första perioden.

– Det var lite passivt i första perioden och det kan bero på stundens allvar. Det är första gången vi möter Djurgården och man vet inte vad man ska förvänta sig. Det är klart att många har respekt för namnen och erfarenheten de har i sitt lag. När vi fick bra anfall kändes det som att det släppte mer och mer, säger Jakob Karlsson.

Efter den passiva inledningsperioden växte Vimmerby in i matchen och hade Djurgården på gaffeln i tredje perioden. Med sju minuter kvar av matchen kom kallduschen när Fredric Wiegel pricksköt 1–2 med ett slagskott i bortre krysset. Då hade Vimmerby precis klarat av en utvisning.

– Innan vår utvisning i tredje kändes det som att vi var närmare ett ledningsmål. Det var tungt när de fick in 1–2, men vi hittade en push och det var helt korrekta utvisningar som vi fick med oss i slutskedet.

"Börjar växa in i serien"

Djurgården drog på sig två utvisningar i slutskedet och Vimmerby satsade på att spela sex mot tre. Med 21 sekunder kvar på klockan lyckades Jakob Karlsson vinkla in 2–2 från nära håll.

– Det är klart att det blev lite kaos när vi spelade sex mot tre och jag försökte bara få träff på pucken på bortre stolpen. Jag fick den väldigt långt ut och det var lite flyt att den studsade in. Det var skönt att se att den gick in.

Matchen gick till straffar och Vimmerby lade beslag om bonuspoängen efter Robin Christofferssons imponerande målvaktsspel och Isak Hansens kyliga avgörande i tredje omgången.

– Det är klart att vi har stunder där det är jobbigt, men vi är värda en poäng. Vi skapar bra med målchanser och spelar bra. Vi börjar växa in i serien och ser att det finns mer spel att hitta och att vi kan vara lugnare och tryggare med pucken. Det är jobbigt för de bra lagen om vi håller i pucken och tar initiativ.

Vad säger du om stödet från publiken?

– Det är helt otroligt. Jättebra och jättekul att vi kan göra en bra match och göra folk glada och tycka att det är kul att komma hit. Det känns som att det var feststämning hela matchen. Fortsätter vi spela bra och får med oss publiken kan vi skapa något bra tillsammans.