Beatrice Ågren Karlsson ser fram emot Semesterracet, som avgörs i Gnagaredalen kommande vecka.
Semesterracet har i många år varit en av Sveriges största folkracetävlingar, ofta den allra största. Så blir det i år också.
Historiskt har tävlingen ofta lockat över 700 tävlande. 2018 anmälde sig 748 stycken och 2019 var den siffran 737. 2020 och 2021 ställdes Semesterracet in på grund av Corona-pandemin. 2022 var motorfesten tillbaka och till tävlingen anmälde sig 698 förare. Förra året blev det ett rejält bakslag med ”bara” 593 anmälda. I år har arrangerande Vimmerby MS hämtat tillbaka litegrann av tappet då runt 625 förare har anmält sig.
– Det är jättekul att det är fler i år och att vi kom en bit över 600 anmälda. Det är ett litet uppsving jämfört med förra året och i första hand är det på veteransidan vi har ökat, säger Beatrice Ågren Karlsson.
Är ni nöjda med antalet anmälda?
– Det är jätteroligt att det går åt rätt håll. När man lägger ut anmälan är det alltid svårt att veta och det gick lite sakta till en början. Sista veckan kände jag att vi skulle komma över 600. Det är ungefär 30 fler än förra året. Sen kan vi absolut inte jämföra oss med tidigare år, men det tror jag inte att någon tävling kan göra. Flera arrangörer märker av att det är tuffare. Jag tävlar inte mot någon av de andra som kör i närheten tidsmässigt av vår tävling utan är glad att det är tre fina sommarfestivaler som skiljer sig åt på det sättet som de brukar göra, säger Ågren Karlsson och syftar på festivalerna i Motala och på Gotland.
– Det är också en stor tävling i Norrland som kör samma vecka som oss och som har fått ett uppsving i år. Det tycker jag är roligt, fortsätter tävlingsledaren.
Många delar bil
Det är runt 325 seniorer, 115 damer, 110 veteraner och 85 juniorer som har anmält sig till de fyra tävlingsklasserna.
Seniorerna kör kval på tisdagen, onsdagen och torsdagen medan juniorerna kvalar på tisdagen och onsdagen och damerna på onsdagen och torsdagen. Seniorklassen och damklassen har sin finaldag på lördagen medan juniorerna har finaldag på fredagen. Veteranerna kör hela sin tävling på fredagen.
– Tisdagen brukar vara den populäraste dagen i seniorklassen, men i år har flest anmält sig till torsdagen. Det är svårt att säga vad det beror på, men en gissning kan vara att det är fler delade bilar i år. Det är väldigt många som delar bil och på en del bilar är man till och med tre stycken.
Vad kan du säga om nivån på tävlingen?
– Det är en bra nivå, tycker jag. Sen är det klart att man saknar några förare i startlistan, men så är det alltid, säger Beatrice Ågren Karlsson och nämner bland annat den flerfaldige vinnaren Tobias Svärd samt fjolårssegraren i damklassen Sandra Nyström.
Samma upplägg
Upplägget på tävlingen kommer att vara exakt detsamma som förra året när det gäller hur många som tar sig vidare i de olika klasserna. Även upplägget kring finaler och Runner up är detsamma.
– Det blir precis som förra året. Till den tävlingen minskade vi antalet seniorer som fick köra en tredje omgång på kvaldagarna och på finaldagarna gäller det i samtliga klasser. Det gör tävlingen ännu tuffare.
Det blir med andra ord inga stora ändringar för varken förare eller publik?
– Nej, vi kommer att ha samma speakrar som förra året och även i år blir det en storbilds-tv där det kommer att vara intervjuer. Det som är nytt i år är att startspåren är sponsrade och har fått varsitt namn.