Annons:

Sök

Annons:

Lokala klubben drog in miljonbelopp på anbuden

Foto: Stefan Härnström

Lokala klubben drog in miljonbelopp på anbuden

Vimmerby MS drog in nästan tre miljoner kronor på anbud under Semesterracet. Det är utan tvekan den överlägset största inkomstkällan under tävlingen. 
– Det är väl nästan 2 000 fler anbud i år än i fjol, säger Marize Viderström, ansvarig för anbudsprocessen på Semesterracet. 

Folkrace är en väldigt udda sport på det sättet att alla som ställer upp i en tävling får förbereda sig på att förlora sin bil. Varje tävlingsdag får man lägga anbud på de bilar som inte ska köra vidare i den aktuella tävlingen. Ett anbud kostar 400 kronor och de pengarna, bortsett från 50 kronor per anbud som tillfaller förbundet, går rakt ner i den arrangerande klubbens ficka. Den som sedan blir dragen som anbudsvinnare för en bil betalar 11 000 kronor till den tidigare ägaren av bilen. 

I en så pass stor tävling som Semesterracet är det enorma summor i omlopp när det gäller anbuden.

Direkt efter coronapandemin ökade jakten på bilar ordentligt och nytt rekord i antal anbud slogs både 2022 och 2023. Det blev 13 522 anbud 2022 och 13 659 anbud 2023 och då kostade ett anbud 200 kronor. 

Så många anbud blev det i år

Med ett nytt system och upplägg till 2024 blev det en rejäl minskning med 5 384 anbud 2024. I år blev det en liten höjning till 7 297 anbud och det innebär att Vimmerby MS vinst på själva anbuden landade på en bit över 2,9 miljoner kronor med tanke på att varje anbud kostar 400 kronor. 

– ”Myran” (Mats Myrberg), en av tävlingsledarna, säger att det spåddes att det skulle bli mindre köp av anbud efter att föraren bara får lägga ett bud på sitt eget fordon och sedan kan personen be alla sina kompisar att lägga bud. Bilen kostar 11 000 kronor nu och tidigare var det 8 000 kronor, säger Marize Viderström. 

Allra flest anbud blev det som vanligt under den sista tävlingsdagen, då hela 2 942 anbud lämnades in på 132 bilar. I fjol var det 2 061 anbud på 131 bilar.

Marize Viderström och Kacka Hidsjö var ansvariga för anbudsprocessen och fick hjälp från ett tiotal personer under veckans gång. 

– Det har varit jättebra. Det är en stab som har jobbat ihop i många år och är trygga med vad de ska göra. 

Finns det något som är jobbigt med anbuden?

– Som det var i år så vill vi försöka vara på så många ställen som möjligt och vi kanske skulle ha varit några till som sålde anbudslappar. Nuförtiden är det mycket smidigare i och med att folk köper anbudslapparna innan och lägger dem i en låda och inte ställer sig i en lång kö efter tävlingens slut. Det underlättar jättemycket. 

"Andas folkrace i fem dagar"

Tävlingsledaren Beatrice ”Bisan” Ågren Karlsson har svårt att peka på varför antalet anbud ökade till i år. 

– Förra året, när det nya anbudssystemet trädde i kraft, hade nästan alla tävlingar exakt hälften av anbuden som de hade 2023 och därför förväntade vi oss en minskning till 2024. Nu är det andra året med att bilen kostar 11 000 kronor och att man bara får lägga ett bud, säger Beatrice Ågren Karlsson och fortsätter:

Hon är nöjd och belåten med att ha arrangerat ytterligare en femdagarstävling i folkrace i Vimmerby. 

– Det är mäktigt att det andas folkrace i fem dagar. Det är jättekul att möta allt folk i depån under tävlingsdagarna och på campingen på kvällarna när man har jobbat färdigt och har orken efter en lång tävlingsdag. Det har varit lugnt i år. Med det här vädret har vi haft vissa problem med elen, men det är inte så konstigt. 

Hur har det varit publikmässigt i år?

– Årets fredag var sämre än förra årets fredag. Det kändes i alla fall som så när man tittade runt på området. På lördagen kändes det som att det hade fyllt på ganska bra. I fjol var det de tappra själarna som verkligen satt kvar hela dagen när det regnade konstant. Jag har inte fått några siffror för hela veckan. 

"Organisationen är klockren"

”Bisan” riktar ett stort tack till alla funktionärer och föreningar som gör folkracetävlingen möjlig.

– Det är många som erbjuder sig att komma hit och jobba den här veckan. Organisationen är klockren. Vi är så väloljade tillsammans och det märks så väl att man har jobbat ihop på olika sätt tidigare. Alla vet vad de ska göra och vad de har för uppdrag. 

Finns det något som du vill förändra till nästa år?

– Nej, inte så. Vi behöver kanske titta lite på banans utformning i ”publikkurvan”, sista kurvan innan man kör mot målet, där vi vill skapa en mer rättvis körning.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: