Annons:

Sök

Annons:

Tredje SM-finalen på fyra år – Teurnberg har ändrat vinnarmentaliteten

Mikael Teurnberg kan vara på väg mot ännu ett SM-guld med Dackarna. Foto: Bildbyrån

Tredje SM-finalen på fyra år – Teurnberg har ändrat vinnarmentaliteten

Mikael Teurnberg är inne på sin fjärde säsong som lagledare för Dackarna. I tre av dem har han tagit Målillas stolthet till final. Nu väntar ännu en kamp om SM-guldet mot Lejonen.
– Jag tror att jag format om det lite. Vi har varit bäst när det gällt, säger han om sin egen framgångsepok i klubben. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ofta favorittippade till att ta hem SM-guldet. Ofta framgångsrika i grundserien. Ofta väldigt starkt lag.

Ändå gick det aldrig hela vägen för Dackarna. Sedan kom Mikael Teurnberg in i leken. Han tog Dackarna till SM-final redan under sin första säsong och bärgade också guldet 2021. Då hade Dackarna endast tagit ett guld på de senaste 45 åren. 

Nu är Målillaklubben framme vid ännu en SM-final. För Teurnbergs del blir det den tredje finalen på fyra säsonger. 

Vad är det han har lyckats åstadkomma med laget?

– Den frågan får jag väldigt ofta. Det är ett faktum att man hade tagit ett guld på 45 år. Nu har det blivit två guld på tre och vi har chansen att ta ännu ett. Jag tror att jag format om det lite. Vi har varit bäst när det gällt. Innan det här vann Dackarna ofta grundserien, men tog aldrig guld. Nu är det tvärtom. Jag har tryckt på rätt knappar och vi har blivit ett tufft lag att möta med lite mer attityd. Tidigare var man lite för snälla. Det genomsyrade många delar, alltifrån ledning till hur man körde. Man ställde inte över förare, utan man lät förare köra på i match efter match. Jag är inte rädd för att plocka bort en förare och har en tuffare attityd, säger Mikael Teurnberg när vi sitter ned för en längre intervju några dagar efter att laget eliminerat Västervik ur slutspelet. 

De senaste dagarna har handlat om att landa för honom rent mentalt. 

– Det har varit väldigt jobbigt rent menalt. Jag vet inte om jag varit med om att det varit så innan som det var i tisdags kväll. Jag var väldigt tom efteråt och kände ingen glädje. Det är mycket anspänning innan och sedan är det inte lätt att gå in med en så stor ledning och motståndarna börja äta ikapp. Det gäller att vara kall hela tiden. 

Lyckad toppning

Dackarna hade 14 poäng i försprång inför returen hemma på Skrotfrag Arena. Men Västervik inledde piggt och kröp närmare. Ett tag var differensen mellan lagen nere på fyra poäng. Då lyckades Teurnberg med en lyckad toppning i heat elva, där Brady Kurtz kom in i stället för Andzejs Lebedevs.

– Det var ingen som stack ut och jag såg inget riktigt läge innan där. Jag tänkte på Kurtz eller Lahti (Timo) inför heat elva och det blev en femetta där. Det var ett lyckat drag. 

Hur nervös var du när det var nere på fyra poäng?

– Visst var man nervös även om man inte visar det. Det kan gå så oerhört snabbt. Så var det redan i Eskilstuna. Vi var tolv poäng efter och så får vi en femetta. Hade det varit omvänt kunde det ha varit 16 poäng. Då rinner säsongen iväg. Det är så oerhört lite som skiljer. 

Att slå ut Västervik, som gjorde en kanonsäsong i grundserien, är han väldigt stolt över.

– De hade ett otroligt bra lag och har gjort en fantastisk serie. Tittar man och jämför laget hade de högre löpande snitt och låg bättre till poängmässigt. Men det varit så sedan jag kom hit. Vi har aldrig vunnit grundserien och nu blev vi fyra. Vi kunde lika gärna ha blivit sexa. 

Känt sig ifrågasatt

Mikael Teurnberg har känt sig kritiserad och ifrågasatt, men har valt att hålla fast vid sin kurs hela säsongen. I somras var laget nästan nere för räkning och det var länge osäkert om det ens skulle bli slutspel. 

– Det har varit en lång säsong och mycket skit faktiskt. Men jag har trott på laget och jag har trott på det hela vägen. Det är en av få säsonger där jag inte ändrat särskilt mycket. Vi tog in Jonasson (Thomas H), men annars har vi envist kört på och jag visste att vi skulle få det att vända. Skadeglädjen är väl den stora glädjen för många och det var mycket sms där ett tag. Sociala medier ska vi inte ens prata om. Men tror man på någonting så ska man hålla fast vid det och det är väl lite så det är som idrottsledare på elitnivå. Depåryttare finns det fullt av, men vi är i final och jag känner mig väldigt stolt över det. Det har funnits en stor kapacitet, men vi har varit så skadedrabbade att det inte är klokt. 

Om Västervik var en svår motståndare är det förmodligen ett ännu svårare som väntar i finalen. Lejonen från Gislaved har gått fram som ett slåttermaskin den här säsongen och krossade Indianerna i semifinalen. I laget finns bland annat världens bäste speedwayföraren Bartosz Zmarzlik.

– Lejonen är favoriter. De spöade Indianerna stort både borta och hemma, men vi ska göra allt vi kan. De har många polska förare och både Woryna (Kacper) och Kubera (Dominik) har väldigt hög högstanivå. Likaså Oliver Berntzon. Vi måste, om vi ska spöa dem, åka på toppen av vår förmåga. Bewley (Daniel) måste komma igång. Jag vet vad han kan och han visar det emellanåt. Som lag har vi förare som trivs bra i Gislaved, men deras förare trivs också i Målilla. 

Tävlar lite överallt

Att få en bra start i hemmamatchen nu på tisdag tror Teurnberg blir en nyckel. 

– Det blir jätteviktigt. Vi måste ha hungriga förare och jag vet att alla vill vinna. Jag tror också Lejonen har respekt för oss. Det känns som vi har en styrka någonstans när det gäller som mest och nu gäller det att vi plockar fram det igen.

Hur många poäng vill du ha med dig till Gislaved i försprång?

– Vi behöver starta riktigt bra hemma och jag vill gärna vinna varje heat. Att vinna matchen är psykologiskt viktigt och det är klart man vill ha pluspoäng med sig. 

Ett orosmoln är att förarna tävlar lite i överallt nu. Rasmus Jensen kommer köra lördagens GP-tävling nu också. 

– Det är GP, EM-final, slutspel i både England och Polen. Det är klart jag är jättenervös över det, men det är inget man kan göra något åt. Det blir som det blir, men förarna är både slitna och taggade. Det är det här de längtar efter. 

Douglas till returen?

Klart är att Ryan Douglas, som fått en infektion av sin brännskada, inte kommer kunna köra den första finalen. 

– Jag pratade med honom nyligen och vi tittar på om han kommer kunna åka den andra finalen. Vi har fått väldigt bra utdelning på honom när han åkt som reserv. 

I övrigt avslöjar Mikael Teurnberg att laget i mångt och mycket kommer se ut som i den andra semifinalen. Då fick Filip Hjelmland chansen på reservplats, men nu är frågan om SM-bronsmedaljören från individuella SM i somras får det igen.

– Det står mellan Hjelmland, Bellego (David) och Wahlquist (Noel). Jag var och tittade på Noel i torsdags och han såg bra ut. Jonasson har åkt till sig en plats nu tycker jag. Han är laddad och har vinnarinstinkt. 

Blir det ett tredje guldfirande om ett par veckor?

– Det skulle kännas fantastiskt efter den här säsongen och jag skulle värdesätta det högt. Det är 30 heat kvar och två lag gör upp om det. Det är många lag som drömt om det innan och vi har gjort det. Det finns en stolthet i grabbarna över det, men först är det fullt fokus på tisdag.

Teurnberg vill också se storpublik på Skrotfrag Arena. 

– Jag hoppas på 5 000 åskådare. Jag hoppas verkligen att publiken kommer och hejar fram oss nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: