Annons:

Sök

Annons:

Andersson: ”Att lokaltidningar sänder matcherna kan bli en tragedi för svensk speedway”

Morgan Andersson är rejält kritisk till att lokaltidningar sänder Elitserien i speedway. Foto: Ossian Mathiasson

Andersson: ”Att lokaltidningar sänder matcherna kan bli en tragedi för svensk speedway”

Flera lokaltidningar runt om i landet har köpt rättigheter för att få sända matcher från Elitserien i speedway. Det kritiseras nu hårt av Västervik Speedways sportchef Morgan Andersson.
– Det har blivit för lättillgängligt. Att lokaltidningar sänder matcherna kan bli en tragedi för svensk speedway, säger Morgan Andersson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Att speedwaypubliken inte hittar till arenorna i någon större utsträckning vid sämre väder är ingen nyhet. Att siffrorna brukar bli högre under juni och juli är klubbarna medvetna om. Men publiktillströmningen i Elitserien så här långt kan knappast ses som något annat än oroväckande.

”Kommer inte hålla i längden”

Hittills har matcherna setts av i snitt 2 091 åskådare. Dackarnas snitt ligger på 1 928 efter tre hemmamatcher och det är nästan 2 000 åskådare sämre per match än förra säsongens slutsnitt. Västervik har kört två hemmamatcher och snittat 1 680 åskådare på dessa.

Morgan Andersson, sportchef och lagledare i Västervik, har sin dom klar. Han är säker på att det faktum att en mängd lokaltidningar, däribland Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning, har köpt in sändningar från Spring Media som de visar för sina prenumeranter är en stor bov i dramat.

– Det har blivit för lättillgängligt. Att lokaltidningar sänder matcherna kan bli en tragedi för svensk speedway. Det här är inte bra, jag är säker på att de låga publiksiffrorna till stora delar beror på det. Som jag ser det kommer det inte att hålla i längden. Nu är det två klubbar som har hyfsade publiksiffror och det går inte att köra en serie med två lag. Får vi inte in publiken genom vändkorsen så klarar inte klubbarna av att bedriva verksamheten, säger Morgan Andersson.

”Ett bekymmer”

Förra säsongen började Spring Media att producera samtliga matcher i speedwayens elitserie. Andersson berättar att klubbarna inte fick någon ekonomisk ersättning under det första året. I år har Spring Media bland annat sålt ut sändningarna till ett antal lokaltidningar.

Vad får ni för ersättning i år?

– Det får vi se. Förra året fick vi inget i alla fall. Det är ett bekymmer.

I kväll möts Västervik och Dackarna i ett hett Smålandsderby i Västervik. Den här gången verkar det som att vädret är med arrangörsklubben.

Hur mycket publik tror du på?

– Jag vet inte vad jag ska hoppas. Västerviks-Tidningen sänder, det är inte bra.

Får medhåll

Leif Johansson, ordförande i Elitspeedway Sverige (ESS), känner också oro över publiktillströmningen, men vill ändå mana till lite lugn, vis av erfarenhet.

– Det är för tidigt att dra några slutsatser. I första omgången hade vi vinterväder med ett fåtal plusgrader. Vi kommer kunna läsa av det mer efter omgången i kväll och nästa vecka, säger Leif Johansson.

Han håller med Morgan Andersson om att det inte är lyckligt att lokaltidningar sänder matcherna.

– Jag har samma åsikt som Morgan i det fallet. Naturligtvis är det ett svårt avbräck om lokaltidningen går in och sänder hemmamatcher. Jag är väldigt konfunderad över att lokaltidningar gör det och dessutom marknadsför det med stora helsidesannonser. Det kan helt klart vara jätteskadligt för sporten. All idrott är baserad på publik- och sponsorintäkter och det jag tror att man främst tappar på det här är marginalpubliken.

”Kommer att generera”

Spring Media är kontraktpartner när det gäller Elitserien i speedway och har rätt att sälja rättigheterna till England, Polen samt vidare i Sverige.

– Man kan ha synpunkter på det, men ett avtal som är skrivet är ett avtal. Sen kanske man inte har koll på alla eventuella konsekvenser när det görs. Samtidigt tycker jag inte att man ska glömma att alla sätt där vår sport kan visas upp också är till godo. Men det här med att lokaltidningar sänder matcherna tycker jag inte gagnar sporten.

Kommer klubbarna att få någon ekonomisk ersättning för sändningarna den här säsongen?

– Det kommer att generera för klubbarna, men det är mer långsiktigt än kortsiktigt. Sen kommer det inte att generera vansinnigt mycket pengar, säger Leif Johansson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: