Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
I 20 år har Marlene sjungit nationalsången:

Marlene Karlström har sjungit nationalsången i Målilla i 20 år. Foto: Privat

I 20 år har Marlene sjungit nationalsången: "Minns när jag kom i helikopter"

17 år gammal sjöng Marlene Karlström nationalsången på SM-finalen i Målilla. 20 år senare gör hon det än.
– Det är lika stort för mig fortfarande, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Den individuella SM-finalen 2020 körs utan publik i Målilla på grund av coronapandemin. Annat var det år 2000. Då var speedwayen fortfarande en väldigt stor publiksport i Sverige och att få frågan om att sjunga nationalsången var förstås stort för 17-åriga Marlene Karlström i Målilla.

– De hörde av sig till mig och hade hört att jag kunde sjunga. Jag var 17 år och kände att det är klart att man ska testa. På den tiden var det ett ganska stort jippo och jag kom ned i helikopter. Många Målillabor minns det och min mamma var lika nervös som jag var då, säger Marlene Karlström och skrattar. 

Mycket har hänt på 20 år, men innan kvällens SM-final är det återigen Marlene Karlström som står för sången till "Du gamla, du fria". 

– Det blir 20-årsjubileum för mig och jag kommer att stå på VIP-läktaren för de sponsorer som sitter där. Det är tråkigt att publiken inte kan vara där och att mina närmaste och bästa vänner inte är där, men jag är glad att de har löst så att det kan bli av.

"Låter jättegammal" 

Marlene Karlström har sjungit nationalsången på såväl seriematcher för Dackarna som GP-tävlingar och lag-VM. 

– Jag har hängt i hela 20 år och inte sjungit varenda tävling, men i princip hela tiden. 

20 år – vad tänker du om den siffran?

– För det första låter jag jättegammal, skrattar Marlene:

– Nej, men det känns oerhört kul att som Målillabo fått göra det här. Det är lika stort för mig att få den äran fortfarande, att lilla Marlene från Målilla får göra det här. Det är jättebetydelsefullt och jag känner att jag har stöd från Målillaborna. Jag är pedagog och förr i tiden var det jättestort för barnen, att det var jag som sjöng. Vissa trodde till och med att nationalsången var min sång. 

Flögs in i helikopter

Hon har även sjungit nationalsången under Semesterracet i Vimmerby sedan början av 2000-talet och någon tanke på att sluta finns inte. Men om hon kommer sjunga nationalsången 2040 låter hon vara osagt. 

– Haha, det får vi se. Det är långt tills dess. 

Vilket är ditt bästa minne?

– Det är nog SM-finalen när jag flögs in i helikopter. Det var första gången. Annars är det nog någon GP-tävling. I mitten av 2000-talet var det jättestort och det blir väldigt nervöst med alla kameror, när man vet att det tv-sänds i en massa länder. Då gäller det att tänka att jag gör det här för lilla Målilla, familjen och vännerna för att inte bli för nervös. Tony Rickardsson sa en gång till sin fru, när han var på plats för att dela ut priser, att det är Marlene som alltid sjunger på GP och seriematcher. Det är ett betydelsefullt minne också.

Inte samma känsla

Lika nervös lär hon dock inte bli i kväll.

– Det är inte alls den känslan inför när publiken saknas, men vid 19 kommer jag vara nog vara både andäktig och rörd, säger hon och berömmer Dackarna:

– Många tävlingar har slutat med nationalsången, så jag vill ge all heder till Dackarna för att jag fortfarande får sjunga den.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: