Annons:

Sök

Annons:

Därför ställde sig Dackarnas representant bakom beslutet

Lejonen ställde krav på att sänka antalet svenskar från tre till två. Dackarnas representant gillade inte förslaget – men ställde sig ändå bakom det. – Vi tog det för att bevara enigheten i ESS, säger Bo Bergman, Dackarnas representant i Elitserieklubbarnas speedwayorganisation.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Elitserieklubbarnas speedwayorganisation har beslutat att sänka kravet på antalet svenskar i startsjuan från tre till två. Dan Åke Moberg, ordförande i ESS, har bekräftat att beslutet togs efter att Lejonen hotat att lämna ESS. 

Dackarnas Peter Ljung och Mikael Karlsson har varit rejält kritiska mot beslutet – men Dackarnas representant Bo Bergman ställde sig motvilligt bakom beslutet. 

– Vi började diskutera det här, för när vi tog det här beslutet med minst tre svenska förare, så var det tänkt att det skulle bli fyra 2017. Nu skulle vi utvärdera hur det såg ut och precis som Moberg (Dan Åke, ordförande) säger så lyfte då Lejonens representant att deras styrelse ville ha två förare. Annars skulle de gå ur ESS. Inte Elitserien, men ESS. De fick lite betänketid, men Lejonen ändrade sig inte. Då fanns det tre alternativ: att övriga sex, sju lag i ESS kör enligt reglerna och att något lag kör vilt. Det andra alternativet var att lägga ner ESS. Det tredje alternativet var att gå dem till mötes. Det blir ändå upp till varje klubb att göra som klubben själva vill. Det går att jobba vidare med tre svenska förare. Av de tre alternativen kände vi att det var viktigt att bevara ESS, säger Bo Bergman. 

Bo Bergman har varit kommunpolitiker och suttit i bolagsstyrelser tidigare. 

– Jag har varit med länge och är luttrad, jag har suttit med i bolagsstyrelser och varit med i politiken och ibland får man ta beslut man inte mår bra av. Vi vill behålla enigheten inom ESS och på sikt rädda svensk speedway. Det vore förödande att lägga ner ESS eller att alla inte skulle vara med. 

"Full förståelse"

Men Bo Bergman tycker inte att beslutet som har fattats är bra. 

– Jag har full förståelse för kritiken, för beslutet är inte bra. Fler kände som jag, men detta är en demokrati, även om det var en viss utpressning. 

Hur såg de andra klubbarna på det här?

– Diskussionen i övrigt lämnar jag. Jag vill inte uttala mig om det. Vi tog det här beslutet som inte är bra, men vi tog det för att bevara enigheten och jobba vidare. 

"Hoppas Lejonen nyktrar till"

Att Peter Ljung uppmanat till förarstrejk vill Bo Bergman inte kommentera. 

– Jag lägger mig inte i det, men att införa den här överenskommelsen med tre förare beslutade vi om för ett par år sedan för att ge svenska, yngre förare chansen och för att de skulle tjäna pengar. Det kanske inte givet blev positivt i år, men det går inte att döma ut det efter ett par år, man vänder inte en skuta så snabbt. Man måste ge det här tid. 

Men nu har ni ju fattat ett beslut tvärtemot det. Hur kommer det påverka svensk speedway?

– Jag tycker att kan vi som är klubbledare i Elitserien inte vara eniga, så är det oroligt för svensk speedway. Jag hoppas att man kan ta ett annat beslut och att man från Lejonens sida nyktrar till. Både jag och Dan Åke kommer att applådera ett nytt förslag, men ESS måste leva vidare. Så är det. Vi får jobba vidare med att övertyga och diskutera.

Försöker sälja liganamnet

Bo Bergman menar att det är viktigt för speedwayens framtid med ett starkt och enat ESS. 

– Under de här åren har vi jobbat för att elitserieföreningen ska bli som i fotboll och ishockey. Vi värnar om sporten och de olika föreningarna och utövarna och med åren har det blivit bättre. Bland annat tog vi det här beslutet för att ge fler svenska förare mer möjlighet. Sedan blev det en cirkus i våras när Rospiggarna körde med Lahti (Timo) som svensk. Då fick de böter och drog sig ur ESS. Vi har jobbat vidare och försökt och har haft en förlikning på gång. 

ESS försöker också sälja ut liganamnet och det är en av anledningarna till att enat ESS behövs. 

– Ligan är till salu och det skulle vara pengar som gagnar varje klubb. Vi kan inte sälja ut ligan om det är sex eller sju lag som är med. Då är det inte intressant att köpa för en sponsor, så det är viktigt att ESS är enat. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: