När BUN räknar fram hur man skall lyckas få en besparing på att lägga ner Djursdala och Brännebro skolor ser man inte längre än näsan räcker, om ens det.
Man har helt enkelt tagit summan av de sammanlagda totala lokalkostnaderna på dessa skolor och menar att när skolorna går ur sparar kommunen denna summa. Inget kan vara mer fel.
För det första har kommunfullmäktige beslutat att förskolan i Djursdala skall vara kvar och flyttas in i skolbyggnaden, så där försvann 367.800kr på ett bräde från "besparingarna" .
För det andra räknar man en besparing på Brännebro på 708.150kr, men detta är inte överensstämmande med verkligheten då kommunens fastighetsavdelning får samma summa i hyresförluster. Med andra ord försvann sammanlagt 1.075.950kr från besparingarna BUN säger sig göra, minus möjligen någon liten driftskostnad.
Måste se till helheten
Om Vimmerby Kommun måste minska kostnaderna måste man se till helheten inom Kommunen, det är ju direkt vilseledande för beslutande politiker om den ena nämndens besparing blir en kostnad för en annan.
Det verkar som om Kultur och fritid med Peter Högberg är den enda som begripit detta då de inte räknat med minskade hyror som besparing då Kommunen fortfarande har kvar lokalerna.
Vad sparas egentligen?
Av de 2.2 miljonerna som BUN säger sig spara på nedläggningarna har vi nu tagit bort 1.1 miljoner som ju inte sparas. Kvar är 1.1 miljoner varav en slopad rektorstjänst utgör säkert mellan 500.000kr och 1000.000, det är svårt att säga då BUN inte vill visa några uträkningar i detalj.
Men troligen är vi nu nere i runt 100.000kr då den tjänsten troligen kan ändras utan skolnedläggningar.
Använd sunt förnuft
Sedan läser man att det finns ett akut renoveringsbehov på Astrid Lindgrens skola, man beräknar behovet till 43.000.000kr. Slå ut räntor och avskrivningar på den summan och lokalkostnaderna i Djursdala är plötsligt inte alls högre än på AL-skolan.
Till sist skall man ju räkna bort 600.000 till ifrån besparingarna (oj, nu blev det ju plötsligt dyrare istället) i och med folkomröstningen som kommer att genomföras.
Kan vi inte använda lite sunt förnuft nu och skjuta på nedläggningarna till efter valet 2018 och samtidigt slopa folkomröstningen? Dessa två år extra som skolorna då får vara kvar kan ju faktiskt innebära att majoriteten såväl som oppositionen hinner hitta andra bättre besparingar att göra.
Lars Sandberg