Tidigare politikern Magnus Gustafsson, moderat, skriver om Vimmerbys ekonomi.
Foto: Jakob Karlsson
Flera av de intervjuade har sagt att man inte riktigt vet varför kommunens ekonomi är ansträngd eller rent av dålig. Förklaringen är väl att de gräver inget själva, och ingen politiker får något gratis av förvaltningarna. I de flesta fall exekverar det bara politikernas egna beslut, så varför skulle förvaltningarna kritisera politikerna?
Jag tog mig en tur till Sveriges Kommuners och Regioners statistiksida Kolada för att följa upp hur kommunens kostnader för skolmaten utvecklats från beslutet om införande av kylmat sent 00-tal.
Jag tog fram måltidskostnaden per elev för Vimmerby grundskolor – och för att ha något att jämföra med valde jag alla våra gränskommuner, Västervik, Oskarshamn, Hultsfred, Eksjö, Ydre och Kinda.
Jag tog fram antalet elever i Vimmerby grundskoleklasser inkl. F-klasserna.
*
Resultatet: 2008-2010 så var måltidskostnaden något högre än kommunsnittet inkl. Vimmerby vilket gav en merkostnad för Vimmerby på 750 till 810 kkr per år. 2011 togs kylmatsystemet i drift och Pang! Kostnaden skjuter i höjden! Jag vill minnas att det var 44 ledamöter som röstade för kylmatsystemet och 3 ledamöter inkl. mig som röstade emot.
Vimmerbys kostnad ökade med nästan 6 miljoner kronor första året jämfört med de övriga kommunernas snittkostnad. Dåvarande kommunstyrelsens ordförande gav kylmatsystemet chansen att leverera i ett år för att sedan utvärderas, och när resultatet visade sig avvisades systemet och succesiv återgång till tillagningskök. Jag konstaterar nu att skadan var redan skedd, och kommunen har inte klarat att återgå till sina tidigare för Sverige genomsnittliga kostnader.
Jag har inte undersökt vilka matlagningssystem som våra grannkommuner har, inte heller systemens sammansättning då tillagningen kan ske på flera sätt inom respektive kommun, men under alla år utom 2019 har Vimmerby kommuns måltidskostnad varit högre än våra grannkommuners genomsnitt. Vimmerbys måltidskostnad 2019 var 3 kr lägre vilket får anses vara försumbart. 6 792 kr vs 6 795 kr för grannkommunernas snittkostnad.
Vimmerbys ackumulerade måltidskostnader överstigande den genomsnittliga måltidskostnaden för våra grannkommuner uppgår till knappt 31,2 miljoner kronor för perioden 2008 till och med 2023.
*
Den sammanlagda måltidskostnaden för Vimmerby grundskolor, F-klass till och med åk 9, för åren 2008 till och med 2023 blev 203 miljoner kronor, vilket är 17,3 procent mer än om Vimmerby kommun hade förmått hålla samma genomsnittliga måltidskostnad som våra grannkommuner. Då hade kommunens nota slutat på knappt 179 miljoner kronor.
Jag vill minnas att utredningen som låg till grund för beslutet i fullmäktige innehöll skrivningar om en besparingspotential på cirka 20% vid införande av kylmatsystemet. I stället har beslutet inneburit en genomsnittlig fördyring. Första året steg kommunens kostnad från 5,9 mkr 2010 till 9,5 mkr 2011. En ökning med cirka 60% i stället för en minskning med 20% enligt beslutsunderlagets förhoppningar.
*
Det var sagan om kylmatsystemet, och som vi alla vet – Vimmerby är staden där sagor är verklighet! Peter Karlsson (c) har i Dagens Vimmerby sagt att hela kylmatsystemet ska avvecklas till årsskiftet 2024/25. Det borde innebära att kommunen också har ett tvåsiffrigt engångsbelopp i miljoner kronor att skriva av då investeringarna som gjordes för kylmatsystemet rimligen hade längre avskrivningstid än 13 år.
I den bästa av världar så är kylmatanläggningen avskriven på tio år och kvar finns lokaler som kan användas fullt ut och med samma investeringsvärde för annat ändamål, men där om vet vi som betalar vår skatt inget. Saklig information emotses. Den till nyligen varande politiska majoriteten har dessutom byggt ett nytt kök för varma matleveranser till alla förskolor inom Vimmerby tätort. Det lär inte vara gratis, och jag har i skrivande stund inte satt mig in i beräknade / utfallna kostnader.
Klart är dock att man varken klarar av att erbjuda platslagad varm mat eller egenlagad kylmat på utvalda äldreboenden, öppna matsalar för äldre och serviceboende enligt beslut av den politiska majoritet som sett sin saga all.
Frågan är kommer kostnaderna öka eller minska när Nybble tas i bruk och nya rutiner ska implementeras för våra äldsta?
Magnus Gustafsson