Annons:

Sök

Annons:

Nyman slår tillbaka:

Astrid Lindgrens barnbarn Olle Nyman skriver ett öppet brev till Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. Foto: Jakob Karlsson

Nyman slår tillbaka: "En direkt kränkning mot allt som Astrid Lindgren trodde på"

I helgen besökte Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand Vimmerby. Han pratade mycket om Astrid Lindgren och om hennes berättelser.
Nu har Olle Nyman, Astrids barnbarn och också vd för Astrid Lindgren AB, författat ett öppet brev till honom.

Annons:

Hej Gustav Kasselstrand,

genom en artikel i Dagens Vimmerby har jag blivit uppmärksammad på att du, vid ett torgmöte i Vimmerby, använt dig av min mormor Astrid Lindgren och hennes berättelser i din politiska propaganda.

Alternativ för Sverige står så långt från Astrid Lindgrens värderingar som man kan komma. Astrid Lindgren var en demokrat och humanist. I hela sitt liv stred hon för de värderingar hon trodde på, i synnerhet barns rättigheter. För oss, hennes barnbarn, är det en självklarhet att fortsätta hennes arbete för alla barns rätt att växa och utvecklas – oavsett var i världen de är födda. Att som du, ställa Emil i Lönneberga framför ett barn på flykt, är en direkt kränkning mot allt som Astrid Lindgren trodde på.

Du säger att du vill ha tillbaka Bullerbyn, men Bullerbyn finns bara i Astrids berättelser. Hon var en ytterst modern människa, och hon hänföll inte till enkla nostalgiska och sentimentala bilder av en svunnen tid då saker var enkla.

Astrid Lindgren skrev om det samhälle hon växte upp i. Men i sina berättelser berör hon mycket större frågor, frågor som angår människor i alla tider och i alla samhällen. Det är skälet till att hon är läst över hela världen och att hennes berättelser ständigt upptäcks av nya generationer.

Ingen kan i dag säga vad Astrid Lindgren hade tyckt och tänkt om världen, men vi som kände henne kan säga att hon hade varit mycket arg och sorgsen över en politisk agitation som ställer människor mot människor, som delar upp mänskligheten i vi och dem. 

1957 skriver hon i ett, ofta citerat, brev till sin tyska vän Louise Hartung:

"... jag ogillar allt indelande av människor efter nationer och raser, all sortens diskriminering mellan vita och svarta, mellan arier och judar, mellan turkar och svenskar, mellan män och kvinnor. Ända sedan jag var så stor att jag kunde börja tänka självständigt har jag tyckt illa om det blågula fosterländska storsvenska, allt det där om `kommer någon våra fjäll för nära, då mulnar det i Svitiod`, det förefaller mig lika avskyvärt som Hitlers tyska nationalism. Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor, det har varit mitt speciella patos här i livet."

Jag kan inte styra dina politiska åsikter men jag, och Astrid Lindgrens andra släktingar, undanber oss att du på något sätt använder dig av Astrid Lindgrens liv och verk i framtiden.

Olle Nyman,

barnbarn till Astrid Lindgren och vd för Astrid Lindgren AB.

Fotnot: Här kan du läsa de uttalanden Olle Nyman refererar till. Och här kan du läsa Gustav Kasselstrands syn på brevet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: