Annons:

Sök

Annons:

Nyman:

Olle Nyman säger att man aldrig kommer att tolerera att någon använder Astrid Lindgren i sin propaganda.

Nyman: "Kommer aldrig tolerera att någon använder Astrid i sin propaganda"

Astrid Lindgrens barnbarn Olle Nyman har fått mängder av positiva kommentarer och uppskattning från olika personer efter sitt brev. Det säger han till Dagens Vimmerby.
– Den här gången kändes det självklart att säga ifrån, säger han.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det var efter lördagens torgmöte i Vimmerby som hölls av extremnationalistiska Alternativ för Sverige som Olle Nyman, vd för Astrid Lindgren AB, författade ett brev till partiledaren Gustav Kasselstrand.

Han hade då valt att fokusera en stor del av sitt tal på Vimmerbys mest kända person genom tiderna. Responsen på brevet, som publicerades på Dagens Vimmerbys sajt, har varit enorm. 

– Det är alltid svårt att veta, men det brukar bli uppmärksamhet kring Astrid Lindgren. Det var inte helt oväntat, men jag har fått väldigt mycket positiva kommentarer och uppskattning av både kända och okända personer som hört av sig och som verkligen tackat för det här brevet, säger Olle Nyman.

Var det självklart för dig?

– Den här gången kändes det ganska självklart att säga ifrån på direkten, det var inte mycket att fundera på.

Varför är det viktigt att göra det?

– Vi vill vara jättetydliga med att vi aldrig kommer tolerera att någon som drivs av främlingsfientliga eller nationalistiska åsikter använder Astrid Lindgren i sin propaganda. Astrid stod för helt andra värderingar, hon stod för humanism, demokrati och alla människors lika värde. Det blir en totalkrock när ett sådant parti gör som de gjorde.

"Får stå för honom"

Olle Nyman var själv i sin mormors hemstad i lördags.

– Jag var i Vimmerby och hörde på håll att det var någon som pratade om Astrid Lindgren. Jag lyssnade inte på hela spektaklet och bara på avstånd.

Får inte vem som helst prata eller tycka om henne och hennes verk?

– Vi är glada för ju fler som läser och pratar om Astrid Lindgrens berättelser, men när man pratar om Astrid och Bullerbyn på det här viset, och använder Astrids goda renommé och tankegods för ett helt annat tankegods som står i så rak motsats till Astrids, då vill vi säga vad Astrid stod för så det inte blir någon missuppfattning.

Gustav Kasselstrand menar att det inte går att säga hur Astrid Lindgren hade sett på invandring i dag och att det är du som politiserar Astrid Lindgren. Hur ser du på det?

– Det uttalandet får stå för honom.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: