Annons:

Sök

Annons:

Jakobsson:

"Det är dags att förbjuda slöjan i kommunens skolor", skriver Anneli Jakobsson (SD). Foto: Simon Henriksson

Jakobsson: "Nu är det dags att förbjuda slöjan i kommunens skolor"

Det är dags att förbjuda slöjan i Vimmerby kommuns skolor. Det skriver Anneli Jakobsson (SD) i en debattartikel.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Varje dag går många av våra elever till skolorna i Vimmerby kommun. En del har keps, en del har mössor, en del har håret uppsatt medan en del låter det hänga och är barhuvade.

Men så finns det en liten grupp flickor som är tvingade hemifrån att dölja håret genom att sätta på sig slöja (hijab), allt för att inte attrahera det motsatta könet. Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder och då ska man inte i kommunerna tillåta i grundskolan att flickor klär sig annorlunda till förmån för deras religion, i synnerhet inte då syftet tycks vara att särskilja flickorna från pojkar som inte har samma religiösa krav på klädsel.

Genom lek utvecklas barnen men de barn som bär hijab kan bara stå och titta på när deras jämnåriga fixar nya frisyrer på sina kamrater, de här barnen kan inte känna när en vindpust drar genom håret, de här barnen kan och får inte ta av sig slöjan en varm sommardag osv, barnen har alltså en stark begränsning i sin vardag, till skillnad mot pojkarna. Slöjan berövar således flickor sin barndom och rätten att leva på samma villkor som andra och flickorna står utanför gemenskapen och blir diskriminerade. Flickor bär också oftast hijab för att föräldrar tvingar dem eller utsätter dem för olika former av emotionell och psykiska påtryckningar. Barn gör som föräldrar gör och säger, för att få kärlek och bekräftelse.

"Jämställdhetsfientlig värdegrund"

Hijaben representerar också en jämnställdshetsfientlig värdegrund. Från den 1 januari 2020 har barnkonventionen blivit lag och där kan man läsa att varje barn har religionsfrihet men varje barn har också rätt att slippa detsamma och jag har svårt att tänka mig att ett litet barn kan ta ställning själv vilken religion man vill tillhöra. Vi får aldrig värdera föräldrarnas religionsfrihet högre än barnets bästa.

Nu är det dags att förbjuda slöjan i Vimmerby kommuns skolor ur jämställdhet och diskrimineringssynpunkt. För ett par dagar sedan hölls en utbildning i kommunen för kommunanställda om hedersförtryck och våld i nära relationer och vi hoppas nu genom denna utbildning att kommunen får upp ögonen för att det här förekommer. Vi påtalade problemen vid ett flertal tillfällen under förra mandatperioden men man valde att inte lyssna på oss.

Anneli Jakobsson, gruppledare SD Vimmerby

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: