Annons:

Sök

Annons:

Landstingsmajoriteten:

Lena Segerberg (S), och tre majoritetsvänner, skriver på DV-debatt om hur krisen med sjuksköterskor ska lösas. Foto: Simon Henriksson

Landstingsmajoriteten: "Så vill vi lösa sjuksköterskebristen"

På DV-debatt skriver landstingsråden Anders Henriksson (S), Lena Segerberg (S), Jessica Rydell (MP) och Linda Fleetwood (V) om hur sjuksköterskebristen ska lösas.

Annons:

Den nationella bristen på sjuksköterskor har uppmärksammats under lång tid i Sverige. Ett par tusen medarbetare fattas inom hälso- och sjukvården. I vårt landsting har vi en haft en något mer gynnsam situation. Vårt landsting har därför kunnat bemanna upp fler vårdplatser än riksgenomsnittet.

För några veckor sedan såg hälso- och sjukvårdsförvaltningen att planeringen för hösten inte skulle fungera som den var tänkt. Den nationella bristen hade blivit mer kännbar även hos oss. Beslut fattades därför om att förlänga sommarstängningen. 79 av landstingets cirka 600 vårdplatser, varav 34 i Västervik, förblir temporärt stängda till oktober månads utgång. Anpassningen av verksamheten berör inte den akuta vården utan den planerade. Patienter som bedöms ha behov av operation eller behandling kommer att få det.

Värna arbetsmiljön

Landstingets avsikt med beslutet var dels att värna arbetsmiljön för sina medarbetare, dels att minska användandet av hyrbolag. I sammanhanget är det viktigt att veta att vårt landsting har bland den lägsta överbeläggningen i Sverige.

Beslutet var nödvändigt utifrån den aktuella bemanningssituationen. Genom att temporärt stänga vårdplatserna får medarbetarna ett slags andrum samtidigt som chefer och tjänstemän får mer tid för att planera hur bemanningen ska lösas framåt. Antalet stängda platser är inte huggna i sten utan kan komma att förändras. Vi vill understryka att beslutet inte påverkar de uppdrag som länets tre sjukhus har.

Kräver ansvarstagande

Sjuksköterskebristen kräver ansvarstagande och stor öppenhet. Dialogen med medarbetarna hade kunnat göras på ett bättre sätt. Mycket av den oro som uppstått hade då kunnat redas ut. För oss är vårdens kvalitet, tillgänglighet och medarbetarnas rätt till inflytande centralt.

För att på politisk nivå följa utvecklingen besökte vi Västerviks sjukhus i måndags.  Sjukvårdsledningens bedömning är att landstinget kan bedriva verksamheten med samma goda kvalitet som tidigare. Skulle vi få signaler på att det krävs fler vårdplatser kommer landstinget att öka bemanningen och öppna upp.

För att lösa sjuksköterskebristen arbetar landstinget med en lång rad åtgärder för att säkerställa bemanningen. På samtliga tio områden är vi beredda att gå fram kraftfullare om det krävs:

  • Bygg ut antalet utbildningsplatser för sjuksköterskor som landstinget finansierar, exempelvis i Västervik.
  • Satsa på utbildningsanställningar för specialistsjuksköterskor så att fler medarbetare kan studera med full lön.
  • Prioritera löneökningar för medarbetare som arbetat länge i landstinget.
  • Utbilda fler nyanlända invandrare med sjukvårdserfarenhet i svenska.
  • Intensifiera rekryteringen av utländska sjuksköterskor.
  • Avlasta vårdens medarbetare genom att anställa fler nya yrkesgrupper.
  • Snabba på arbetet med landstingets övergripande rekryteringsstrategi.
  • Erbjud heltid vid alla nyanställningar.
  • Satsa på omsorgscollege med kommunerna.
  • Anställ och utbilda fler undersköterskor.

Utöver detta krävs det att landstinget strategiskt arbetar för att möta framtidens behov av hälso- och sjukvård. Huvuddragen handlar om att utnyttja resurserna effektivare genom att bland annat satsa på e-hälsa, telemedicin och en utvecklad primärvård som finns nära patienterna.

 

Anders Henriksson (S)

Landstingsstyrelsens ordförande

 Lena Segerberg (S)

Landstingsråd

 Jessica Rydell (MP)

Landstingsstyrelsens vice ordförande

 Linda Fleetwood (V)

Landstingsråd

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: