Yxern-kämpen Tino Åberg replikerar i dag på Anders Jonssons debattinlägg på Dagens Vimmerby. Håller du med Tino? Rösta nedan.
Tänkte först inte kommentera Anders Jonssons, vd på Tekniska Verken, artikel i Dagens Vimmerby, men inser att det faktiskt är viktigt att göra det trots allt.
Kan konstatera att Tekniska verkens propagandamaskin är i full gång, för nu gäller det att skydda ansiktet så mycket det bara går, dels via deras allvetande jurist men också via vinklade artiklar i bland annat Linköpings-Posten där läsaren får en känsla av att allt är bra nu och att Tekniska Verken haft rätt hela tiden och är ett offer för olyckliga omständigheter som Länsstyrelsen i Kalmar och Kammarkollegiet bland annat.
Normalt sett brukar det finnas ett filter mellan intervjupersonen och journalisten men i artikeln i LP verkar det saknas. Hur som helst så går man i försvar istället för att ta fullt ansvar för den miljöförstöring som man är helt ansvarig för, men inte vill kännas vid och ta ansvar för.
Får gärna vara det själv
Anders tycker att man ska vara saklig i debatten, något som jag helt håller med om, men då Anders får du gärna vara det själv också. Det är faktiskt så att Kammarkollegiet och Länsstyrelsen kan inte söka ett nytt tillstånd åt er, utan det är något ni får göra själva. Om nu vattendomen är det stora problemet för er, lägg då ned Regleringsföretaget och återställ avtappningen till vad den var innan regleringen av sjön Yxern.
Så här tror jag att Gudrun Brunegård menade angående regleringen av Yxern. Se nedan:
15 GWh är vad de 9 st kraftverken nedströms Yxern tillsammans producerar. I Vattendomen från 1938 står det att 1,9 GWh är vad regleringen av sjön skapar. (Alltså i stort sett ingenting.)
Utan den galna regleringen skulle samma vattenkraftverk producera 13,1 GWh.
Skillnaden motsvarar produktionen från ett (1) tredjedels vindkraftverk.
Är det värt det tycker ni?
Eller så kan man säga 1/2000-del av vad Sveriges äldsta och snart nedlagda kärnkraftsblock, O1, producerar. Eller 1/6000-del av den vindkraft som byggts sedan 2007 i Sverige.
Vad är dina intryck?
Löjligt lite om vi tittar på konsekvenserna av regleringen, eller hur? Du hade ju besökt Yxern nyligen enligt ett mail som jag erhållit. Du svarade aldrig på min fråga i det mailet, kanske du kan göra det nu eftersom du har fått möjlighet till lång betänketid. Mina frågor var:
- Var befann du dig geografiskt?
- Vilka platser besökte du?
- Vad är dina intryck av vad du såg vid dessa platser?
Måste även kommentera angående den ansökan om ändrade vattenhushållningsbestämmelser som skickades in av regleringsföretaget 2014 och som ni senare fick dra tillbaka för att så många var emot den. Helt otroligt att ni fortfarande framhåller att den var bra!
Anledningen till att så många var emot den var för att den hade alldeles för lite åtgärder för att verkligen komma till botten med problemen. Den var helt enkelt undermålig.
Tycker även att det är mycket anmärkningsvärt att den personen som sköter dammluckorna vid utloppet i sjön Yxern, kan tillåtas ha det ansvaret i regleringsföretaget. Själv saknar han helt tillstånd för sin egen vattenkraftverksamhet nedströms Yxern, och har ett föreläggande om att söka tillstånd.
Ny lagstiftning
Handen på hjärtat Anders Jonsson, det finns ingen vilja från er sida att upphöra med miljöförstöringen av sjön Yxern inom rimlig framtid och ska den upphöra enligt er, så måste det tillkomma en ny lagstiftning som helt förbjuder sånt här vansinne (vilket tar tid). För själva kommer ni aldrig ta initiativ till att så sker, utan ni kommer att lägga ner kraft och pengar på att förhala det här precis som ni gjorde angående Lillån i Östergötland.
Lillåns flöde var väl på tapeten i minst 15 år innan domen och det var skarpt läge mellan Länsstyrelsen/Kammarkollegiet/Boxholms skogar/Boxholms kommun/Sommens Fvo kontra Tekniska verken/Foyen i minst tio år.
Hundratals möten och otal antal timmar krävdes innan den domen blev fastställd.
Kostnaden för en ny eventuell vattendom gissar jag att ni knappast är villiga att betala själva. Gissar att ni anser att det är staten och skattebetalarna som ska betala det, detta trots att det är ni som har njutit frukterna av den här otidsenliga regleringen.
Först då kan ni vara stolta
Sist men inte minst Anders Jonsson så är sjön Yxern inte lämplig för att användas som Vattenmagasin till förmån för liggande nedströms kraftstationer, på grund av sina långgrunda stränder, rika fiske- och fågelliv.
Den otidsenliga regleringen av sjön Yxern skadar den biologiska mångfalden på ett mycket allvarligt sätt och det är hög tid att ni inser det och tar fullt ansvar och avslutar Regleringsföretaget, återställer tappningen till vad den var innan regleringen 1938, river ut de minsta och onödiga kraftverken nedströms.
De som ni vill ha kvar ska miljöanpassas fullt ut med väl fungerande fiskvägar för alla förekommande arter samt med likfullt fungerande anordningar för nedströms vandring.
Först då kan er vattenkraft kallas hållbar och först då kan ni vara stolta över ert klimatarbete.
Tino Åberg
Fotnot 1: Anders Jonssons debattinlägg hittar du här.
Fotnot 2: Det här debattinlägget korrigerades den 22 september.