Annons:

Sök

Annons:

SD: S riskerar att förstöra Astrid Lindgrens eftermäle

Sverigedemokraterna vill att regeringen stöttar Astrid Lindgrens Värld och andra nöjesparker som drabbats av pandemin. Foto: Arkivbild

SD: S riskerar att förstöra Astrid Lindgrens eftermäle

Mitt under Coronapandemins andra våg rapporterar Astrid Lindgrens värld att den folkkära parken riskerar konkurs. Fortlöper regeringens restriktioner, som innebär näringsförbud för temaparken, riskerar det bli dödsstöten för den småländska nationalklenoden.

Annons:

Svenska nöjesparker håller hög klass och är högt uppskattade av både svenska och utländska gäster. Astrid Lindgrens värld i småländska Vimmerby är inget undantag. 2019 besöktes temaparken av drygt 500 000 personer varav 150 000 utländska besökare.

Utöver Astrid Lindgrens Värld finns det många mindre besöksmål, campingar, stugbyar och hotell i området – fina anläggningar – som är beroende av närheten till den populära temaparken. För varje krona spenderad på Astrid Lindgrens värld, spenderas mångdubbelt fler på andra lokala verksamheter i Småland och närliggande län. Det skapar välstånd, inkomster och arbetstillfällen.   

* 

För det kulturella arvet är det viktigt att Astrid Lindgrens sagor och berättelser lever vidare för kommande generationer. Vi ska vara stolta att Astrid satte Vimmerby på världskartan och att hennes berättelser nu är kända över hela världen. Astrid Lindgrens värld är även en stor lokal arbetsgivare, inte minst under sommarhalvåret, med flera hundra sommaranställningar för ungdomar.

Under sommaren fick Astrid Lindgrens värld inte ha öppet mer än några dagar innan regeringen tvingade igenom en stängning. Polismyndigheten meddelade att teaterföreställningarna i parken skulle betraktas som en ”samlad allmän sammankomst”. Detta trots att scenerna befinner sig hundratals meter från varandra, står utomhus och har plats för tusentals människor. Vare sig social distansering eller besökstak kom på fråga – allt stängdes ner. Detta blev förödande framförallt för de hundratals anställda, främst ungdomar, som gick miste om sina jobb.

* 

Det blir inte bättre när det kommer till frågan om ekonomisk kompensering för uteblivna intäkter. Det första omställningsstödet regeringen presenterade ersatte bara omsättningstapp för mars och april månad. Trots påtryckningar från Sverigedemokraterna och andra oppositionspartier om att förlänga stödet för att rädda besöksnäringen skulle det dröja till först efter sommaren innan regeringen presenterade en förlängning.

Regeringens otydlighet är farlig, och dess passivitet när det kommer till kraftfulla och effektiva lösningar riskerar att skada långt mer än bara de stora temaparkerna med sina hundratals anställda. De stödpaket som regeringen hittills presenterat har med nöd och näppe räddat företag undan ruinens brant. Vi kräver att regeringen skyndsamt presenterar förslag för att rädda, inte bara Astrid Lindgrens värld, utan samtliga utomhusparker.

Avslutningsvis är det svårt att bortse från den historiska parallellen. När Astrid Lindgren, en symbol för folkhemmet, beklagade sig över Socialdemokraternas skattetryck 1974 förlorade partiet sitt första val på över 40 år. Det är sorgligt och något poetiskt att samma socialdemokraterna 40 år senare riskerar att förstöra hennes eftermäle.

Angelica Lundberg (SD)

Riksdagsledamot Jönköpings län med ansvar för konsumentfrågor

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Riksdagsledamot Kalmar län och ledamot i näringsutskottet 

Angelika Bengtsson (SD)

Riksdagsledamot Blekinge län och ledamot i kulturutskottet

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: