Annons:

Sök

Annons:

Testningen ökar på nytt i Vimmerby: "Ska inte gå och handla när man väntar på svar"

Antalet smittade i både länet och Vimmerby ökar igen. Det syns inte minst på hälsocentralen där testningen ökat de senaste veckorna.
– Det är mer eller mindre fullbokat, säger verksamhetschefen Camilla Ljungdahl. 

Annons:

För tre veckor sedan var antalet självutlämningar av covid-19-test i princip noll på hälsocentralen i Vimmerby.

– Nu är vi uppe på 20-25 utlämningar. Det är fullbokat mer eller mindre på de tider vi har på 1177 också. Det har definitivt ökat igen, men det är jättebra att folk testar sig. Det viktiga att tänka på är att man stannar hemma tills provsvaret har kommit. Nu kanske det är så att man går och handlar även om man har testat sig. Testar man sig måste man vara försiktig i väntan på provsvar, säger Camilla Ljungdahl. 

Vad beror det på att man är nonchalant kring det?

– Jag tänker att det kan bero på att det har varit så låg smittspridning länge nu. Man har släppt garden och det är viktigt att fortsätta vara noggrann och försiktig, så vi inte hamnar i samma läge som i påskas. Det gäller att alla hjälps åt. 

Hur ser kapaciteten ut för kunna öka testningen igen?

– När det gäller kapaciteten för utlämning av självtester är det transporterna som ställer till det för oss. Vi har inga transporter för att kunna hantera det på ett patientsäkert och labbmässigt bra sätt. Testerna utförda här kan vi öka upp mer om det behövs. Men då kan effekten bli att proverna går iväg först dagen efter och provsvaren dröjer lite längre. Men det finns kapacitet att utöka där. Det är bara det att provsvaret dröjer lite längre. 

En del vaccingenombrott

Just nu testas ungefär 50 personer på en vecka. 

– Det är vårt max för en vecka nu. Vi hoppas inte att det ska bli fler igen. 

Hur ser du på risken för en ökning igen i höst?

– Hjälps vi åt och är försiktiga behöver vi aldrig nå en sådan topp igen. Som läget är nu är de flesta som blir sjuka ovaccinerade. Vi har en del vaccingenombrott, men jag har inte siffrorna på exakt hur det ser ut. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: