Den här bilden, ocensurerad, lade Tempo ut på sin Facebook.
I söndags ska en man ha snattat kakor på Tempo i Vimmerby. Mannen lämnade butiken utan att uppge sin identitet – och för att kunna identifiera honom publicerade Tempoägaren Roger Jonsson en bild på mannen på butikens Facebook-sida. – Hade polisen gjort sitt jobb hade jag inte behövt göra det, säger han.
Redan i samband med att förundersökningen om det väpnade rånet som skedde på Tempo i höstas lades ner deklarerade ägaren Roger Jonsson sin syn på det svenska rättsväsendet.
Nu har han återigen visat sitt missnöje.
I söndags ska Tempo ha utsatts för ett snatteri. En man ska ha tagit kakor från butiken utan att betala för sig. När mannen konfronterades ska han ha lämnat butiken. För att kunna identifiera mannen lade butiksägaren Roger Jonsson ut en ocensurerad bild på mannen.
– Den här mannen är känd här i stan, men det är vissa omständigheter nu i efterhand som gör att jag kanske hade hanterat det på ett annat sätt om jag känt till det då. Men när jag ringer polisen och erbjuder mig att stanna kvar på min arbetsplats efter stängning för att vänta in dem får jag i stället svaret att jag inte ska tala om för dem vad de ska göra, säger Roger Jonsson.
Polisen anser inte att det är bra att göra så här. Hur ser du på det?
– Hade de gjort sitt jobb så hade jag inte behövt göra det. Ska jag kunna ha ett namn, så måste jag ju fram någon som vet vem det är. Nu har jag ett namn.
"Lägger benen på ryggen"
Den man som fångades av övervakningskameror och som kablades ut på Facebook ska ha snattat för 40 kronor vid det nämnda tillfället. Nästan 500 personer har delat Tempos utlagda bild.
Hur ser du på den etiska aspekten?
– Nu tar vi det lite lugnt här, snatteri är lik förbannat ett brott. Även om det handlar om tio kronor, så är det något som någon tar för mig och som har tagits genom åren. Det här är en person som inte står för det han har gjort och lägger benen på ryggen.
Är du rädd för att det kan bli tal om falsk angivelse eller förtal?
– Absolut inte. Det som har skett är obestridligt. Det är inte i närheten av förtal, det är en ren beskrivning. Vi har tagit honom på bar gärning.
Roger Jonsson tycker inte att olika brott ska värderas olika när det gäller det här.
– Det är ett jätteproblem. Alla måste bli behandlade lika, det finns inga grader på ett brott. För mig innebär ju det här en stor ekonomisk skada.
"Ren frustration"
I Facebook-delningen har Roger Jonsson använt rubriken "Hjälp mig göra polisens jobb".
– Det blir ren frustration. Det är absolut en markering, säger han.
Kommer du att göra så här igen?
– Inte om jag inte behöver. Men det kan mycket väl hända, även om jag hoppas att inte behöva göra det. Jag ska ju inte behöva göra det, egentligen borde man få den hjälpen som man behöver. Vi har ändå blivit utsatta för ett brott här.
Är det här ett rop på ett rättsväsende som i din mening har krackelererat och inte klarar sina åtaganden?
– Jag vill vara så tuff att jag säger att åklagarväsendet valt att legitimisera vissa brott. Man lägger ner brott trots att man tagit en person på bar gärning och utan att man fått ersättning för det. Man väljer att lägga ned ett ärende trots att personen har erkänt. Jag kan inte tolka det som på något annat sätt än att det är okej att göra vissa brott. Jag går så långt att jag säger att vi inte har något rättssamhälle. Man kan bryta mot gällande lagstiftning utan att få något straff för det.
Har det blivit värre de senaste åren?
– Jag tycker att myndigheten sätt att hantera frågan har blivit klart sämre. Det handlar inte om de poliser som kommer till butiken, utan tjänstemännen bakom, främst på åklagarsidan. Det sker snatterier här väldigt ofta, men två eller tre personer har dömts under mina år.
Senare kan ni läsa polisens syn på Tempos handling.