Annons:

Sök

Annons:

Tekniska verken får genant utmärkelse – på grund av Yxern

En arkivbild på sjön Yxern.

Tekniska verken får genant utmärkelse – på grund av Yxern

Det kommunägda bolaget Tekniska verken har utsetts till 2016 års "Miljösämsta bolag". Det är riksorganisationen Älvräddarna som delar ut utmärkelsen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Hanterandet av sjön Yxern sommaren 2016 är den stora anledningen. 

"Trots att både allmänhet och myndigheter larmat gång på gång så väljer Tekniska verken att sjösänka Yxern på ett sätt som skadar den biologiska mångfalden på ett mycket allvarligt sätt. Man visar en total ansvarslöshet och nonchalans gentemot den biologiska mångfalden samt de människor som nyttjar sjön för rekreation och naturupplevelser", skriver Älvräddarna i motiveringen. 

Att Tekniska verken skulle få det osmickrande priset tycks det inte råda några tveksamheter kring.

– De har känt till klagomålen som pågått sedan 1948, men gör inget åt situationen, säger Tino Åberg, Yxern-kämpe och representant för den lokala Älvräddargruppen i ett pressmeddelande.

Andra året

Älvräddarna menar också att det kommunalägda verket även i andra situationer kring sina småskaliga vattenkraftverk visat på en halsstarrighet i motståndet mot miljöförbättrade åtgärder. I en utdragen domstolsförhandling ska Tekniska verken ha gjort motstånd via advokater i tio år för att slippa bygga fiskväg och tappa vatten i naturfåran, skriver Älvräddarna i pressmeddelandet.

– På nationell nivå har vattenkraftens miljöskadliga inverkningar diskuterats i decennier, senast har en nationell strategi tagits fram av två myndigheter för att prioritera på rätt sätt. Bland annat visar den att just de minsta kraftverken, sådana som Tekniska Verken framförallt äger, är de som kan miljöanpassas mest utan att skada energisystemet. Trots detta vill Tekniska Verken enligt sin egen rapport i princip inte göra någonting, menar Christer Borg, ordförande i riksorganisationen Älvräddarnas Samorganisation.

Utmärkelsen "Årets miljösämsta bolag" delas ut för andra året i rad. Ifjol fick Jämtkraft priset "för sin många decennier långa kamp för att bygga ett nytt vattenkraftverk i en sträcka som är lagskyddad mot just vattenkraft".

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: