Annons:

Sök

Annons:

Alsér om näringslivsrankingen:

Företagarna Vimmerbys ordförande Marcus Alsér tycker att näringslivsrankingen är orättvis mot kommunen. Foto: Pressbild

Alsér om näringslivsrankingen: "Absolut orättvist"

Vimmerby kommun klättrar om än blygsamt i årets näringslivranking. Kommunen hamnar på plats 220.
– Jag tycker det är orättvist, säger Marcus Alsér, ordförande för Företagarna Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Förbättringen genererar tio platser på rankingen och Vimmerby kommun har nu sin bästa ranking i Svenskt Näringslivs mätning sedan 2017. Då var Vimmerby en placering bättre än i år. 

Marcus Alsér är ordförande för Företagarna Vimmerby och reagerar så här på rankingen:

– Ranking är ranking och det får tas med en nypa salt. Jag tycker att det här kring attityderna är intressant. Jag kan själv känna att det är annorlunda nu, säger Alsér.

Han syftar på att kommunen klättrar 66 placeringar när det gäller tjänstemännens attityder till företagande. Det är också är en tydlig förbättring vad gäller politikernas attityder mot näringslivet och dialogen med beslutsfattare. Det är 30 respektive 42 placeringar som kommunen har klättrat.

– Det är intressant att det går åt rätt håll och det vill jag koppla till Vimmerby Tillsammans-konceptet. 2020 var ett speciellt år, men det skedde ett väldigt bra samarbete mellan handeln, fastighetsägarna, turismnäringen och kommunen. Jag måste säga att kommunen insåg allvaret väldigt snabbt, var väldigt drivande och svarade upp extremt väl. Jag tänker då inte minst på presentkorten och take away-luncherna som gynnade näringslivet. 

Har attityden förbättrats om du jämför med fem, sex år tillbaka i tiden?

– Det tycker jag absolut. Näringslivsavdelningen, med Thomas Svärd i spetsen, har gjort ett bra jobb. Vi har också Allas Vimmerby och Vimmerby Tillsammans-projektet. Förra året var vi inbjudna till deras interna strategidagar och fick lyfta in vår input. Jag upplever att man har blivit mer transparent och öppen för andra infallsvinklar. Det finns en annan lyhördhet numera.

"Inget jag fått till mig"

Något som sticker ut i rankingen är att näringslivet tycks uppleva att konkurrensen från kommunen ökat betänkligt.

– Jag skulle behöva veta mer om det. Likaså när det gäller kommunens upphandling. Jag tycker att de har förstått småföretagarna och de lokala företagens dilemma. Jag tycker att de har haft bra lokala upphandlingar utifrån regelverket. Det är alltid klurigt. Man har ett regelverk från EU att förhålla sig till, men jag tycker verkligen att de har tagit till sig och lyssnat.

Är den här konkurrenssituationen något du fått till dig från medlemmar?

– Det är inget jag har fått till mig. Förra året låg fokus bara på att överleva från många håll.

Är det något som företagen upplever skulle kunna bli mycket bättre?

– Det är nog miljö- och bygg. Snabbare svarstid gällande bygglovshantering skulle uppskattas, men jag vet också att man är underbemannade och har viss kompetensbrist. Men just miljö- och bygg får jag till mig och man önskar också lite bättre attityd från tjänstemännen.

Orättvis placering

Vimmerbys totalplacering är 220 av rikets 290 kommuner. Inte rättvist, menar Marcus Alsér.

– Jag tror att hur vi har samverkat genom Vimmerby Tillsammans och hur kommunen har agerat kommer få effekter framåt. Det är absolut orättvist. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: