Annons:

Sök

Annons:

Den breda testningen upphör:

Den breda testningen upphör den 1 november. Foto: MostPhotos

Den breda testningen upphör: "Naturligt steg"

Den 1 november upphör den breda testningen i Sverige. Då behöver inte fullvaccinerade som insjuknar i vad som kan likna covid-19 längre provta sig.
– Det är ett naturligt steg, menar Andreas Delphin, samordnare på regionen.

Annons:

Förra veckan meddelade Folkhälsomyndigheten att den breda provtagningen i Sverige kommer upphöra från 1 november. Då tas rekommendationen om att provta sig vid symtom bort för vissa grupper. 

De som fått två doser vaccin behöver inte längre testa sig om man har symtom som kan vara covid-19.

– Vi kommer fortsatt ha erbjudande till allmänheten, men vilka som inkluderas i det skiftar. Vissa riskgrupper, som hälso- och sjukvårdspersonal och de som jobbar i miljöer där de kan utsätta folk för fara, ska fortsatt provta sig, säger Andreas Delphin, samordnare på regionen.

Han menar att det här är ett naturligt steg att ta.

– Jag tycker att det följer diskussionen som varit kring vaccinet och att det finns en tilltro till det. Vi har sett en stor nedgång och har legat rätt stabilt efter de slopade restriktionerna och återgången till skolan. 

Skillnad kapacitetsmässigt

Rent kapacitetsmässigt kan det bli viss skillnad, enligt Andreas Delphin.

– Vi kommer ha ungefär samma strategi som tidigare och vi får se hur det här slår ut. Vi ska planera för hur många som vill provta sig och vill ha en viss överkapacitet. Jag förväntar mig att det nog sjunker med mellan 50 och 70 procent, men vi kommer vara försiktiga med att sänka kapaciteten. 

En orsak till det är att det är att det svårare att skala upp kapacitet igen.

– Det är alltid lättare att skala ned. Därför måste vi vara försiktiga innan vi ger upp kapacitet och strukturerar om. Släpper vi Apoteket, är det nog inte jättelätt att få tillbaka det. Vi kommer utvärdera det här och jobbar på en ökad tillgänglighet. Vi sitter i diskussioner om det. 

Pandemin är inte över, men det här är likväl ett stort steg mot en normal vardag tillsammans med flera andra steg. Hur skulle du summera arbetet med provtagningen?

– Överlag har det fungerat bra. Inledningsvis fanns vissa problem, det var svårt med provtagningsmateriel och det var lite otydligt från nationellt håll om vad som gällde. Successivt har det blivit bättre och bättre. Jag tycker att vi har hanterat uppdraget på ett bra sätt och haft en strategi som fungerat tillfredsställande. Det går alltid att se tillbaka och peka på olika saker men det får vi göra längre fram.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: