Annons:

Sök
Fortsatt kritik mot tom låda i Vimmerby:

Kritiken mot en tom låda för självtester i Vimmerby fortsätter att välla in. Foto: Lotta Madestam

Fortsatt kritik mot tom låda i Vimmerby: "Ett problem att folk bunkrar"

Vittnesmålen om att man tvingas vända hem tomhänt från hälsocentralens låda med självtester fortsätter strömma in. Det är ett problem som inte är unikt för Vimmerby, menar regionens samordnare Andreas Delphin.
– Att själv bygga upp ett lager är inte bra, säger han.

Annons:

I mellandagarna rapporterade vi om Vimmerbybor som fick vända hem utan att ha fått med sig några tester från den låda med självtester som står utplacerad vid hälsocentralen. 

Vimmerby har fått 500 tester per vecka och de brukar gå åt snabbt.

– Förra veckan lade vi ut över 100 tester, men fick knappt tillbaka 100. Det kan tyda på att man lagrar hemma, kommenterade Camilla Ljungdahl då. 

Nu fortsätter rapporterna från besvikna Vimmerbybor att välla in.

– Jag känner mig uppgiven. Jag bor utanför Vimmerby och har åkt dit flera gånger. På mindre än en vecka åkte vi dit tre gånger och varje gång var lådan tom. Det får effekten att man ger upp, struntar i att testa sig och det är inte bra, säger en person som hört av sig till oss.

"Inte värre drabbat"

Regionens samordnare Andreas Delphin säger att bekymret inte är unikt för Vimmerby.

– Jag har inte hört att Vimmerby är värre drabbat än något annat. Provtagningen är hårt ansatt i hela länet och landet. Den nationella kapaciteten är slut dessvärre, säger han.

Från och med nästa vecka utökas kapaciteten i hela länet och det kommer Vimmerby till del. Det handlar om en utökning med drygt 3 000 självtester. Då går man från cirka 17 000 till 21 000 kommande vecka.

– Det stora laboratoriet vi har kommer kunna öka på från och med nästa vecka. Då kommer det se lite bättre ut, men om smittspridningen fortsätter öka så är frågan om vi kommer kunna matcha efterfrågan. Vi försöker hela tiden, men det är en balansgång och vi försöker att balansera kapaciteten där det behövs som mest. Det är en oerhört svår balansgång eftersom smittan skiftar hela tiden. Provtagningstrycket har jämnat ut sig i länet och nu är det mer av ett jämnt tryck överallt. Men det gäller att försöka parera det. Nu blir det en kapacitetsökning och det är glädjande. Prioriteringen kommer vara beroende på hur trycket ser ut i olika kommuner.

Kapaciteten utökas

Trycket efter att testa sig är rekordhögt och beror förstås på den höga smittspridningen parallellt med att andra luftvägsinfektioner sprids.

Ett annat bekymmer är att folk samlar på sig tester.

– Vi tror att det finns ett sådant problem. Antalet analyser tyder på det eftersom lådorna är tomma men vi inte analyserar fullt så många. Det finns en del bunkring, men samtidigt måste man som iakttagare vara försiktig när man bedömer det här. Det kan vara så att någon som plockar åt sig fem tester har fyra sjuka personer hemma som behöver provta sig. Det är svårt att bedöma det på plats, men jag tror absolut att det bunkras.

Hur ser du på att folk samlar på sig tester?

– Det är inte bra och vi ser helst att man inte gör det eftersom det ska räcka till alla som behöver det. Att bygga upp ett lager är inte bra ur aspekten att det inte räcker till så många som möjligt. Men det är också svårt att lägga ribban för tillgängligheten. Den som i sådana fall står där måste bedöma om man behöver fem kit till personer som är sjuka hemma eller inte. Det är oerhört svårt. Vi behöver också ha mycket personal till vaccineringen och den ordinarie vården, så det är en balansgång det också. Vi försöker ha en hög tilltro till folks hederlighet och att man vill varandra väl. Jag tror det funkar bra, men det finns alltid personer som utnyttjar systemen.

Är det aktuellt med andra lösningar?

– Nej, inte i dagsläget. På en del hälsocentraler har vi entrévärdar och de har använts för att övervaka så det går ordningsamt till vid lådorna, men att försöka bedöma om personen ska ta eller flera kit är inte lätt.

Kommer nästa veckas kapacitetsökning vara tillräcklig?

– Det som vi tilldelas tar vi och förhoppningen är att det ska räcka. Men återigen är det så att smittspridningen ökar i hela landet och frågan är om tillgängligheten eller kapaciteten kan leva upp till efterfrågan. Just nu är det tveksamt. Vi hoppas att laboratorierna, med hjälp av staten som kontrakterat dem, ska kunna utöka. Det sker inte över en natt, utan det tar tid. De gör vad de kan på laboratorierna och de vi använder har lagt till nattskift och så vidare. 

Om det är problemet, så skulle exempelvis drive in-stationer för att hämta ut test inte heller hjälpa?

– Nej, det är snarare analyserna som är begränsande än testerna i sig.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: