Annons:

Sök

Annons:

Hjortens SK har startat upp snökanonerna i Dackestupet och förbereder sig för den kommande säsongen. Det är ännu oklart när anläggningen kan öppna. Foto: Ossian Mathiasson

Rekordtidig start för Dackestupets snökanoner – då kan anläggningen öppna

Snö och kyla dominerar i Sverige. Det gläder de skidanläggningar som redan kan komma igång med snöproduktionen. Hjortens SK har startat upp snökanonerna i Dackestupet och lägger grunden för den stundande säsongen.
– Jättehärligt att vi har kunnat dra igång, säger Mikael Persson, ordförande i Hjortens SK.

Annons:

Strax efter midnatt under natten mellan tisdag och onsdag startade Hjortens SK snökanonerna i Dackestupets skidbacke i och med att det nu har blivit tillräckligt kallt. Startskottet för snöläggningen är det första tydliga tecknet på att säsongen snart är här.  

– Det är bara hoppas att vi får behålla den här kylan. Vi producerar mer hållbar snö om det är kallt än den snö som faller uppifrån. Den snö som har fallit nu håller inte så bra i skidbacken, säger Mikael Persson. 

Snö läggs i stora högar

Det är rekordtidig start för Dackestupets snökanoner samtidigt som klubben har fått vänta in december månad av ekonomiska skäl. 

– I samband med första julmarknaden nere på Bolagsområdet 2019 gick vi igång med snötillverkningen första dagen i december. Det har att göra med vårt elavtal som är effektberoende. Om vi börjar dra mycket el den sista november så får vi betala en högre kostnad för avtalet för hela november även om det bara är sista timmen. Därför väntar vi på att det ska bli december så det finns ekonomi i det, säger Mikael Persson. 

Nu pågår ett arbete av klubbens ideella krafter att dygnet runt se till att snökanonerna kör upp så mycket snö som möjligt och lägger i stora högar som ska klara av mildväder. 

– Vi lägger ihop snö i stora högar och när vi har fått ihop tillräckligt mycket snö är det möjligt att börja fördela ut snön över hela backen och öppna anläggningen. 

Oklart när anläggningen kan öppna

Det är ännu oklart när skidanläggningen i Virserum kan öppna för säsongen. 

– Även om man skulle kunna öppna några dagar innan jul så blir det inget folk som är intresserade av att åka skidor då. Det kan nog bli öppning mellan jul och nyår. Mycket beror också på temperatur och hur mycket snö vi kan producera. Vi måste ordentligt kallt i en-två veckor för att få ihop snömängden och det ser för förvånansvärt bra ut om man tittar på väderprognoserna. 

Allt arbete i föreningen görs ideellt och ett 40-tal personer hjälper till för att Dackestupet ska bli klart för åkning. 
Mikael Persson är mycket nöjd med investeringen av kyltornet som kyler ner sjövatten från Virserumssjön och gör att klubben kan börja lägga snö i backen mycket tidigare än vanligt. 

– Även om vi har tio grader kallt så kan det vara varmt i vattnet som avger mängder med fukt, då kan man inte producera snö. Nu när det är kallt får vi ner vattentemperaturen till någon plusgrad och då kan vi producera snö mycket tidigare, till och med innan det ligger is på sjön. 

Hjortens SK har inför årets säsong stärkt upp med två nya snökanoner på strategiskt utvalda platser i skidbacken. 

– En av våra ledare hade hittat två snökanoner på Blocket som en medlem besiktade och köpte. Vi fick tag i begagnade grejer och det är så vi får jobba som ideell förening. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: