Annons:

Sök

Annons:

JO kommer inte utreda några klagomål om vaccinpass

JO kommer inte utreda några klagomål gällande vaccinpass. Foto: MostPhotos

JO kommer inte utreda några klagomål om vaccinpass

Justitieombudsmannen, JO, kommer inte gå vidare med klagomålen mot Folkhälsomyndigheten om de så kallade vaccinpassen. Det berättar chefs-JO i ett pressmeddelande.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

JO kommer inte gå vidare med några klagomål mot Folkhälsomyndigheten om vaccinationsbevis, de så kallade vaccinpassen. JO menar att myndigheten agerat inom ramen för gällande regler.

"JO har sedan i slutet av november fått in ett stort antal anmälningar om vaccinationsbevis som i huvudsak riktade sig mot riksdagen, regeringen och Folkhälsomyndigheten. De klagande menade nästan undantagslöst att införandet av vaccinationsbevis strider mot grundläggande fri- och rättigheter och att åtgärden är oproportionerlig", skriver JO i ett pressmeddelande. 

Folkhälsomyndigheten gjorde en hemställan till regeringen om att införa vaccinpassen och regeringen beslutade senare i enlighet med hemställan.

– Hemställan, som inte utgjorde någon myndighetsutövning mot enskild, grundades på epidemiologiska bedömningar, som det inte är JO:s uppgift att överpröva, säger chefs-JO Erik Nymansson.

Får inte granska riksdagen

JO:s huvuduppgift är att kontrollera om myndigheterna följt de regler som gäller för hur ärenden ska handläggas.

– Folkhälsomyndigheten har utfärdat föreskrifter som preciserar när vaccinationsbevis kan användas. Min bedömning är att myndigheten inte har gått utöver sitt normgivningsbemyndigande och jag ser inte heller något annat skäl till att utreda klagomålen mot Folkhälsomyndigheten, säger chefs-JO Erik Nymansson.

JO får inte heller granska riksdagens ledamöter, regeringen eller statsråden.

– Jag är förhindrad att granska regeringen och kommer därför inte att utreda de klagomål som är riktade mot den. Övriga klagomål, som riktats mot andra än de nyss nämnda, ger inte heller anledning till någon åtgärd eller något uttalande från min sida.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: