Annons:

Sök

Annons:

Svensken förbrukar mer kött än någonsin tidigare

Oxfilé är mums tycker vissa och svensken verkar fortsatt tycka att kött är gott att äta.

Svensken förbrukar mer kött än någonsin tidigare

Svenskarna konsumerar rekordmycket kött. Trots ett större intresse för köttfri mat – växer köttätandet. 2016 låg ett genomsnittligt förbrukande på 87,7 kilogram.

Annons:

Allt fler inser att köttätande är skadligt för miljön. 

Ändå äter vi mer kött än någonsin. 2016 slog svensken rekord i att förbruka kött.

Enligt en rapport från Jordbruksverket förbrukade vi 87,7 kilogram kött per person. Det är en ökning med ett halvt kilo per person jämfört med 2015 – men förbrukning innebär inte att vi äter ett halvt kilo mer per person.

– Nej, det speglar en ökning på omkring 0,25 kilo per person, kanske lite mer med tanke på att vi äter mer fågel, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt Kött, till Aftonbladet.

Jordbruksverket redovisar inte konsumtionssiffror. 

– De internationella jämförelsetalen baserar sig på slaktvikt, säger Åsa Lannhard Öberg, handläggare på Jordbruksverket.

Mer fågelkött

Slaktvikt innebär att man räknar ben och andra delar av djurkropparna som vi inte äter. Tumregeln är att vi äter ungefär hälften så mycket som den rapporterade slaktvikten, vilket alltså innebär knappt 44 kilo per person och år. 

Det sker fortsatt en omfördelning mellan olika slags kött. Svensken äter mer fågel och mindre griskött. Förbrukningen av fågelkött ökade för sjunde året i rad. 

Produktionen av ägg växte med tio procent och förbrukningen nådde också en ny rekordnivå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: