Annons:

Sök

Annons:

Samhällsbyggnadschefen om avtalet:

Andreas Horste menar att det nya avtalet ska bli en besparing för skattebetalaren. Foto: Arkivbild

Samhällsbyggnadschefen om avtalet: "Ska bli en besparing för skattebetalaren"

Kommunstyrelsen har godkänt ett avtal med Västerviks kommun kring räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby. Det innebär att Vimmerby köper in tjänste från Västervik för 42 000 kronor per månad.
– Det bli en besparing för skattebetalaren och ge lägre kostnader än om vi varit själva, säger samhällsbyggnadschefen Andreas Horste.

Annons:

Den 28 februari går Jörgen Svensson i pension från sin tjänst som räddnings- och säkerhetschef i Vimmerby kommun. Hans anställning gällde egentligen till i höst, men han kommer att sluta i förtid.

Nu står det klart att Vimmerby hittat en ny lösning. Avtalet börjar gälla den 14 februari och innebär att Vimmerby kommun köper 40 procent av arbetstiden för den operativa räddningschefen i Västerviks kommun. För det kommer kommunen betala 42 000 kronor exklusive moms i månaden till sin grannkommunen.

– Det är en jättebra lösning och något vi kan jobba med långsiktigt. Vi har en ökad samverkan med både Västervik och Hultsfred och det här är ytterligare ett steg i den samverkan, säger Andreas Horste, samhällsbyggnadschef i Vimmerby kommun. 

Samverkan rör inte endast den här enskilda tjänsten utan kommer vara på flera nivåer.

– Vi kommer ha ökad samverkan kring risk och säkerhet samt blåljusverksamhet. Det ger flera synnergieffekter, vilket vi ser som extra positivt. Tanken är att det ska bli effektivare och vi ska ha bättre redundans och kompetensförsörjning. Det ska ge en besparing för skattebetalaren och ge lägre kostnader än om vi varit själva. 

Hur kommer en ökad samverkan inom blåljusverksamheten se ut?

– Jag vill inte gå in i detaljer, men det är något som de kommer jobba vidare med. Det vi ser är att man kan hantera resurser mer gemensamt och täcka upp för varandra. Det är enkla saker som kommer ske i närtid. Framöver kommer man jobba på ett helt annat sätt och det är det arbete som börjar nu framöver. Det här ska vara ett långsiktigt arbete och vi ska titta på vilka synnergieffekter som är hållbara.

Mer kostnadseffektivt

Kommunen samverkar med andra kommuner inom flera områden. Dels finns en gemensam upphandlingscentral med flera kommuner och ett samarbete kring kostenheten med andra kommuner i länet.

– Vi ser att vi behöver bli bättre på att vara mer kostnadseffektiva. Vi har utmaningar med att tillsätta tjänster, utbilda människor och utökade lagkrav i olika former.

Ser du bara fördelar med det här eller finns det nackdelar med att dela på den här tjänsten?

– Vi ser det som en förstärkning. Det ger en ökad trygghet och blir en större helhet tillsammans med Västervik. Vi ser väldigt positivt på det. 

"Mer effektiv verksamhet"

Andreas Horste säger att personalen är positivt inställd till lösningen.

– Man ser fram emot att börja arbeta på riktigt och hitta de här operativa synnergieffekterna. Det ska mynna ut i en mer effektiv verksamhet i verkligheten, där man kan jobba tillsammans. Vi har fått positiva reaktioner.

Två andra tjänster tillsattes under 2021 på räddningstjänsten. Inför förra året fick räddningstjänsten ett tillskott i sin budget.

– En tjänst är för att stötta den operativa blåljusverksamheten och den andra är för förebyggande åtgärder med utbildning och så vidare.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: