Annons:

Sök

Annons:

  • Vimmerby kommun köper chefstjänst från Västervik – här är kostnaden

    Vimmerby kommun köper en chefstjänst från Västervik för räddnings- och säkerhetschefsjobbet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

  • Vimmerby kommun köper chefstjänst från Västervik – här är kostnaden

Vimmerby kommun köper chefstjänst från Västervik – här är kostnaden

Den 19 januari kunde vi berätta att räddningschefen slutar i förtid och att kommunen på nytt sneglade mot grannkommunen Västervik för utökad samverkan. Nu står det klart att Vimmerby kommun köper in en 40-procentig tjänst av Västerviks kommun för 42 000 kronor i månaden exklusive moms.

Annons:

Den 19 januari avslöjade Dagens Vimmerby att räddnings- och säkerhetschefen Jörgen Svensson skulle sluta i förtid. Han tillträdde tjänsten den 1 oktober 2020 och hade en anställning till den 30 oktober i år. 

Men den 28 februari gör Jörgen Svensson sin sista arbetsdag.

– Jag hade en visstidsanställning som sträckte sig längre, men de mål jag skulle uppfylla i uppdraget har jag uppfyllt. Då var det lämpligt för mig att kliva av. Uppdragen har infriats tidigare än vad man planerat för, sa Jörgen Svensson till oss den 19 januari. 

Redan samma kväll berättade samhällsbyggnsdschefen Andreas Horste att man på nytt sneglade mot grannkommunen Västervik för ett utökat samarbete.

– Vi tittar på en ny lösning och har en ökad samverkan med både Västervik och Hultsfred. Just med Västervik har vi haft extra mycket samarbete tidigare och nu tittar vi på att öka den ännu mer. Vi tittar på en tillsättning av en chef därifrån för att ta över den här rollen. 

Han sa då att upplägget kommer likna det tidigare, men med vissa justeringar. Innan Jörgen Svensson blev räddningschef- och säkerhetschef i Vimmerby kommun var Joakim Jansson räddningschef för både Vimmerby och Västervik. Men den 30 april 2020 bröts samarbetet på Västerviks initiativ.

Så hög blir kostnaden

Nu har Vimmerby och Västerviks kommun på nytt kommit överens om ett avtal. Under tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen tog man beslut om att godkänna avtalet med Västerviks kommun.

Avtalet börjar gälla på måndag den 14 februari och innebär att Vimmerby kommer köpa 40 procent av arbetstiden för den operativa räddningschefen i Västerviks kommun. Det är Peter Helge som har den rollen och Vimmerby kommun kommer betala 42 000 kronor i månaden exklusive moms till grannkommunen.

På årsbasis handlar det om drygt 500 000 kronor.

– Vi har haft temporära lösningar sedan vi senast hade ett avtal med Västervik. Nu har vi tecknat ett nytt avtal och det är en lösning vi tror på, säger kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Räddningschefen ska ansvara för att organisera räddningstjänsten så att den kan utföra uppdragen på ett effektivt sätt. Det gäller även för extraordinära händelser och vid förhöjd beredskap. 

– Nu har vi ett avtal på plats och det är svårt för en liten kommun att klara alla de här uppdragen på egen hand. Det utökas hela tiden och det ställs nya krav. Då måste vi samverka med andra och det har funkat bra tidigare, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Ser ni någon nackdel med att inte ha en helt egen chef?

– Jag ser bara fördelar. Förutom att man kan samverka och dela resurser, så är det en hel del arbete kring det civila försvaret och totalförsvaret som ska på plats i kommunerna. Det är inte exakt samma för Vimmerby som för Västervik, men det sparar mycket arbete. 

Två nya tjänster tillsätts

Två nya tjänster plus en 25-procentig tjänst för administration har också tillsatts i Vimmerbys räddnings- och säkerhetsorganisation. Detta för att kunna möta nya och utökade lagkrav.

– Det är en förutsättning för att kunna arbeta tillsammans med Västervik, att vi stärker upp här för att det ska fungera. 

Vimmerby, Västervik och Hultsfred samarbetar i något som kallas "Samverkan HVV" och dessa tre kommuner är även anslutna till ledningscentralen i Jönköping. Övriga räddningstjänster i länet är däremot anslutna till ledningscentralen i Kalmar.

Finansieringen för de nya kostnaderna ska tas inom räddningstjänstens budget.

Fotnot: Felaktigt stod det först att även en platschef skulle tillsättas. Det var felaktig information från kommunstyrelsen. Peter Helge är den nya platschefen i Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: