Kommunens ekonomichef Roger Sjögren tycker att kommunen ska amortera framåt.
Foto: Pressbild
Från 2016 och framåt fick Vimmerbyborna lägga 50 öre mer per intjänad hundralapp i skatt. Kommunens ekonomi var i total kris och kommunens egen bank hade dragit i nödbromsen och sagt att Vimmerby slagit i taket.
Då höjdes skatten med 50 öre och intäkten från skattehöjningen skulle gå till amortera.
Vimmerbyborna betalar fortfarande 22,36 kronor per intjänad hundralapp, men kommunen har inte amorterat på tre år.
– Det är helt enkelt så att det funnits ett investeringsbehov och ett behov av nyupplåning. Då har man inte amorterat för att kunna låna lite mindre istället, säger ekonomichefen Roger Sjögren.
Det är inga amorteringar planerade för 2022 heler.
– Det var det här läget jag kom in i som relativt ny ekonomichef. Jag kan förstå hur man har tänkt från politiskt håll men personligen anser jag att även om det finns investerings- och upplåningsbehov så bör man ändå amortera på sikt här. Det kan hända saker, projekt kan fördröjas eller helt enkelt inte bli av. Då är det bra att amortera så man inte ligger på för stor skuldportfölj i onödan. Rent allmänt är det bra att ha tänket att man ska amortera. Vi har väldigt stora investeringar framåt, men det ena utesluter inte det andra. Det är bra att det i ryggmärgen, att man ska amortera och min syn är att vi bör amortera framåt.
Skattehöjningen som skedde 2016 skulle gå till att amortera på lånen. Det är förstås en politisk fråga, men hur ser du som ekonomichef på att det inte amorteras längre trots skattehöjningen?
– Det är inte riktigt bra med tanke på ett sådant beslut. Jag har inte all historik med mig, men det är väl så att man kanske borde ha amorterat då. Samtidigt är det så att man istället har använt de likvida medel som funnits istället för att låna upp för mycket.
Hur ser du på möjligheten att börja amortera igen?
– En av de första sakerna jag tittade på när jag tillträdde var att jag ville veta hur likvida vi är. Därför vill jag göra en finansiell analys av hur det faktiskt ser ut. Jag har med mig att kommunen slog i lånetaket för ett antal år sedan och därför vill jag få en bra bild av läget rent allmänt. Vi har många och stora investeringar på gång framåt och för att ge de bästa förutsättningarna för kommunstyrelsen, så behöver vi göra en finansiell analys och utifrån den sätta en strategi framåt.
Tagit in extern hjälp
Den finansiella analysen har kommunen tagit in extern hjälp för att göra. Söderberg & Partners är anlitade av kommunen och kostnaden för det uppgår till 60 000 kronor.
– De är proffs på den här sortens arbete och det är väl investerade pengar, som kan göra att vi kan spara rejält med pengar framåt. Allt handlar om att ta kloka beslut och vi ska tillsammans sätta en strategi framåt. Det är svårt att ha den specialistkunskapen i en mindre kommun och därför behöver vi köpa in den här externa hjälpen. Det är väldigt positivt att kommunstyrelsen köpte det här förslaget av mig.
När ska den finansiella analysen vara klar?
– Vi jobbar med den under våren och planen är att den ska tas på fullmäktige i juni. Det är ett jätteviktigt verktyg för mig som ekonomichef och för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för kommunstyrelsen att kunna prioritera bland investeringarna och se hur mycket vi mäktar med. I analysen tittar vi på en tioårsperiod och alla större investeringar som det planeras för och pratas om finns med.
"Finns inga diskussioner"
Kommunkoncernens investeringsbehov för åren 2022 till 2024 ligger på över 800 miljoner kronor. Ungefär hälften ligger på kommunen och hälften på de kommunala bolagen.
– Det finns ett antal övriga investeringar som det pratas om men som inte är beslutade ännu. Det är mycket pengar det handlar om och en tuff utmaning att ha bra koll på allt det här. Det finns en stor vilja från politiskt håll att utveckla Vimmerby kommun och det gäller att göra de här sakerna för att kommunen ska utvecklas. Man måste alltid tänka ett extra varv på varje investering och det är bättre att det får dröja lite grann så att man har full koll på ekonomin.
Är det rimligt med investeringar på 800 miljoner över en treårsperiod?
– 250 miljoner av dessa ligger på förskola och vård- och omsorgsboende i Nybble. De större investeringarna i Nybble kommer bli av.
Vad säger Kommuninvest om kommunens låneutrymme?
– Det finns inga diskussioner just nu om att vi inte är kreditvärdiga på något sätt eller att vi skulle slå i taket.
Finns det inga signaler från Kommuninvest om att de är bekymrade över att Vimmerby ska ta upp stora lån igen?
– Det finns ingen sådan antydan. Vi har nyligen levererat siffror till dem. Hur våra planer och vårt behov ser ut framåt tittar vi på i den finansiella analysen och också hur vi kan nyttja vårt kassaflöde så bra som möjligt för att investera en del själva.
Det målades i många år mörka bilder över kommunens ekonomi. Hur mår kommunens ekonomi nu enligt dig?
– I grund och botten har vi en hyfsat bra ekonomi, men det finns utmaningar framåt. Det finns ett stort investeringsbehov och det ser jag som en stor utmaning. Det handlar också om hur vi ska få ihop det med en befolkningsprognos på lång sikt som inte ser jättelysande ut. Det handlar om att investera i de projekt som är mest rätt för kommunen. Jag förstår att man från politiskt håll vill utveckla kommunen. Jag förlitar mig mycket på den här finansiella analysen som en del i verktyget.
För 2022 är kommunens nyupplåningsbehov cirka 100 miljoner kronor. Kommunens totala låneskuld är i dagsläget knappt 510 miljoner kronor och för hela kommunkoncernen, inklusive de kommunala bolagen, är den totala låneskulden 1,3 miljarder kronor.
Utslagen per invånare ligger kommunens skuld, utan bolagen, på 32 742 kronor.