Annons:

Sök

Annons:

Jenni vill ge flyktingar husrum:

Jenni Laapotti har erbjudit sig att ta emot ukrainska flyktingar i sitt hem. Foto: Privat

Jenni vill ge flyktingar husrum: "Gör det inte för publiciteten"

Flera Vimmerbybor vill nu hjälpa till i den svåra tid som väntar för många ukrainare. Jenni Laapotti, som bor i Vimmerby tillsammans med sin man och son, kan tänka sig att öppna sitt hus för flyktingar.
– Vi kan få plats med en hel familj, säger hon. 

Annons:

Enligt FN har över två miljoner människor tvingats på flykt från Ukraina sedan den ryska invasionen påbörjades för två veckor sedan. En majoritet av dem har flytt till grannländerna men även Sverige har börjat ta emot flyktingar.

Jenni Laapotti i Vimmerby har kontaktat kommunen för att erbjuda sig att ta emot flyktingar från Ukraina i sitt hem i centrala Vimmerby.

– Jag gör inte det för publiciteten, utan för att vi bor i ett stort hus. Vi har en källare vi annars brukar hyra ut på airbnb och det är två inredda sovrum som vi inte använder själva. Det finns två dubbelsängar, egen dusch och toalett samt kylskåp och mikro. De skulle även kunna få använda vårt kök, säger Jenni Laapotti. 

Hon blir tillsammans med sin man och deras nio månader gamla son.

– Det här är liksom utifall det skulle behövas, så finns det utrymme här. Vi har det bättre ställt än många på flykt har, även om vi är föräldralediga nu. Det här är för att sträcka upp en hand och säga att möjligheten finns här, sedan kanske inte behovet finns. Det får vi se. 

Har släkten i Finland

Jenni tror att en hel familj skulle kunna bo hos dem ett tag. 

– De flesta som kommer är ju mammor med barn och vi har ju de här rummen som bara står tomma. Det finns sovplats och det absolut viktigaste, så upp till sex personer skulle kunna bo här. 

Hon har fått svar från kommunen om att de registrerat hennes meddelande.

– Det verkar ju inte vara aktuellt i dagsläget, men de jobbar med frågan och vi får se vad som händer.

Vad tänker du om det som händer i Ukraina?

– Det är jättehemskt. Jag kollar bara nyheterna på morgnarna, för på något sätt gör det något med mig, som gör att jag ligger och grubblar om kvällarna. Jag är själv från Finland ursprungligen och både min morfar och farfar var krigsflyktingar. Det gör att det ligger lite närmare och det var inte jättelänge sedan Finland var i krig. I Finland vet jag att man är orolig för om man står näst på tur, säger hon och fortsätter:

– Det känns så tokigt, så oförutsägbart och så knäppt. Vad som helst kan hända känns det som. Jag har ju min släkt där och därför kanske det här känns lite närmare och lite mer verkligt.

Vad kommer du göra nu?

– Jag såg på nyheterna om en familj i Karlstad som tagit emot ukrainska flyktingar och det verkar finnas ett behov. Det var därför jag kom igång snabbare än vad jag kanske hade gjort annars. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: