Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
MÅLET: Då ska Näs ha 100 000 besökare

2022 ska Astrid Lindgrens Näs ha 100 000 besökare. Här Astrids barnbarn Nils Nyman. Foto: Simon Henriksson

MÅLET: Då ska Näs ha 100 000 besökare

2022 ska Astrid Lindgrens Näs ha 100 000 besökare. Då ska bolaget generera vinst till Astrids arvingars bolag.
– Med 100 000 besökare ska vi inte ha något underskott i verksamheten, säger Nils Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och vd för familjens ägarbolag Mater Salikon AB.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Drygt tio år efter att Vimmerby kommun bildade bolaget Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB har familjen tagit över ägarskapet. 

På lördagen presenterades framtidsvisionerna för Näs. 

Astrid Lindgrens Näs ska ha 100 000 besökare 2022. Då ska bolaget gå med vinst.

– Då ska vi vara på den andra sidan, det är målsättningen, säger Nils Nyman, vd för familjens ägarbolag och barnbarn till Astrid Lindgren.

Hur ser ni på det faktum att Astrid Lindgrens Näs har haft ett budgeterat underskott under flera år?

– Det är klart att en kulturinstiution som Näs per definition är en kostsam verksamhet. Men med 100 000 i besökare ska vi inte ha något underskott i verksamheten, men det viktiga är helheten. Vi säljer en upplevelse till de som kommer till Vimmerby och det viktiga är att vi totalt sett tjänar pengar.

Oklart med hur mycket personal

För att nå det besöksmålet behöver Näs investera i produkten och personal. 

– För att få en utveckling behöver vi göra något annorlunda. Med samgåendet går det att ta en del ganska omedelbart, vi kan kostnadseffektivisera oss. Vi kommer att göra mycket under verksamhetens gång och vi måste bli tillgängliga. Tillgängligheten är viktig. Vi ska satsa på events, konferenser och annat, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, som nu även äger Näs. 

Hur mycket personal de behöver anställa fram till 2022 är oklart.

– Med fler besökare behövs det fler medarbetare. Det finns potential och det går så klart att växa med den befintliga bemanningen också. Kommer vi upp i 100 000 behövs det mer och vi räknar med en tillväxt både här och på Astrid Lindgrens Värld, säger Nils Nyman. 

Drygt 50 anställda

I dagsläget har ALV 43 heltidsanställda och åtta på Näs. 

– Vi ska kunna koordinera personalen och det går inte att växa dubbelt med så mycket utan att anställa fler. Det handlar också om att bygga kompetens. Det finns flera olika parametrar i det här. 

Det finns många planer för framtiden och fler musikkvällar är ingen omöjlighet. Inte heller att man satsar på vuxenteaterkvällar. 

– Det finns många berättelser som Astrid har skrivit som kan fungera på Näs. 

"Det är diffust"

Mycket talar för att det blir utbildningar, lärarutbildningar, kurser och konferenser kopplat till det litterära. Hotellplanerna ligger fortfarande med, men det är inget som är på väg att aktualiseras. 

– Det ligger kvar, men det är diffust. Hur och när är oklart. Vi satsar på den lilla staden och det ska bli ett otroligt starkt komplement till konferens- och kongressverksamheten. Det tar inte bort möjligheten med ett hotell dock. 

Har ni någon tidsplan för det?

– Vi jobbar aldrig med tänkbara årtal, haha. Det närmaste året har vi inga tankar på det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: