Annons:

Sök

Annons:

  • Nu har Näs invigts:

    Astrid Lindgrens Näs är nu på allvar familjens bolag. På bilden kommunalrådet Tomas Peterson (M), Nils Nyman, vd för Mater Salikon AB, Joacim Johansson, vd ALV, Kristina Alsér, styrelseordförande, Kjell-Åke Hansson, ex-vd på Näs och tf. vd:n Nils-Magnus Angantyr.

  • Nu har Näs invigts:

    Nils Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och vd för Mater Salikon AB.

  • Nu har Näs invigts:

    ALV:s vd Joacim Johansson

  • Nu har Näs invigts:

Nu har Näs invigts: "Vill tacka Vimmerby kommun"

I lördags skedde en andra invigning av Astrid Lindgrens Näs. Förstås för att ägandet nu övergår från kommunen till familjens ägarbolag.
– Ett nytt kapitel börjar skrivas nu, säger Mater Salikons vd Nils Nyman.

Annons:

Kulturkvarteret Astrid Lindgrens Näs AB har även officiellt lämnat Vimmerby kommun. 

Nya ägare är Astrid Lindgrens Värld, som i sin tur ägs av moderbolaget Mater Salikon AB. 

I förrgår nyinvigdes Näs och Astrid Lindgrens barnbarn Nils Nyman, också vd för Mater Salikon AB, invigningstalade. Så även Näs tillförordnade vd Nils-Magnus Angantyr, ALV:s vd Joacim Johansson och kommunalrådet Tomas Peterson (M). 

Förre Näs-vd:n Kjell-Åke Hansson var också på plats och styrelsens ordförande Kristina Alsér likaså. 

– Det här är en viktig dag. Vi börjar skriva ett nytt kapitel och är ett steg närmare Astrid Lindgren och därmed är vi också närmare familjen. Nu känner vi oss hemma, sade Nils-Magnus Angantyr. 

Även Nils Nyman, som företrädde ägarfamiljen i lördags, pratade om ett nytt kapitel i berättelsen om Astrid Lindgrens Näs. 

– Vi öppnar första sidan i kapitel tre i det stora kapitlet om Astrid Lindgrens Näs. Kapitel ett började för 20 år sedan när ALV och kommunen bildade en stiftelse för bevarandet av Astrid Lindgrens gärning. Man ville bredda bilden av Astrid Lindgren. När Astrid skulle fyllt 100 år bildades det här bolaget. Sedan har det gått tio år med kapitel två och nu är vi framme vid kapitel tre. Vi som äger Astrid Lindgren-gruppen vill sprida det här verket så länge som möjligt och Näs är den starkaste instutionen för kunskap om Astrid Lindgren, sade Nils Nyman.

Han ville också visa sin tacksamhet mot Vimmerby kommun. Kommunen har ägt bolaget och gått in med åtskilliga kronor i muséet. De senaste åren har bolaget haft ett budgeterat underskott på tre miljoner kronor. 

– Jag vill tacka Vimmerby kommun för att de orkat satsa pengar och det är vi väldigt tacksamma för. Nu ska vi fortsätta och förhoppningsvis göra det ännu bättre. Man kan alltid utveckla det man har och vi ser en positiv utveckling. Vi ska bli duktiga på att samarbeta med ALV. 

"Annorlunda och bra"

Inom fem år ska Näs locka 100 000 besökare. Då ska bolaget generera vinst. 

ALV:s vd Joacim Johansson talade positivt om de kommande åren. 

– Det känns annorlunda och bra. Jag tror att det här kommer bli så bra för Vimmerby. Det här kommer hjälpa oss som kommun och som stad och det kommer bli till gagn för de som bor här. Det ska bli attraktivare att bo och leva här, sade Joacim Johansson. 

Utvecklingen av Näs behöver inte ske snabbt, säger han. 

– Ibland är jag otålig och här behöver jag träna mitt tålamod. Det behöver inte ske snabbt, utan vi kan skynda långsamt. 

Positivt kommunalråd

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M), som skött förhandlingarna och diskussionerna för Vimmerby kommuns del, är fortsatt positiv. 

– Det här kommer att bli jättebra. Att Näs uppgår i ALV är helt rätt och kommer att betyda mycket för Vimmerby, sade han.

Kommunen sålde aktierna Astrid Lindgrens Näs AB för en krona, men Astrid Lindgrens Värld tar också över ett lån på på 14,5 miljoner kronor. Kommunen har skickat med ett extra driftbidrag på tre miljoner kronor inför 2017 och täckte också en förlust på en miljon kronor 2016. 

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: