Annons:

Sök

Annons:

FLYKTINGBARN KAN BUSSAS UT TILL KRANSORTSSKOLORNA

Peter Karlsson (C) berättar att barn- och utbildningsnämnden är så förberedd det går inför den stora flyktingström som kan vänta. Foto: Simon Henriksson

FLYKTINGBARN KAN BUSSAS UT TILL KRANSORTSSKOLORNA

En mottagningsenhet i Storebro och en mottagningsenhet i Vimmerby. Det tittar BUN på att tillskapa för att möta den förmodade flyktingströmmen. Samtidigt kan flyktingbarn komma att bussas ut till kransorternas skolor.

Ännu är väldigt mycket osäkert kring hur många och när flyktingar från Ukraina kommer till Vimmerby. Ett antal familjer som flytt krigets hemskheter i Ukraina är redan i Vimmerby, men betydligt fler väntas komma.

Vimmerby och Storebro kommer vara de två orter där som väntas få ta störst ansvar för den förmodade flyktingströmmen. Nu tittar barn- och utbildningsnämnden på att tillskapa två mottagningsenheter, varav en blir i tätorten och en i Storebro. Dessa är tänkta att vara för både förskole- och skolbarn.

– Vi förbereder och tittar på hur vi kan möta det behov som väntas uppstå. Genom att tillskapa två mottagningsenheter kommer vi kunna ta emot flyktingarna och sedan slussa ut dem till skolorna. I Vimmerby är det fullt på både Vimarskolan och Astrid Lindgrens skola. I Storebro kommer vi nog klara av det, där finns det 40 platser på skolan och kommunen kommer ju erbjuda boende i migrationshuset i Storebro. Vi tror att det skulle fungera bra i skolan där, men allt beror ju förstås på hur många som kommer, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Hur nära är ni att hitta lokaler för ändamålet?

– Vi kommer att lösa det. I Vimmerby skulle Fabriken kunna vara en sådan extern lokal. I Storebro tittar vi på en lokal nu och det kommer fungera som en enhet dit de först kommer. Därefter kommer man undersöka vilken nivå de ligger på och vilka skolor eller förskolor vi kan placera dem. Det finns väldigt få utbildade lärare på ukrainska och svårt att hitta någon som kan språket. Förhoppningsvis, till skillnad från 2015, finns det en tydligare skolbakgrund här, vilket gör att man kanske kan använda olika hjälpmedel för översättning och så vidare. Barn har ju också ofta lätt för att lära sig språket. 

"Måste snabbt in i systemet"

Kommunen tittar även över möjligheten att skjutsa ut de kommande flyktingbarnen med buss till kransortsskolorna.

– Då pratar vi om låg- och mellanstadieelever. Det kan handla om att de får skjutas ut till Södra Vi, Frödinge och så vidare där det finns plats. 

För att beredas en plats i skola eller förskola måste man vara registrerad hos Migrationsverket.

– Jag har förstått att det är en flaskhals hos Migrationsverket och vi får hoppas att de hittar en digital lösning på det. Man måste vara registrerad innan vi kan göra något. Vi har material till lärare och rektorer på alla enheter med information på ukrainska, så man ska kunna meddela flyktingarna om hur de ska göra, säger Peter Karlsson och fortsätter:

– Det är ju viktigt att de här barnen snabbt kommer in i systemet, så de inte bara sitter hemma med traumatiska upplevelser. 

"Inga garantier"

Kommunen kommer initialt få stå för alla kostnader kopplat till det här.

– Vi har inga garantier, men likt 2015 räknar vi med att få pengar från staten i slutändan för det. 

Personal har rekryterats och kommunen är så pass förberedd man kan bli, menar Peter Karlsson.

– Vi har inte fått några flyktingar anvisade ännu, men vi har rekryterat personal utifall att det sker. Det kan ju smälla till och att vi har två busslaster här i morgon. Vi känner att vi är beredda så gott det går och kommer lösa situationen.

Barn- och utbildningsnämnden har tidigare satsat på riktade insatser för nyanlända barn och elevers lärande.

– Det är något vi kommer ha nytta av med tanke på situationen i Ukraina. Det var med andra ord en korrekt satsning, säger Peter Karlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: