Emma Blixt är en av arrangörerna till begagnatmarknaden.
Foto: Jakob Karlsson
Det här blir femte gången som Emma Blixt, Johanna Krantz och Sara Rundberg (tidigare var även Linda Ogebrink med som arrangör) bjuder in till stor begagnatmarknad av barnprylar i Folkhögskolan. Efter ett uppehåll för pandemin väntas idag mängder av människor till comebacken.
– Kön brukar ringla sig lång när vi öppnar. Jag hoppas kanske inte på en ökning, men att vi kommer upp i som det har varit innan, det har varit fullt tillräckligt, skrattar Emma Blixt och fortsätter:
– Många vill vara först in medan kassan inte blir full förrän efter en timme, vi sitter ju manuellt och knappar och det tar sin tid. Klart att man hellre vill ha ett jämnt flöde, men jag hade ju också stått där i kön.
"Blivit mer och mer accepterat"
Cirka 70 säljare har anmält sig i år och upplägget blir ungefär detsamma.
– Innan pandemin satte stopp tänkte vi göra en större grej av det och verkligen maximera, men nu kunde vi inte göra det. Vi vill få det att fungera igen och går lite på rutin. Det är inte så mycket nytt att styra med.
Från första till fjärde gången steg omsättningen med 50-60 procent.
– Sista gången var det öppet både lördag och söndag så vi får se vad det blir nu när vi bara kör lördag. Vi har fått banta på en del grejer och man får inte ta med sig större möbler, allt ska få plats och det är ju kläderna som går bäst.
Varför är det så populärt, tror du?
– Jag tänker att när man vet vad det här handlar om så ser man det som ett enkelt sätt att bli av med sakerna och att man blir av med allt vid ett tillfälle istället för att lägga ut pryl för pryl på Facebook. Många gillar hela konceptet och det är mer och mer accepterat att köpa kläder begagnat.
Kan skänka till välgörenhet
Idén kom från en liknande marknad i Kisa.
– Två av oss hade varit i Kisa och tyckte att det var så himla bra. Vi var föräldralediga och tänkte att vi kunde göra det här. Vi insåg också hur dyrt det är med barnkläder och hur mycket man behöver. Vi tänkte att det här kunde komplettera andra loppisar och på den vägen är det. Barnkläder är ju som en bil, de tappar i värde så fort man köpt dem.
Kläder och prylar som inte blir sålda kan säljaren välja att skänka till välgörenhet. I år går pengarna till krigets offer i Ukraina.