Annons:

Sök

Annons:

  • Stort möte om energikrisen i Södra Vi:

    Ett 50-tal personer, både politiker och företagare, fanns på plats i Södra Vi. Foto: Simon Henriksson

  • Stort möte om energikrisen i Södra Vi:

    "Jag älskar kärnkraft", sa Lotta Wahlmino (L).

  • Stort möte om energikrisen i Södra Vi:

    Cajsa Lundberg, vd för Lundbergs pressgjuten, kunde inte förstå att man stod utanför Rosenbad och skrek.

  • Stort möte om energikrisen i Södra Vi:

Stort möte om energikrisen i Södra Vi: "Förstår inte att vi inte står utanför Rosenbad och skriker"

Ett 50-tal personer, däribland riksdagsledamöter, lokala politiker och småländska företagare från elintensiva företag, samlades i Södra Vi på onsdagen. Läget är akut menar lejonparten.
– Jag förstår inte att vi inte står utanför Rosenbad och skriker, säger Cajsa Lundberg, vd på Lundbergs pressgjuteri.

Annons:

Efter en rundvandring på Ljunghäll AB i Södra Vi väntade ett stort dialogmöte mellan politiker och småländska företagsledare. Ett 50-tal personer fanns på plats och Teknikföretagen hade tagit initiativet till mötet, som kommunen var med och arrangerade.

– Läget är nu akut för många företag som redan går på knäna. Vi föreslår därför snabba åtgärder som kan möjliggöra mer elproduktion och elöverföring till södra Sverige. Det går bland annat att få ut mer el ur våra kraftvärmeverk om skatter sänks och värmen kan tas till vara eller kylas ner, säger Miriam Munnich Vass, ansvarig för energi- och klimatfrågor på Teknikföretagen.

Hon menar även att kärnkraftverken Forsmark och Ringhals kan producera mer och att det går att återstarta stängda reaktorer. Bland förslagen från Teknikföretagen finns akutåtgärder för att företagen, speciellt de elintensiva, ska överleva vintern. Det handlar bland annat om återbäring av flaskhalsintäkter direkt. 

– Våra akutåtgärder går att göra på väldigt kort sikt och något måste göras snabbt. Det är en kris vi har och det behövs åtgärder både på kort och lång sikt. Vi måste få till mer elproduktion i södra Sverige, säger hon.

Drog paralleller till 30-talet

Vittnesmålen från de många elintensiva företagsledarna på plats var samstämmiga. Situationen är akut och många arbetstillfällen och företag är hotade i närtid.

– Energikostnaden har blivit vår största fråga för överlevnad och utveckling. Konsekvenserna riskerar att drabba oss genom kompetensförsörjningen och investeringsplaner för att utveckla vår verksamhet, sa Rickard Wiger, vd för Gjuteribolaget.

Cajsa Lundberg, som är vd för Lundbergs pressgjuteri i Vrigstad, menar att elkostnaden kan stå för halva företagets omsättning i vinter. 

– Jag förstår inte att vi inte står utanför Rosenbad och skriker. Resultatet kommer bli likviditetsbrist, konkurser, arbetslöshet, inflation och tvärnit i den gröna omställningen, sa hon och drog paralleller till börskraschen på 30-talet:

– Orderboken är full och vi producerar med förlust varje timme.

Anders Törngren på Frödinge mejeri oroade sig för svensk industri.

– Jag är väldigt glad att vi har en stor och stark ägare i ryggen. Annars vet jag inte hur det skulle gå. Får vi inte lönsamhet och kan investera, så kvittar det. Industrin måste tjäna pengar. 

Politisk debatt

Efter flera berättelser från hårt drabbade företag fick också politiker från båda sidor komma in i debatten. 

– Regeringen har inte lyssnat. På vår sida finns ett helt enigt alternativ och i Norrland har vi inte Putinpriser. Under de här åtta åren har man tagit bort mycket planerbar produktion. Vi har tappat åtta år och kan inte tappa fler, menade Kristdemokraternas Camilla Brodin.

Lotta Wahlmino, riksdagskandidat för Liberalerna, gick hårt fram.

– Jag har älskat kärnkraft sedan jag föddes. Jag är otroligt otrolig. Vi pratar om klimatförnekare, men här har vi energiförnekare. Jag är trött på Socialdemokraterna. Ni är en del av problemet, sa hon i riktning till riksdagsledamoten Tomas Kronståhl.

Något han förstås inte höll med om:

– Det låter som att vi planerade det här i många år... Det är en hemsk situation, men hade vi inte gått med i Nordpool hade vi haft samma situation som Norge. Nu har vi gett Svenska Kraftnät i uppdrag att betala tillbaka minst 60 miljarder till företag och privatpersoner i elområde 3 och 4. Det är det bästa vi kan göra på kort sikt, säger Tomas Kronståhl (S).

Riksdagsledamoten Anne-Charlotte Hammar Johnsson gick hårt åt Socialdemokraterna.

– Det är fruktansvärt frustrerande när man har kärnkraft och inte behåller den. Jag blir ledsen när jag tänker på det. Kraftvärmen har ökat i skatt med åtta gånger. Jag blir förbannad över det här. Vi är överens med KD, SD och L om att lösa det här och bygga ny kärnkraft.

"Hoppas ni lyssnar in"

Diana Bogic, generelsekreterare för Gjuteriföreningen, företräder cirka 100 gjuterier i Sverige.

– Situationen är extremt akut. Många undrar hur de ska klara december. Jag hoppas att ni lyssnar in, att vi får ett visst gehör och att ni förstår hur pass akut situationen är. Vi behöver stabil elförsörjning i Sverige. Det måste börja pratas om konkreta förslag, säger hon.

Fotnot: I slutet av dialogmötet i Södra Vi presenterade regeringen att ytterligare 30 miljarder läggs till i kompensation för företag och privatpersoner.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: