Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Först passkaos – nu hämtas inte färdiga hos polisen

    Ingela Karlsson har över 424 pass och id-kort liggande i Vimmerby och ett 20-tal id-kort i Hultsfred. Det blev passkaos efter pandemin, men nu är folk dåliga på att hämta dem. Foto: Lotta Madestam

  • Först passkaos – nu hämtas inte färdiga hos polisen

    Pia Carmström och Billy Hallin hämtade sina id-kort samma dag som de fick SMS från polisen. "Det är toppen att man kan hämta här i Hultsfred numera." Foto: Lotta Madestam

Först passkaos – nu hämtas inte färdiga hos polisen

Många gjorde nya pass och id-kort efter pandemin. Nu har polisen i Vimmerby och Hultsfred problem med att de inte hämtas ut i tid.
– Jag vädjar till folk att hämta dem, säger Ingela Karlsson, handläggare på polisstationen i Vimmerby och Hultsfred.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Trycket på passexpeditionerna runt om i landet blev hårt efter pandemin. För att fördubbla antalet tillgängliga tider vidtogs flera åtgärder, bland annat utökades öppettiderna kvällar och helger och resurser omfördelades.

– Våra lokalpoliser fick gå in och hjälpa till med att göra pass. Klart de hellre jobbar ute som poliser, det är inte meningen de ska stå och göra pass. Men så fick vi göra för att öka tillgängligheten, säger kommunpolis Håkan Karlsson. 

”Borde vara intressant att hämta”

Intresset för att göra nytt pass blev enormt landet runt.

– Om det var så bråttom med att göra nytt pass kan man tycka att det också borde vara lite mer intressant att hämta ut det, säger Håkan Karlsson.

Bara i Stockholm ligger det 50 000 outhämtade pass och id-kort. Problemet finns även här.

– Det kommer 30-40 pass och nationella id-kort till stationen i Vimmerby varje dag och om tisdagarna tar jag med de till Hultsfred, som önskat hämta här, säger Ingela Karlsson. Det är en ny möjlighet sedan vi återöppnade stationen i Hultsfred den 1 oktober.

Hur stort är problemet här skulle du säga?

– För tillfället har jag drygt 400 pass och id-kort liggande i Vimmerby. Vet inte riktigt hur många av dem som gått ut, men det är många. I Hultsfred är det bara ett 20-tal, för det har inte riktigt kommit igång där än. Jag kan säga att äldre sköter sig bättre. Ju yngre beställaren är desto sämre är de på att hämta, säger Ingela Karlsson.

Alla får ett SMS

Alla får ett SMS när passet eller id-kortet finns att hämta, då ligger det i max tre månader.

– Sedan får jag skriva en anmodan och skicka ut ny information om att hämta. Allt ska dokumenteras, så det blir mycket merjobb, säger Ingela Karlsson.

Två som kom till polisstationen i Hultsfred för att hämta sina id-kort var Billy Hallin från Virserum och Pia Carmström, Hultsfred.

– Vi fick meddelandet idag och stack direkt, säger Billy Hallin.

– Det är toppen att man kan hämta här i Hultsfred numera, tillägger Pia Carmström.

Vilken är anledningen till att ni skaffat id-kort?

– Vi var i Stockholm och skulle hoppa bungyjump, då var man tvungen att ha ett fungerande id-kort. Nu blev det avblåst i alla fall, för att det blåste för mycket. Men direkt beställde vi var sitt.

Infördes tillfälligt

Fortfarande är väntetiden på pass lång. Förnärvarande runt 65-70 dagar. För att stävja passkaoset infördes i våras ett rabatterat pris på nationellt id-kort på 100 kronor istället för 400.

– Först skulle det bara gälla maj ut, men tiden har förlängts efter hand. Nu är det sagt att det ska gälla året ut och sedan återgå till sin ursprungliga nivå, säger Ingela Karlsson.

Håkan Karlsson är tydlig:

– Kom och hämta, de är inte betjänta av att ligga här, säger han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: