Annons:

Sök

Annons:

Polisens riktade uppmaning – vill undvika att kriminella nätverk etablerar sig här

Ketty Bengtsson riktar en uppmaning till fastighetsägare och andra som har lokaler att vara vaksam på vem man hyr ut till. Foto: Privat

Polisens riktade uppmaning – vill undvika att kriminella nätverk etablerar sig här

I syfte att hindra kriminella nätverk att etablera sig i Hultsfred och Vimmerby uppmanar polisen fastighetsägare och andra som har lokaler att vara vaksam på vem man hyr ut till.
– Vi vet att det är viktigt för vissa kriminella nätverk att ha en lokal, säger Ketty Bengtsson, kommunpolis.

Annons:

Även vårt län är drabbat av en våldsam konflikt i Kalmar kommun. Lokalpolisområde Västervik, där Vimmerby och Hultsfred ingår är inte förskonat, men heller inte drabbat på samma sätt. 

– Vi gör allt vi kan för att kriminella nätverk inte ska få fotfäste i vårt område. Ett sätt är att uppmana de som hyr ut en lokal att tänka till och vara extra vaksamma på vem man hyr ut till och vilken typ av verksamhet lokalen ska användas till, så att den inte kan användas till kriminell verksamhet eller disponeras av kriminella nätverk, säger Ketty Bengtsson.

Lokaler kan används som förvaringsplats, för möten, som festlokal eller för att ha en skyddad plats att befinna sig på, ger polisen som exempel.

Finns det någon anledning till varför ni går ut med den här riktade uppmaningen just nu?

– Nej, men jag tänker att man måste uppdatera sig med jämna mellanrum. Vi har ju nätverk som kommer utifrån och bokar exempelvis Folkets Hus i kommuner som de inte tillhör, så man bör alltid tänka till vad det är för folk man tar in i sina lokaler.

Finns det några lokaler ni fruktar för särskilt ska bli tillhåll för kriminella på ena eller andra sättet?

– Nej, men alla tomma lokaler kan vara intressant att hyra. Både större och mindre, affärslokaler, garage, föreningslokaler – alla lokaler är viktigt att tänka till omkring, både vad det gäller korta kontrakt för en kväll till långa på flera år, säger Ketty Bengtsson.

Hur stor sannolikhet bedömer ni att det är, att kriminella nätverk ska få fäste i Hultsfred och Vimmerby?

– Risken finns alltid, det ska man ha med sig, och vi vill undvika det. Det är bättre att förekomma. Sista åren i Sverige har vi en större kriminell aktivitet och vi har större nätverk som kan drabba alla våra kommuner. Och det kan gå ganska fort till det etablerar sig, så det är viktigt att alla är på tårna.

Hur har det sett ut historiskt i våra båda kommuner?

– Det har förekommit både nu och då att kriminella hyrt lokaler med jämna mellanrum. Men då har det mest varit årsmöten och annat, att man hyrt lokal för en kväll. Så det har hänt, och vi vill ju inte att det ska fortsätta. Vi ser ju också att våra kriminella nätverk växer och grenas ut i mindre grupperingar och vi vill inte att allmänheten eller människor som äger lokaler ska behöva bli en del i det.

– För har man väl fått in en hyresgäst är det inte alltid så lätt att vräka någon, utan att man gör sina grundläggande kontroller innan, vad det är för människor man tar in i lokalerna, uppmanar hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: